Του Γεράσιμου Γαλανού
Μπήκα στο ναό μπριτού αρχίσει ο εσπερινός για τον Προστάτη του Ληξουρίου και της ευρύτερης περιοχής της Παλικής, Άγιο Χαραλάμπη τον Ιερομάρτυρα και Αθλητή του Θεού. Όλα ήταν τακτοποιημένα παστρικά κι έλαμπαν με τη φροντίδα του Εφημέριου του ναού π. Ιωάννη Φραγκισκάτου και των Επιτρόπων, καθώς και με τη βοήθεια των γυναικών και άλλων που φροντίζουν τα του ναού και του πανηγυριού του Αγίου.
Κατά τον εσπερινό χοροστάτησε ο πρώην μητροπολίτης Άρτης κος Ιγνάτιος μαζί με τους άλλους αρχιερείς: τον ποιμενάρχη Κεφαλληνίας κον Δημήτριον και τον μητροπολίτη Μηθύμνης κον Χρυσόστομο που ανελλιπώς για πολλά χρόνια επισκέπτεται το Ληξούρι για να συμπανηγυρίσει αυτή την ημέρα με τους Ληξουριώτες τον Άγιο Χαραλάμπη.
Στον καλανάρχο μαέστρος και χοράρχης με την παρέα του ήταν ο Νικόλαος Γερασίμου Βάλσαμος με καμμιά δεκαριά Ληξουριώτες, όλοι μαθημένοι από την τέχνη και τη μουσικότητα του μαέστρου τους και απέδωσαν τόσο όμορφα τα του εσπερινού τροπάρια και τα υμνογραφικά του Αγίου Χαραλάμπους.
Απλός και καθάριος με πολλά μηνύματα ήταν ο κηρυγματικός λόγος του χοροστατούντος μητροπολίτη πρώην Άρτης κου Ιγνατίου, που με αμεσότητα και παραδείγματα έδωσε την ουσία της ζωής μέσα από την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη.
Επίσης παραβρέθηκαν οι αρχές του τόπου, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κος Αλέξανδρος Παρίσης, οι αντιδήμαρχοι: Γιώργος Κατσιβέλης , Ηλίας Κουρκουμέλης, Σπύρος Ματιάτος, ο πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Ληξουρίου, Δημήτρης Μαρκέτος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Ηλίας Παρίσης, Βασίλης Ρουχωτάς, Διονύσης Αραβαντινός ακόμη και ο πρώην πολιτευτής Παύλος Παπαδάτος, καθώς και η βουλευτής του νησιού κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και άλλοι.
Μετά το πέρας του εσπερινού οι καλεσμένοι αρχιερείς, ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας, αρχιμανδρίτες , ιερείς, διάκονοι της ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, ιεροψάλτες και φίλοι, φιλοξενήθηκαν στην καθιερωμένη εορταστική τράπεζα που κάθε χρόνο ετοιμάζει και προσφέρει η οικογένεια του επιτρόπου Ιωάννη Λαδά. Φέτος τα φαγητά, τα καλά κρασιά και τα γλυκίσματα ήταν πάλι άφθονα και γευστικά καλύπτοντας την κάθε επιθυμία. Τη γενική επιμέλεια του φιλόξενου τραπεζιού την έχει πάντα η κα Ντουντούλα Λαδά με τις κόρες της, Αγγελική και Ελένη. Ας είναι πάντα καλά για τη φιλοξενία τους που τόσο απλόχερα από καρδιάς και σεβασμό προς το πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους πράττουν.
Την άλλη μέρα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους από νωρίς το πρωί πήγα στην εκκλησία, αντιβούιζε ο αύλειος χώρος του ναού μελωδικά από το εκκλησιαστικό κόρο του Νικόλαου Βάλσαμου που έψαλλε το απολυτίκιο του Αγίου.
Ως στύλος ακλόνητος της Εκκλησίας Χριστού και λύχνος αείφωτος της οικουμένης σοφέ, εδείχθης Χαράλαμπες. Έλαμψας εν τω κόσμω, δια του Μαρτυρίου, έλυσας των ειδώλων την σκοτόμαιναν, μάκαρ. Διό εν παρρησία Χριστώ, πρέσβευε σωθήναι ημάς.
Η «Δοξολογία» ψαλλόμενη στον αργό ρυθμό της, στιβαρή στο ήχος της ήταν μια Δόξα πραγματική που σε προκαλούσε να την σιγοψάλλεις και να την αισθανθείς σε όλο το μεγαλείο της.
Χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μηθύμνης κος Χρυσόστομος με την απλότητα που τον κατέχει, γεμάτη ιεροσύνη και αισθαντικότητα η φωνή του, χωρίς εξάρσεις και κομπασμούς.
Συλλειτούργησαν μαζί του και οι άλλοι αρχιερείς, αρχιμανδρίτες, ιερείς και διάκονοι δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα γεμάτη τάξη και μεγαλοπρέπεια.
Το εκκλησιαστικό κόρο του μαέστρου- πρίμου Νικόλαου Γ. Βάλσαμου αποτελούμενο από τους πρίμους: Σταύρο Συνοδινό, Δημήτριο Μοσχόπουλο, από τους σεγκόντους: Αντώνιο Έρτσο, Σπυρίδων Αλεξανδρόπουλο, Ανδρέα Γρηγορόπουλο, από τους βαρύτονους Δημήτρη Μεταλληνό, Χαράλαμπο Μαρκαντωνάτο και τους μπάσους: Σπύρο Θεοτοκάτο, Χαράλαμπο Πιστινή, έδωσε το καλύτερο δυνατό άκουσμα με τρόπο κατανυκτικό, συνδυάζοντας την τέχνη με το θρησκευτικό συναίσθημα της ψυχής που υπαγορεύουν τα εκκλησιαστικά λόγια της υμνογραφίας
Τα υμνογραφικά τροπάρια και απολυτίκια του Αγίου αποδόθηκαν από το κόρο του Νικόλαου Βάλσαμου με λεπτότητα στα κρεσέντα, προσεγμένα στις καταλήξεις και όπου χρειάστηκε μεσούρανα να είναι οι φωνές τους, είχαν την γλυκύτητα της σταθερής φωνής, που έδινε τον εναρμόνιον συγκροτημένο ήχο.
Ιδίως το «Άγιος ο Θεός», «τα αλληλούια» και το «Αινείτε» κορυφώθηκαν μεσούρανα, με θρησκευτικό παλμό, χωρίς ακροβατισμούς αλλά, απεναντίας με σταθερότητα και βεβαιότητα, δείχνοντας την εργασία του χοράρχη Νικολάου Βάλσαμου. Τους αξίζουν πολλοί έπαινοι, γιατί μας έκαναν κοινωνούς προς το θείο με τον μελωδικό τρόπο τους στη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους μας.
Ο ναός γιόμισε από κόσμο, παρόλη την κακοκαιρία, δείχνοντας ακόμη μια φορά το σεβασμό που έχουμε οι Ληξουριώτες για τον άγιο Γέροντα, που πολύ παλιά νίκησε τη χολέρα και γλύτωσε τον τόπο μας. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται από καρδιάς και πίστη ουσίας και δεν ξεχνούμε οι Ληξουριώτες να ευλαβούμαστε τον άγιο σωτήρα μας.
Μετά το πέρα της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε μέσα σε ελαφρό ψιλόβροχο η Λιτανεία του Θρόνου του Αγίου Χαραλάμπους, με προπομπό τη Φιλαρμονική Ληξουρίου και πρωτοσυναντώντας την εικόνα του Αγίου Νικολάου Μηνιατών στην αυλή της ομώνυμης εκκλησίας και το σήμαμα των καμπάνων. Ο π. Νικόλαος Σωτήρας και οι Επίτροποι του αγίου Νικολάου είχαν φροντίσει για αυτή τη συνάντηση των δυο αγίων.
Έπειτα, η επόμενη στάση της λιτανικής πομπής ήταν στο κελί του Αγίου Παναγή –Μπασιά, όπου συναντήθηκαν οι δυο άγιοι σε κείνο το μέρος που, παραμένει σχεδόν ανέπαφο από τους σεισμούς του 1953, δηλαδή την οικία Γερουλάνου που μέρος της είναι το κελί του αγίου Παναγή. Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δέηση και έπειτα οι αρχιερείς και ο κόσμο επισκέφτηκαν το κελί του παπα-Μπασιά για να προσκυνήσουν τον ντόπιο Άγιο του Ληξουρίου.
Άρχισε το λιανόβροχο, μα ο Άγιος Γέροντας του Ληξουρίου που ήθελε τη βόλτα του, άγιος Χαραλάμπης με όλη τη λιτανική πομπή επέστρεψε στο ναό του, για να συνεχίσουν οι πιστοί και οι ιερείς την αρτοκλασία και τα λειτουργικά της εορτής.
Ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας κος Δημήτριος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους του αρχιερείς και εξήρε τόσο τον εφημέριο του ναού του Αγίου Χαραλάμπους, και όλους και όλες που βοήθησαν ευχόμενος Χρόνια Πολλά και Καλά.
Μετά την απόλυση όλων των εκκλησιαστικών τελετουργιών προσφέρθηκε η άλλη καθιερωμένη τράπεζα στην Ιερά Μονή Κορωνάτου με τη φροντίδα του μηχανικού και επιτρόπου του ναού Δημητρίου Παριώτη. Η τράπεζα αυτή αποτελεί θεσμό για το πανηγύρι και γίνεται με πολλή φροντίδα και μεράκι από την οικογένεια που την προσφέρει. Είναι ένα μεσημεριανό ζεύκι, με εδέσματα χορταστικά που τα σφραγίζει όλα το ωραίο γλυκό που κατασκευάζει η κα Σούλα Παριώτη. Η σημασία της τράπεζα ήταν και είναι κάθε φορά που πραγματοποιείται, να ενώσει τις καρδιές μας μέσα σε αυτή την καλή συνάντηση που ικανοποιεί το σώμα ζωτικά.
Και του χρόνου μας και πολλούς αγαπητοί Ληξουριώτες και υπόλοιποι Κεφαλλήνες που ήρθατε προσκυνητές στον Άγιο Ιερομάρτυρα Χαραλάμπη, τον μεγάλον αθλητή του Χριστού μας.