Μετά την παρουσίαση της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο μετά το 2020, έντονη είναι η ανησυχία για τη φιλοδοξία που θέλει τα Κράτη Μέλη να τίθεται στον έλεγχο εκταμίευσης των γεωργικών – κτηνοτροφικών Ενισχύσεων και της συγκαλυμμένης συγχρηματοδότησης.
Μάλιστα, στην τελευταία σύνοδο στο Παρίσι τέθηκε με το πιο ξεκάθαρο τρόπο από τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας η προοπτική αυξημένης συνεισφοράς των Κρατών Μελών καθώς και οι στοχοθετημένες μειώσεις Κοινοτικών Επιδοτήσεων.
Τα δεδομένα είναι δυσμενή κάνοντας την ανησυχία ακόμη πιο έντονη στο πλαίσιο των δημοσιονομικών πιέσεων στην Κ.Α.Π. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο – καθαρός συνεισφέρων στο χαρτoφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά 17% ετησίως – δεν θα συμβάλει, λόγω ΒREXIT, στη νέα Κ.Α.Π. μετά το 2020.
Επιπλέον, μία ακόμη σημαντική μείωση του προϋπολογισμού της Κ.Α.Π. και κατ’ επέκταση μειωμένων εισροών στη χώρα μας, αναμένεται από τις νέες πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως μετανάστευση, ασφάλεια, τρομοκρατία και άμυνα.
Επιπροσθέτως, πέρα από τα παραδοσιακά λόμπι των βορείων και νοτίων χωρών, υπάρχει και αυτό που ενορχηστρώνεται από τις «νέες» χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.
Εκτιμάται ότι η Κ.Α.Π. πρέπει να παραμείνει ευρωπαϊκό εργαλείο και μια πτώση στον προϋπολογισμό θα είναι καταστροφική για τους Θιακο – Κεφαλλονίτες ΑγροΚτηνοτρόφους δικαιούχους Κοινοτικών Επιδοτήσεων.
Ως εκ τούτου απαιτείται άμεση χάραξη εθνικής στρατηγικής, τεκμηριωμένες προτάσεις και δουλειά ώστε να είναι εφικτή η παραγωγική ανασυγκρότηση, η στήριξη του τουρισμού στο αγροδιατροφικό μοντέλο και η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και μαζί με αυτή της βιομηχανίας μεταποίησης τοπικών αγροκτηνοτροφικών προϊόντων μετά το 2020 που τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση προωθεί με κάθε τρόπο.
Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης