Μια συναρπαστική ιδέα: Να ανακηρύξουμε την Κεφαλονιά «ιδανικό Βιολογικό νησί»
Κοινωνία
22/05/2020 | 16:12

22 Μαΐου: Διεθνής μέρα για την βιοποικιλότητα σήμερα και το Slow Food Κεφαλονιάς, μας καλεί να αναστοχαστούμε πάνω στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προστασία της ίδιας της ζωής!

Ειδικά η Κεφαλονιά που έχει ένα εξαιρετικό οικοσύστημα λόγω και του νησιώτικου χαρακτήρα της πρέπει να βάλει σε προτεραιότητα την ανάγκη διατήρησης και διάσωσης του.

Η διάσωση του οικοσυστήματος του νησιού μας είναι αρμονικά συμβατή με την σεμνή τουριστική αξιοποίηση του.

Από παλιότερα έχουμε εισηγηθεί δημόσια την ανάγκη για κήρυξη της Κεφαλονιάς σαν απόλυτα βιολογικά νησί όπου τίποτε που παράγεται και δεν καταναλώνεται που δεν θα είναι συμβατό με τους κανόνες της. Χρειάζεται βέβαια πολιτική τόλμη των τοπικών αρχών και συνέργεια των κατοίκων, με την απόλυτη εφαρμογή των περιορισμών που επιβάλει η βιολογική καλλιέργεια και διατροφή με τα προϊόντα της.

Το επαναφέρουμε και σήμερα!

Ολόκληρη η πρωτογενής παραγωγή να γίνεται με ήπιες βιολογικές μεθόδους. Τα σταφύλια, το κρασί, το λάδι, το μέλι, η κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, το γάλα, το τυρί, το βούτυρο κλπ θα γίνονταν ανάρπαστα.

Αυτό βέβαια θα απομάκρυνε δια ροπάλου από το νησί μας όλα τα μη συμβατά φυτοφάρμακα και ουσίες. Η εφαρμογή αυτής της ιδέας, σε λίγα χρόνια θα επανέφερε την αυτάρκη ισορροπία της φύσης και θα μετέτρεπε τα νησιά μας, σε πολύ ακριβό παράδεισο διαμονής και θα αποτελούσε μια μοναδική όαση για τους ευαισθητοποιούμενους διεθνείς επισκέπτες του νησιού.

Οι σκοποί του Slow Food Κεφαλονιάς ξεκινούν από αυτήν την ανάγκη, εστιάζοντας όμως τον φακό της στο θέμα της διατροφής!

Και η φυσική διατροφή σε συνδυασμό με την διάσωση της κεφαλλονίτικης κουζίνας και των ποικιλιών ζωής (πανίδας και χλωρίδας) που παραδοσιακά υπάρχουν στο νησί μπορεί να συμβάλει σ αυτό!

Σας παραθέτω παρακάτω τους σκοπούς του Slow Food Κεφαλονιάς τους οποίους σας καλούμε να αγκαλιάσετε:

καθώς επίσης και δημόσιους ορισμούς και περιγραφές για την ενημέρωση σας και την καλλίτερη προσέγγιση της έννοιας της βιοποικιλότητας:

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ του SLOW FOOD KEFALONIA

  1. Διάσωση της παραδοσιακής κεφαλονίτικης κουζίνας (φαγητών και γλυκών: όπως κεφαλονίτικη πίττα, αλιάδα, αμυγδαλόπιττα, τσιγαρίδια, μπακαλιαρόπιττα κλπ ).
  2. Διάσωση των κεφαλονίτικων ποικιλιών αμπέλου και προσπάθεια επιστροφής των νέων στην καλλιέργεια της αμπέλου ώστε να μην απορφανιστεί η Κεφαλονιά από τους αμπελουργούς της.
  3. Διάσωση και άλλων παραδοσιακών καλλιεργειών στο νησί που τείνουν να εξαφανιστούν: π.χ. – διάσωση του κεφαλονίτικου πεπονιού, και των κεφαλονίτικων κλώνων οπωροφόρων δένδρων (ροδιά, αχλαδιά κλπ).-διάσωση κεφαλονίτικων βρώσιμων ποικιλιών φυτών (άγριες αγκινάρες, ποικιλίες χόρτων κλπ).
  4. Προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες γαστρονομίας στο νησί και η δημιουργία πρωτοκόλλου εστίασης στα εστιατόρια κατά την δηλούμενη κατηγορία τους (ταβέρνα κρέατος, ταβέρνα ψαριού, εστιατόριο, ψησταριά, σουβλατζίδικο) στην κατεύθυνση του σεβασμού του πελάτη και της υγείας του από χρήση ακατάλληλων ουσιών στο μαγείρεμα.
  5. Προσπάθειες διά βίου να εμπνευστούν οι μαθητές των σχολείων στην ορθή διατροφή και να πληροφορούνται για την συμβολή της ορθής διατροφής στο ΕΥ ΖΗΝ.
  6. Προσπάθεια ανάδειξης των γαλακτοκομικών προϊόντων της κεφαλλονίτικης κτηνοτροφίας
  7. Προσπάθεια ανάδειξης του τοπικού μελιού και έμπνευσης των παραγωγών του σε ήπιες παραγωγικές διαδικασίες και προστασία της μέλισσας.
  8. Προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης των τοπικών ποικιλιών ελαίας και ανάδειξης γενικότερα του κεφαλονίτικου ελαιολάδου. Προσπάθεια να ενθαρρυνθούν επιστημονικές έρευνες για το λάδι και την ελιά τις αντιοξειδωτικές τους δυνατότητες και την συμβολή τους στην ανθρώπινη υγεία.
  9. Συνεργασία με άλλα σωματεία ή φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των διαφόρων μορφών του λαϊκού πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας (π.χ. Βαρκαρόλες, «Γρηγοράκης», έθιμα Πάσχα, καντρίλλιες κλπ.).

Ορισμοί και περιγραφές:

Οι ομορφιές του νησιού μας προσελκύει πολυάριθμους επισκέπτες, εξασφαλίζοντας παράλληλα με τον πρωτογενή τομέα, το εισόδημα και την επιβίωση για τους κατοίκους της.

Πολλοί άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους απολαμβάνοντας απλώς την ομορφιά του φυσικού κόσμου. Ορισμένοι πολιτισμοί αποδίδουν ακόμη και πνευματική αξία σε ορισμένους τόπους και είδη.

Ωστόσο, η βιοποικιλότητα απειλείται παντού ανά την υφήλιο. Φυτά και ζώα εξαφανίζονται συνεχώς, κυρίως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Και όταν χάνεται, η βιοποικιλότητα δεν γυρίζει πίσω.

Η απώλεια της βιοποικιλότητας δεν σημαίνει απλώς ότι εξαφανίζονται σπάνια φυτά και ζώα. Σημαίνει ότι ολόκληρα οικοσυστήματα παράγουν λιγότερο και γίνονται πιο ευάλωτα σε εξωτερικούς κραδασμούς. Τα αποθέματα ψαριών, τα γόνιμα εδάφη και οι πληθυσμοί μελισσών απειλούνται με αφανισμό.

“Βιοποικιλότητα” είναι ένας όρος που χρησιμοποιούμε για να αναδείξουμε τον πλούτο του φυσικού κόσμου. Είναι η μεγάλη ποικιλία ζώων και φυτών, τα ενδιαιτήματα και τα γονίδιά τους. Η βιοποικιλότητα αλληλεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον για να δημιουργεί τα οικοσυστήματα που στηρίζουν τους έμβιους οργανισμούς – όπως οι άνθρωποι. Χωρίς τον φυσικό κόσμο δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, και δυστυχώς πολύ συχνά τον θεωρούμε δεδομένο.

Η βιοποικιλότητα είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για αμέτρητες ανθρώπινες δραστηριότητες. Η παραγωγή τροφίμων είναι σε μεγάλο βαθμό εφικτή μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν φυσικές συνθήκες, όπως το γόνιμο έδαφος, το νερό και οι μέλισσες που γονιμοποιούν φυτά και δέντρα.

Τα φυτά καθαρίζουν τον αέρα απελευθερώνοντας οξυγόνο και απορροφώντας επιβλαβείς ρύπους.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer