Μια ανάσα από το άνοιγμα του «Melograno» στην «καρδιά» της Πλατείας –Γ. Μάργαρης: Για εμάς ο κόσμος που θα μπαίνει στο μαγαζί φέρει την ιδιότητα του καλεσμένου και όχι του πελάτη [εικόνες]
e Gastronomie
15/07/2021 | 21:45

Γράφει ο Ανδρέας Αρβανιτάκης

Έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του είναι το νέο restaurant bistro «Melograno» του Προέδρου του Επιμελητηρίου και επιχειρηματία Σταύρου Σπαθή.
Τοποθετημένο στη γωνία της πλατείας Βαλλιάνου και του πεζόδρομου της Ριζοσπαστών, το νέο εστιατόριο αναμένεται να αλλάξει σελίδα στον χώρο της εστίασης στο νησί.
Παραμονή του ανοίγματος το ekefalonia επισκέφθηκε το Melograno, όπου συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη και γνωστό επιχειρηματία Σταύρο Σπαθή και τον γνωστό σεφ Γιάννη Μάργαρη.

Εντυπωσιάζει αισθητικά η εσωτερική διακόσμηση του μαγαζιού

Ζητήσαμε από τον κ. Σπαθή να μας μιλήσει για το όνομα του νέου εγχειρήματος.

“Φυτέψαμε μια ροδιά όπως προέβλεπε το σχέδιο του μαγαζιού. Διαπιστώσαμε ότι η ροδιά στα ιταλικά είναι Melograno. Με τον τρόπο αυτό προέκυψε το όνομα.”

Η ροδιά -σήμα κατατεθέν- του νέου μαγαζιού

Αναφορικά με το πώς προέκυψε η συνεργασία του κ. Σπαθή με τον γνωστό σεφ κ. Μάργαρη, ο σεφ τόνισε πως η γνωριμία έγινε το 2019 μέσω μιας εκδήλωσης που διοργάνωσε ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου ο κ. Σπαθής. Επρόκειτο για ένα γαστρονομικό δρώμενο στο Ληξούρι με τον Άκη Πετρετζίκη και άλλους σεφ.
Όπως μας εξήγησε, η γνωριμία εξελίχθηκε σε φιλία και όταν ο κ. Σπαθής είχε έτοιμα τα σχέδια για το νέο κατάστημα τα έστειλε στον κ. Μάργαρη και του ζήτησε να αναλάβει τα ηνία στο γαστρονομικό κομμάτι του Melograno κάτι το οποίο δέχτηκε.

Θελήσαμε να μάθουμε τι θα πρεσβεύει το νέο εστιατόριο. Ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι το Melograno σχεδιάστηκε και φτιάχτηκε για να παραμένει ανοιχτό 12 μήνες το χρόνο 18 σχεδόν ώρες την ημέρα και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων όλου του νησιού αλλά και των επισκεπτών σε αυτό.

Με ιδιαίτερη επιμονή ρωτήσαμε αναφορικά με το μενού που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από αύριο οι επισκέπτες.

Ο κ. Μάργαρης απάντησε λέγοντας ότι “Προσαρμόσαμε δύο κάρτες για το μενού. Η πρώτη αφορά εδέσματα για πρωινό που θα συνοδεύουν τον καφέ μας και για το μεσημεριανό μας μέχρι νωρίς το απόγευμα. Μετά τις πέντε υπάρχει μία άλλη κάρτα, η οποία θα είναι τελείως διαφορετική και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της βραδινής εξόδου.”

Ζητήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες για το βραδινό μενού και τα εδέσματα που αυτό θα περιλαμβάνει.
“Αρχικά να τονίσουμε ότι έχουμε φέρει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, όπως τη rotisserie. Μοντέλα rotisserie σαν αυτή που έχουμε εδώ ίσως να υπάρχουν άλλα δύο στην Ελλάδα. Οι εστίες της απλώνουν ομοιόμορφα και διαρκώς την θερμότητα στο κρέας, σε αντίθεση με τις κοινές σούβλες, όπου η θερμότητα προέρχεται από ένα σημείο(…)
Το πλέον ιδιαίτερο κομμάτι του εξοπλισμού είναι τα sous vide. Σε αυτά το κρέας ψήνεται σε κενό αέρος, σε χαμηλή θερμοκρασία για πολλές ώρες.
Το αποτέλεσμα είναι ένα απίστευτα τρυφερό και γευστικό κρέας, το οποίο διατηρεί τις θρεπτικές ουσίες του.”

Σε ερώτησή μας αναφορικά με το αν θα υπάρχουν τοπικά χαρακτηριστικά στο μενού ο κ. Μάργαρης ήταν ξεκάθαρος.
“Ό,τι τοπικό προϊόν και χαρακτηριστικό μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μενού μας έχει αξιοποιηθεί και αναδειχθεί”.

Οι εξωτερικοί χώροι του μαγαζιού στην “καρδιά” της πλατείας

Εντυπωσιάζει η είσοδος του μαγαζιού με το πανέμορφο λουλουδένιο στεφάνι

Ο διάσημος master chef Γιάννης Μάργαρης μαζί με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, Σταύρο Σπαθή

Η φιλοσοφία

Αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος και οι συνεργάτες τη σχέση τους με τον κόσμο ο κ. Μάργαρης δήλωσε ότι “Ο κόσμος που μπαίνει στο μαγαζί δε φέρει την ταμπέλα του πελάτη, αλλά του καλεσμένου. Υπό αυτό το πρίσμα βλέπω και συμπεριφέρομαι στον κόσμο και εγώ και όλοι όσοι θα εργάζονται εδώ και θα τον φροντίζουμε αντίστοιχα.”

Συνέχισε λέγοντας ότι “Είναι σημαντικό να προσφέρεις μια εξαιρετική εμπειρία στον κόσμο. Για αυτόν τον λόγο έρχονται στη χώρα και το νησί μας. Το φαγητό παίζει έναν σημαντικό ρόλο αλλά μέχρι ένα σημείο. Είναι σημαντικά και άλλα πράγματα όπως το service, το στήσιμο του πιάτου κλπ.”

Από την μεριά του ο κ. Σπαθής δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι έχει δίπλα του έναν εξαιρετικό σεφ όπως τον κ. Μάργαρη. Παράλληλα, τόνισε ότι ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει πως λειτουργεί η κουζίνα καθώς αυτή είναι ανοιχτή.

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ μία μέρα πριν το grand opening του νέου μαγαζιού -στολίδι- της Κεφαλονιάς.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ