Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί ο ΠΟΥ ζητά μάσκα και στους εμβολιασμένους
Κοινωνία
27/06/2021 | 17:07

Tη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών, συνεχίζει να συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο ιδιαίτερα μολυσματικό στέλεχος του ιού υπό την ονομασία «Δέλτα» διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού.

Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου και είναι πιθανόν να είναι το στέλεχος του κορωνοϊού που θα επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον κορωνοϊό, οφείλεται στο στέλεχος «Δέλτα». Γι’ αυτό, καταλήγουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, (Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Θάνος Δημόπουλος) που συνοψίζουν τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ, είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Ισραήλ: Ανάχωμα τα εμβόλια

Στο Ισραήλ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού χθες στο υψηλότερο επίπεδο από την 5η Μαΐου. Το τελευταίο 24ωρο, εντοπίστηκαν 175 νέα κρούσματα. Ωστόσο, ο ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας παρέμεινε αμετάβλητος στους 6.429 νεκρούς, αφού η χώρα δεν κατέγραψε κανέναν θάνατο. Σχεδόν έξι πολίτες στους δέκα (5,54 εκατ. άνθρωποι, το 59,4% του πληθυσμού) έχουν ανοσοποιηθεί μέχρι σήμερα στο Ισραήλ.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να επιβάλει εκ νέου την υποχρέωση χρήσης μάσκας κατά τη διάρκεια επαφών σε εσωτερικούς χώρους. Είχε αρθεί την 15η Ιουνίου, όμως έκτοτε διαγνώστηκαν εκατοντάδες κρούσματα.

Ξανά lockdown στο Σίδνει

Οι κάτοικοι του Σίδνεϊ ξύνησαν σήμερα σε καθεστώς λοκντάουν, ένα μέτρο που ελήφθη για να περιοριστεί μια έξαρση νέων κρουσμάτων κορονοϊού, η οποία προκλήθηκε από την περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, που προκαλεί ανησυχία παντού στον κόσμο και ιδιαίτερα στη Ρωσία, όπου η Αγία Πετρούπολη ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ θανάτων.

Η παραλλαγή Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην Ινδία, είναι πλέον παρούσα σε τουλάχιστον 85 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δημιουργώντας φόβους, παρά τις εκστρατείες εμβολιασμού, για νέα κύματα της πανδημίας, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους.

Έξαρση και στη Ρωσία

Στη Ρωσία και την Αγία Πετρούπολη, πόλη που φιλοξενεί το Euro και αριθμεί 5,4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε επισήμως χθες, Σάββατο, 107 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων μέσα σε μία ημέρα από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στο σύνολό της η Ρωσία, η οποία μαστίζεται από την παραλλαγή Δέλτα, κατέγραψε χθες, Σάββατο, 21.665 νέες μολυνσεις, ένα ρεκόρ από τον Ιανουάριο. Οι μολύνσεις σημειώνουν αύξηση 25% τις επτά τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις επτά προηγούμενες και ο επίσημος αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 33%.

Στην Αυστραλία, αφού κηρύχθηκε την Παρασκευή λοκντάουν σε τέσσερις συνοικίες στο κέντρο του Σίδνεϊ, οι αρχές αποφάσισαν χθες, Σάββατο, να διευρύνουν για δύο εβδομάδες το μέτρο σε ολόκληρη τη μητρόπολη, η οποία είναι η μεγαλύτερη της χώρας με πέντε εκατομμύρια κατοίκους.

«Δεχθήκαμε μία νέα κλωτσιά»

«Σήμερα έχει κανείς την αίσθηση πως δεχθήκαμε μια νέα κλωτσιά την ώρα που σηκωνόμασταν σιγά-σιγά», εξηγεί ο Κρις Κρικέτος, 32 ετών, ο οποίος εργάζεται σε ένα αρτοποιείο στο κέντρο του Σίδνεϊ.

Στη χώρα αυτή, η οποία έχει μέχρι τώρα περιορίσει μάλλον καλά τη μετάδοση της Covid-19, περισσότερα από 100 άτομα βγήκαν θετικά αυτή την εβδομάδα.

«Δεδομένης της μεταδοτικότητας αυτού του στελέχους του ιού, προβλέπουμε πως μέσα στις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων πιθανόν θα αυξηθεί πέραν αυτού που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Μολονότι η Αυστραλία ήταν μεταξύ των χωρών που ήλεγξαν με τον καλύτερο τρόπο την επιδημία, με μόλις 910 θανάτους σε 25 εκατομμύρια πληθυσμού, η κυβέρνηση επικρίνεται πλέον για τη βραδύτητα του εμβολιασμού, καθώς έχουν χορηγηθεί περίπου 7,2 εκατομμύρια δόσεις και μικρή αναλογία του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η Νέα Ζηλανδία ανέστειλε χθες, Σάββατο, για τρεις ημέρες τη «φούσκα αεροπορικών ταξιδιών» που επέτρεπε πτήσεις χωρίς καραντίνα με την Αυστραλία.

Ο νεοζηλανδός υπουργός αρμόδιος για τη μάχη κατά της Covid-19 δήλωσε πως αυτή η αναστολή θα δώσει στους αξιωματούχους το χρόνο για να εξετάσουν μέτρα «για να γίνει ασφαλέστερη η φούακα, όπως πραγματοποίηση τεστ πριν από την αναχώρηση για όλες τις πτήσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

Στην Πορτογαλία, η παραλλαγή Δέλτα, η οποία προκάλεσε νέα αύξηση των μολύνσεων, αντιπροσωπεύει επισήμως πάνω από το 51% των νέων κρουσμάτων και μάλιστα πάνω από το 70% στην περιφέρεια της Λισαβόνας.

Η χώρα αποφάισε να ενισχύσει τους περιορισμούς στους δήμους που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η πρωτεύουσά της, στην οποία τα ωράρια λειτουργίας και οι δυνατότητες υποδοχής των εστιατορών και των εμπορικών καταστημάτων μειώθηκαν και πάλι.

Στην παραλλαγή Δέλτα οφείλεται επίσης μια έξαρση των νέων κρουσμάτων στη Νότια Αφρική, δήλωσαν χθες, Σάββατο, επιστήμονες, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει επιπλέον μέτρα.

Η χώρα αυτή κατέγραψε χθες 18.762 νέα κρούσματα της Covid-19, το μεγαλύτερο αιρθμό από τον Ιανουάριο.

«Εισήλθαμε σε μια εκθετική φάση της πανδημίας», προειδοποίησε ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, ένας από τους γνωστότερους ιολόγους της Νότιας Αφρικής.

Στη Γαλλία, δύο ασθενείς κατέληξαν στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν «ένα σχέδιο άμεσης δράσης» για να «αποφευχθεί μια επανέναρξη της επιδημίας».

Χαλάρωση αλλά και μάσκα

Ωστόσο σε χώρες της Ευρώπης οι περιορισμοί εξακολουθούν να χαλαρώνουν.

Στην Ισπανία, από χθες, Σάββατο, η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους.

Στη Μαδρίτη, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν ωστόσο να την φορουν. «Ξέρω πως είμαι προστατυμένος, όμως μπορεί και πάλι να είμαστε μεταδοτικοί, συνεπώς κάθε μέτρο ασφαλείας είναι καλό», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εδουάρδο Μαρίν Βαλντές, ένας 59χρονος δάσκαλος που έχει εμβολιασθεί.

Η Ελβετία αποφάσισε επίσης να άρει το Σάββατο μεγάλο μέρος των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν, ιδιαίτερα τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Στην Ιταλία, η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική από αύριο, Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ