Αποκαλυπτήρια σήμερα –ή το αργότερο αύριο- για τον τελικό κατάλογο των δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης το ύψος της οποίας αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή των 150-200 εκατ. ευρώ ή έως και 1000 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες καθώς μέσα σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή –το πιθανότερο είναι ότι θα κατατεθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο- να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι αιτούντες θα γνωστοποιήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό αλλά και να καταβληθεί το ποσό πιθανότατα στις 20 Δεκεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα.
Οι πληροφορίες μιλούν για ένα «κριτήριο έκπληξη» με το οποίο θα γίνει ο διαχωρισμός των μακροχρόνια ανέργων σε δικαιούχους και μη. Αν και το οικονομικό επιτελείο κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, φαίνεται ότι καθοριστικό ρόλο θα παίζει και για τις τρεις κοινωνικές ομάδες που θα επιδοτηθούν –πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και γονείς παιδιών ΑΜΕΑ- ο αριθμός των τέκνων. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει ένα «κοινωνικό πρόσημο» στο φετινό έκτακτο μέρισμα βάζοντας στο επίκεντρο την οικογένει ακόμη και αν αυτή δεν εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα στα όρια της φτώχειας. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στους γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ, δεν θα παίζει ρόλο το δηλωθέν εισόδημα. Έτσι, θα μπορούν να επιδοτηθούν και οικογένειες με υψηλά δηλωθέντα εισοδήματα. Το σκεπτικό της κυβέρνησης όμως είναι για πρώτη φορά μέσα στην κρίση να αναγνωριστούν και οι δυσκολίες μιας πολύ ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας η οποία μέχρι τώρα έμενε εκτός κοινωνικών μερισμάτων κυρίως λόγω εισοδήματος.
Ο αριθμός των ανήλικων παιδιών του νοικοκυριού αναμένεται ότι θα παίζει καθοριστικό ρόλο και για το ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση. Μελετώντας τη συγκεκριμένη ομάδα, στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν μπροστά σε έναν εκτενέστατο κατάλογο με περισσότερα από 580.000 ονόματα. Έτσι, έπρεπε να μπει ένα κριτήριο το οποίο δεν θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά εισοδηματικό καθώς η «πεπατημένη» της αξιοποίησης μόνο των στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις οδηγεί συχνά στο να ενισχυθούν φοροφυγάδες. Φαίνεται ότι το τελικό σχέδιο που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ώρες, θα ρίχνει μεγάλο βάρος στον αριθμό των παιδιών του κάθε νοικοκυριού.
Αυτή η απόφαση εμπεριέχει και ένα πολιτικό μήνυμα από την πλευρά της κυβέρνησης η οποία αν και δεν διαθέτει πολλούς πόρους σε αυτή τη φάση για την έκτακτη ενίσχυση –μετά και την διανομή της έκτακτης ενίσχυσης το πρωτογενές υπερπλεόνασμα του β’ εξαμήνου που θα έχει διανεμηθεί θα προσεγγίσει τα 850 εκατ. ευρώ- θέλει να στείλει το μήνυμα της ενίσχυσης των οικογενειών. Άλλωστε, η έκτακτη ενίσχυση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θα θεσπίζεται και το επίδομα γέννησης παιδιού ενώ θα αλλάζουν και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος τέκνων που χορηγείται μέσω του ΟΠΕΚΑ.