Μετά τον σεισμό η Ζάκυνθος μετακινήθηκε τρία εκατοστά νοτιοδυτικά
Κοινωνία
29/10/2018 | 10:31

Τουλάχιστον 3 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος από τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ Αθανάσιος Γκανάς, επικαλούμενος τις αναλύσεις δορυφορικών εικόνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, ο σεισμός προκλήθηκε στο δυτικό τμήμα του λεγόμενου Ελληνικού Τόξου (δηλαδή πάνω στα ρήγματα που το συγκροτούν).

Με τα έως τώρα δεδομένα, ο μηχανισμός γέννησης του σεισμού δείχνει 2 ρήγματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Γκανά, «οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο ρήγμα τον προκάλεσε».

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τον σεισμό της Παρασκευής επιφανειακό. Το εστιακό του βάθος δεν ξεπερνά τα 10 χλμ. ενώ το επίκεντρό του ήταν στη θαλάσσια περιοχή 50 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου. Μάλιστα, προκλήθηκε και τσουνάμι ύψους  γύρω στα 70 εκατοστά, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, που έφτασε στην Ιταλία σε 56 λεπτά.

Κίνδυνος για ντόμινο

Κατά τον Κώστα Παπαζάχο η περιοχή έχει ιστορικό διέγερσης γειτονικών ρηγμάτων ή γειτονικών τμημάτων του ίδιου ρήγματος. Έτσι, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, ακόμη και το ενδεχόμενο ντόμινο.

Στο μεταξύ, η Ζάκυνθος εξακολουθεί  να «χορεύει» στους ρυθμούς των Ρίχτερ και  κηρύχθηκε σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εως χθες το μεσημέρι είχαν γίνει γύρω στους 150 μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πηγή: protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ