Σάκης Αρναούτογλου και Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνουν την πρόγνωσή τους για τον καιρό. Όπως φαίνεται ο καιρός θα έχει διπλό πρόσωπο και μετά τη θερμή εισβολή ετοιμαζόμαστε για κρύο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καιρός για τον Ιανουάριο. Σάκης Αρναούτογλου και Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρονται στις εξελίξεις τις επόμενες μέρες, τη θερμή εισβολή, αλλά και την αλλαγή του καιρού.
Καραχήν ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρεται σε «θερμή εισβολή στην κεντρική και κυρίως στην νότια Ελλάδα το Σαβατοκύριακο Γενάρη μήνα.
Φίλες και φίλοι οπως τόνισα και στο χθεσινοβραδινό δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 η θερμοκρασία θα σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο για την εποχή στις περισσότερες περιοχές της κεντρικης και κυρίως της νότια Ελλάδας ενώ την Κυριακή στην βόρεια Κρήτη ο νοτιάς εκτός απο το να μεταφέρει και κάποια σκόνη δεν αποκλείεται να εκτοξεύσει τον υδράργυρο και στους 29 βαθμούς Κελσίου».
Στο βίντεο ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει πού θα οφείλεται η επικείμενη θερμή εισβολή στα κεντρικά και κυρίως στα νότια τμήματα της χωρας μας προς τα τέλη της εβδομάδας, αλλά και στην εξέλιξη του καιρού έως και την Κυριακή και η τάση του έως και τις 15 του Γενάρη.
Τι λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, τις επόμενες ημέρες το καλοκαίρι θα είναι εδώ με τον υδράργυρο να φτάνει τους 28 βαθμούς.. Όμως ο χειμώνας ακολουθεί αμέσως μετά με τις χιονοπτώσεις να φτάνουν και στην Αττική από τις 20 Ιανουαρίου και μετά, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.
Από που μας ήρθε το καλοκαίρι
Όπως εξηγεί, «αιτία γι αυτή την εξέλιξη είναι ένα καλά οργανωμένο και βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην Ιβηρική χερσόνησο το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά βορειοανατολικά θα παρασύρει στην πορεία του πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική.
Η όλη αυτή εξέλιξη αναμένεται να χωρίσει τη χώρα μας στο τέλος της εβδομάδας σε δύο τμήματα. Από την Πελοπόννησο και πιο βόρεια ο καιρός θα θυμίζει τελείωμα Χειμώνα προς Άνοιξη ενώ νοτιότερα τελείωμα Άνοιξης προς Καλοκαίρι.
Μια τέτοια ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φυσιολογική αν βρισκόμασταν στο Πάσχα, για Ιανουάριο μήνα όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν φυσιολογική όχι όμως και πρωτόγνωρη με την έννοια ότι και στο παρελθόν έχουμε ζήσει ανάλογες καιρικές καταστάσεις και αν δεν με προδίδει η μνήμη μου τον Δεκέμβριο του 2010 πρέπει να ζήσαμε μια αντίστοιχη ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
Χιόνια και στην Αττική – Έρχονται δύο ισχυρά ψυχρά κύματα
Το πρώτο χτύπημα των πολικών αερίων μαζών το αναμένουμε στο διάστημα 14 με 17 Ιανουαρίου. Οι πολικές αέριες μάζες καθώς θα αλληλεπιδράσουν με την θάλασσα της Αδριατικής (έκτος χάρτης) θα σχηματίσουν ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στη χώρα μας κι έτσι στο παραπάνω χρονικό διάστημα αναμένουμε κακοκαιρία με αρκετές βροχές, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές ενώ τα χιόνια θα κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα.
Το πρώτο αυτό ψυχρό κύμα είναι πιθανό να κατεβάσει τα χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Έτσι λοιπόν αυξημένες πιθανότητες εμφανίζει και η Θεσσαλονίκη να δει χιόνια ακόμη και χαμηλά. Στον αντίποδα στην Αττική τα χιόνια θα αφορούν κυρίως ορεινές περιοχές με έμφαση την Πάρνηθα, τον Κιθαιρώνα ίσως και την Πεντέλη.
Το δεύτερο χτύπημα των πολικών αερίων μαζών το αναμένουμε στο διάστημα 20 με 26 Ιανουαρίου με τις πολικές αέριες μάζες αυτή τη φορά να μας έρχονται από την Ουκρανία (έβδομος χάρτης). Σε αυτή την περίπτωση το βαρομετρικό χαμηλό θα οργανωθεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με την Αττική να εμφανίζεται πιο ευνοημένη σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις.
Αυτός ο τύπος καιρού δίνει πολύ κρύο σε όλη τη χώρα τα χιόνια όμως εμφανίζονται κυρίως σε περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο».