Μένουμε ΙΟΝΙΟ: Επερωτήσεις 25ης & 26ης Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου
Αυτοδιοίκηση
28/08/2024 | 10:17

Μένουμε ΙΟΝΙΟ: ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 25ΗΣ ΚΑΙ 26ΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Π.Σ.

Δημόσια ΚΤΕΟ: και το ΚΤΕΟ της Κέρκυρας, σύντομα, στο δρόμο που οδήγησε και τα υπόλοιπα ΚΤΕΟ των νησιών μας στο κλείσιμο.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Απολύτως ξεχασμένη είναι εδώ και πολλά χρόνια για την Περιφέρεια Ιονίων η υπόθεση της λειτουργίας των Δημόσιων ΚΤΕΟ των νησιών μας. Το ζήτημα δε φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας, όπως δεν αποτέλεσε προτεραιότητα ούτε για τις προηγούμενες διοικήσεις, που άφησαν την υπόθεση να χρονίζει και μοιραία να εγκαταλειφθεί πλήρως.
Το ζήτημα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας αλλά και αδιαφορίας για την εξασφάλιση πολύτιμων εσόδων για το δημόσιο ταμείο από τα χρήματα που θα κατέβαλαν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για τον υποχρεωτικό τεχνικό έλεγχο, καθώς και ας μην ξεχνάμε ότι σπαταλούνται επιπλέον δημόσια χρήματα για τα αυτοκίνητα των δημοσιών υπηρεσιών που καταβάλλουν πλέον το αντίτιμο στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ.
Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας σήμερα είναι η εξής:
• Ζάκυνθος: Κλειστό το τμήμα τεχνικού ελέγχου, πολλαπλές καθυστερήσεις και παράπονα από πολίτες για τα υπόλοιπα τμήματα της Δ/νσης συγκοινωνιών για την μη εξυπηρέτησή τους.
• Κεφαλονιά: Κλειστό το τμήμα τεχνικού ελέγχου, πολλαπλές καθυστερήσεις και παράπονα από πολίτες για τα υπόλοιπα τμήματα της Δ/νσης συγκοινωνιών για την μη εξυπηρέτησή τους.
• Λευκάδα: οριακά ανοιχτό το τμήμα τεχνικού ελέγχουν, αφού αναμένονται συνταξιοδοτήσεις.
• Κέρκυρα: οριακά ανοιχτό το τμήμα τεχνικού ελέγχου, αφού σε 2 χρόνια δεν θα είναι σε θέση να λειτουργεί λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού από συνταξιοδοτήσεις των υπαλλήλων.
Από την «εξίσωση» είναι φανερό ότι λείπει το κεντρικό κράτος που δείχνει να μην έχει πολιτική καθολικής ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των δημόσιων ΚΤΕΟ. Η ΥΠΟστελέχωση των υπηρεσιών δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την κυβέρνηση και τις Περιφερειακές Αρχές που παίζουν το παιχνίδι της! Κατανοούμε εν μέρη την πολιτική της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιεί ζημιογόνες για το δημόσιο υπηρεσίες, όμως δε μπορούμε να κατανοήσουμε και σε καμία περίπτωση να αποδεχτούμε γιατί να απαξιώνει και να ιδιωτικοποιεί έμμεσα κερδοφόρες υπηρεσίες για τα δημόσια ταμεία και ειδικά εν προκειμένω για το ΚΤΕΟ που μέσω των ελέγχων ενισχύονταν τα ταμεία της Περιφέρειας συμπληρώνοντας τους λιγοστούς δημόσιους πόρους από ΠΔΕ και επιχορηγήσεις. Πώς το έχουν επιτρέψει οι μέχρι τώρα Περιφερειακές Αρχές;
Οι υπηρεσίες των δημόσιων ΚΤΕΟ των Νησιών μας χρειάζονται άμεσα ενίσχυση με προσωπικό καθώς τα παράπονα και οι δημόσιες καταγγελίες των πολιτών για την μη εξυπηρέτησή τους και την καθυστέρηση αποτελεί καθημερινότητα.

Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
 Γιατί παραμένουν κλειστά τα Δημόσιο ΚΤΕΟ των Νησιών μας;
 Ποια είναι η βούλησή και ο σχεδιασμός σας για την επαναλειτουργία τους;
 Τι θα πράξετε για την ομαλή λειτουργία των τμημάτων αδειών κυκλοφορίας και αδειών οδήγησης της Δ/νσης συγκοινωνιών, που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των πολίτων;
 Τι ενέργειες θα κάνετε, για να υπάρχει επί ίσοις όροις ανταγωνισμός ιδιωτικών και κρατικών ΚΤΕΟ;

26.08.2024
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»
o Αρβανιτάκη Αθηνά
o Δρυ Μαρία


Ολοκλήρωση αποκατάστασης οδικού δικτύου στη περιοχή των Σφακιωτών της Π.Ε. Λευκάδας

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Τον Οκτώβριο του 2013, ξεκίνησε το έργο «Ασφαλτόστρωση – Συντήρηση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Λευκάδας», με προϋπολογισμό 713.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΠΔΕ της ΠΙΝ.

Περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων ασφαλτοστρώσεις, τεχνικά έργα απορροής ομβρίων υδάτων και αντιστήριξης πρανών, αποκατάσταση πεζοδρομίων, αντιμετώπιση καθιζήσεων και διαγραμμίσεις, στη περιοχή των Σφακιωτών, (Λαζαράτα, Σπανοχώρι, Ασπρογερακάτα, Πινακοχώρι).

Σήμερα, περίπου 11 χρόνια μετά, οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να διαμαρτύρονται, διότι σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου εκρεμμεί ακόμη η αποκατάσταση των πεζοδρομίων. Ταυτόχρονα επισημένουν ότι 2Km του οδικού δικτύου από το χωριό Σπανοχώρι, μέχρι τη περιοχή του ”Φρυά”, συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
• Πόσες παρατάσεις έχουν δοθεί στον ανάδοχο;
• Γιατί το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη 11 χρόνια μετά;
• Ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου;

26.08.2024
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»
o Αρβανιτάκη Αθηνά
o Δρυ Μαρία


Υπεράκτιο αιoλικό πάρκο στα Διαπόντια: “Ήξεις, αφήξεις ου, εν πολέμω θνήξεις”

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), φιλοδοξεί μέσω του πρώτου «κύματος» έργων «ανάπτυξης», να κατασκευαστούν offshore αιολικά συνολικής ισχύος 1,9 GW μέχρι το 2030. Το εθνικό πρόγραμμα συμπεριέλαβε και την περιοχή των Διαπόντιων Νησιών, για την ανάπτυξη έργων ισχύος 200MW. Το εν λόγω έργο αφορά σε εγκατάσταση σταθερών υπεράκτιων ανεμογεννητριών σε πολύ μικρή απόσταση, ανάμεσα, από τα νησιά των Οθωνών, της Ερείκουσας και του Μαθρακίου.

Η αντίδραση κατοίκων, φορέων και συλλογικών οργάνων ήταν άμεση και ξεκάθαρη. ΟΧΙ στο ΥΑΠ στα Διαπόντια έτσι όπως σχεδιάστηκε από το ΕΠΑΥΑΠ. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ομόφωνα ψηφίσματα πολιτιστικών συλλόγων Διαποντίων, του Δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας, των συλλογικών οργάνων επαγγελματιών της περιοχής, της Ενωσης Επτανησίων Ελλάδας και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων. Έντονη είναι η ενόχληση της τοπικής κοινωνίας, όπου γίνεται λόγος πέρα από τις προφανής αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην αλιεία και στη ναυσιπλοΐα, για την σοβαρή αισθητική και τουριστική υποβάθμιση της περιοχής, με κάποιους να προετοιμάζουν και προσφυγές αν αυτός ο σχεδιασμός προχωρήσει.
Ομόφωνη ήταν και η αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων επί της ΣΜΠΕ.

14/06/2024: Διαβάζουμε δημοσιεύματα ότι «Το σχέδιο για αιολικό πάρκο στα Διαπόντια, αποσύρεται!», «…οριστικά εκτός σχεδιασμού (μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου) μένουν τα ∆ιαπόντια Νησιά στο Ιόνιο μετά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και φορέων της ευρύτερης περιοχής», σχετικά έγινε και ανακοίνωση από τον Κο Αργυρό, Αντιπεριφερειάρχη Μικρών Νησιών, στο ΠΣ της Κεφαλονιάς ότι «…Η απόλυτη δικαίωση των κατοίκων των Ιονίων Νήσων. Η ισχύς εν τη ενώσει των προηγούμενων αυτοδιοικητικών αρχών Α και Β βαθμού, η παρέμβαση του Περιφερειάρχη στον αρμόδιο Υπουργό αλλά και η συμβολή όλων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νησιού μας υποχρέωσε το Υπουργείο να αναθεωρήσει την άποψή του για τοποθέτηση αιολικού πάρκου στα Διαπόντια νησιά.»

02/08/2024: Έγκρίνεται από το ΥπΠο (ΑΔΑ: ΕΖΗΞ46ΝΚΟΤ-ΒΞΞ) η ΣΜΠΕ για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Και ως δια μαγείας(?) εμφανίζεται και πάλι στις προτεινόμενες εγκεκριμένες χωροθετήσεις το ΥΑΠ στα Διαπόντια! Άρα εύλογα συμπεραίνουμε ότι ουδέποτε αποσύρθηκε το σχέδιο για τα Διαπόντια όπως είχαμε διαβάσει σε προηγούμενα δημοσιεύματα!

08/08/2024 και 10/08/2024 ο Κος Γκίκας, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, βγάζει δυο σύντομες ανακοινώσεις μετά τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής: (Α) «…Επειδή και πάλι υπάρχουν δημοσιεύματα για αιολικό πάρκο στα Διαπόντια νησιά, επαναλαμβάνω ότι μπορεί το ΕΠΑΥΑΠ να έχει κάποιο πρωτογενής συνολικό σχεδιασμό για την χώρα με βάση επιστημονικά δεδομένα, που στην αρχική μορφή περιλαμβάνει και τα Διαπόντια, όμως η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου project. Πέραν τούτου ουδέν!» και (Β) «…Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει το project εγκατάστασης θαλάσσιου αιολικού πάρκου σταθερών ανεμογεννητριών στο αρχιπέλαγος των Διαποντίων παρά την απόφαση των κατοίκων των Διαποντίων είτε για υλοποίηση είτε για ακύρωση του έργου, θέλουν, δεν θέλουν οι Διαπόντιοι δεν θα υλοποιηθεί το αιολικό πάρκο Διαποντίων νησιών!» μας ενημερώνει με λίγα λόγια ότι η διαβούλευση και η αποδοχή ενός έργου από τους κατοίκους της περιοχής και τα συλλογικά όργανα Α’ και Β’ βαθμού ΔΕΝ λαμβάνεται υπόψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Διαβάζουμε επίσης ότι θα μένουν εκτός διαβούλευσης κρίσιμες πληροφορίες(!) (ναι καλά διαβάσατε). Στο ΥΠΕΝ επεξεργάζονται και ρύθμιση βάσει της οποίας θα μπορεί να υπάρξει εξαίρεση διαβούλευσης για θέματα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ). «…Επιχειρούν να εξαιρεθούν από τις υποχρεώσεις ως προς τις γνωμοδοτήσεις φορέων και τη δημόσια διαβούλευση περιβαλλοντικής αδειοδότησης συγκεκριμένες πληροφορίες, αναφορικά με έργα που άπτονται των ουσιωδών συμφερόντων του κράτους και της εθνικής και δημόσιας ασφάλειας, ιδίως οι δραστηριότητες που αφορούν …τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα τα οποία αναπτύσσονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και περιοχών όπου ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα η Ελλάδα και τις οποίες η ΕΔΕΥΕΠ, ως αρμόδια αδειοδοτούσα Αρχή αξιολογεί ως ευαίσθητες για λόγους εθνικής και δημόσιας ασφάλειας, αλλά όχι κρίσιμες για την περιβαλλοντική αξιολόγηση. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια … κυρίως για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων.»
Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε δει καμία επίσημη ανακοίνωση ούτε από το ΥΠΕΝ, ούτε από την ΕΔΕΥΕΠ, ούτε από την Περιφερειακή Αρχή μετά τις τελευταίες πολύ σημαντικές εξελίξεις! Και ξέρετε τι μας πάει στο νου; Ότι βγαίνουν ανεπίσημα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις ότι «Το σχέδιο για αιολικό πάρκο στα Διαπόντια, αποσύρεται!» για να υπάρξει ο εφησυχασμός φορέων και συλλογικών οργάνων, αλλά επί της ουσίας οι αδειοδοτήσεις προχωράνε κανονικά και κάποια στιγμή θα βρεθούμε, για ακόμη μια φορά, προ τετελεσμένων γεγονότων, ίσως, όχι από αυτή την Κυβέρνηση αλλά από την επόμενη που θα υλοποιήσει το σχεδιασμό της προηγούμενης.
Για πόσο ακόμη θα σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς;

Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
• Ποια η στάση της Περιφερειακής Aρχής; Θα (ξε)σηκώσει «αντάρτικο» στους σχεδιασμούς της ΕΔΕΥΕΠ και του ΥΠΕΝ;
• Δεσμεύεται να σταθεί δίπλα στους κατοίκους με κάθε νόμιμο τρόπο, ακόμη και με δικαστική προσφυγή;

26.08.2024
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»
o Αρβανιτάκη Αθηνά
o Δρυ Μαρία

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ