Στην αρχαιότερη μονή του νησιού
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Άτρου
Εκκλησία
12/09/2017 | 07:38

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Αρχαιότερη Ιερά Μονή της Άτρου στον Πόρο της Κεφαλλονιάς.

Η Ιερά Μονή  ευρίσκεται στην περιοχή Ελειού Πρόνων της κωμοπόλεως, “Πόρου”. Η ανέγερση της πραγματοποιήθηκε τον 8ο αιώνα. Εντός του Καθολικού φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Άτρου.

Την παραμονή της εορτής 7-9-2017 ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Άτρου  κ.κ. Δανιήλ με την συμμετοχή του Ιεροκήρυκος  της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπουλέση, του αρχιμ. Μακαρίου Δρόσου της Ι. Μ. Αργολίδος, αρχιμ. Κυπριανόυ Βουτσινά, του αρχιμ. Παϊσίου Παράσχη, του αρχιμ. Νεκταρίου Καβίδα, του ιερέως Χαραλάμπους Χαρίτου, του ιερέως Βασιλείου Παυλάτου, του ιερέως Σταύρου Ζαπάντη και του Διακόνου Κωνσταντίνου Τζουβέκα και πλήθους ευσεβών χριστιανών οι οποίοι προσήλθαν στην Ιερά Μονή από νωρίς για να συμμετάσχουν και προσευχηθούν στην Ιερά Ακολουθία αλλά και να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της επικαλουμένης της Άτρου.

Στον Εσπερινό προσήλθαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Νήσου.

Ο Πανοσιολογιώτατος Ιεροκήρυκας  της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος αρχιμ. Χρυσόστομος ωμίλησε για το νόημα της Θεομητορικής Εορτής και το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου το οποίο και επέλεξε ο Άγιος Τριαδικός Θεός να δεχθή μέσα της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό ο οποίος ήλθε στον κόσμο για την σωτηρία όλων μας.

Αυτό και μόνο το γεγονός μας συνδέει ιδιαίτερα με το πρόσωπο της Παναγίας μας, η οποία εγέννησε τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας, και προς την οποία οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη, ο π. Χρυσόστομος ευχαρίστησε θερμά τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής για την πρόσκληση καθώς επίσης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριο για την ευλογία να συμμετέχει στους εορτασμούς της πανηγύρεως της Ιεράς Μονής.

Στον Εσπερινό το αναλόγιο πλαισίωσαν οι δυο Ιεροψάλτες από την Αργολίδα καταγόμενοι ο κ. Παναγιώτης Σελίμος Θεολόγος και ο κ. Δημήτριος Κορομπόκης Διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής οι οποίοι έτερψαν την ακοή μας.

Στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορττής 8-9-2017 προεξήρχε και ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Άτρου αρχιμ. Δανιήλ Ζωγράφος με την συμμετοχή του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπουλέση, του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας αρχιμ. Φωτίου Γαβριελάτου,του αρχιμ. Μακαρίου Δρόσου ο οποίος φιλοτέχνησε και το Αριστουργηματικό Κόλλυβο προς Τιμήν και Δόξα της Υπερευλογημένης Ενδόξου  Θεοτόκου το οποίο έφερε και την Σεβάσμια Μορφή της, του αρχιμ. Νεκταρίου Καβίδα, του ιερέως Διονυσίου Μαρκέτου, του ιερέως Πέτρου Ανδρεάτου και του ιερέως Σταύρου Ζαπάντη, ο Ηγούμενος με την ευγλωττία του, στο κήρυγμα αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας μας, το μεγάλο γεγονός της παρουσίας της στον κόσμο η οποία θα έφερνε στον κόσμο ενσαρκωμένο τον Υιό και Λόγο του αληθινού Θεού, τον οποίο πιστεύουμε.

Στην Θεία Λειτουργία το αναλόγιο πλαισίωσαν οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες της εξαιρετικής χορωδίας της Λειβαθούς οι οποίοι με την τιμητική παρουσία τους λάμπρυναν την πανήγυρη τη εντολή και χορηγία του καπετάν Νικόλα Βεργωτή Μεγάλου Δωρητού και Ευεργέτου της Ιεράς Μονής.

Πριν της απολύσεως ο Καθηγούμενος, ευχαρίστησε θερμά και μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Δημητρίου προς όλο τον κλήρο και τους ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος καθώς επίσης και τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας συνεχάρη όλους τους ευγενείς κυρίους και κυρίες εθελοντές  για την άρτια προετοιμασία της Πανηγύρεως που τίμησαν με την παρουσία τους τις λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μονής .

Στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας στο Αλώνι και το Πηγάδι της Ιεράς Μονής , όπου συμμετείχαν και συνόδευαν την πομπή, Ιερόπαιδες με τα εξαπτέρυγα και ευσεβείς προσκυνητές που μετέφερε την Εικόνα της Παναγίας.

Τέλος τελέστηκε Κτητορικό Μνημόσυνο Υπερ Μακαρίας Μνήμης και Αιωνίου Αναπαύσεως των Κτητόρων της Ιεράς Μονής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer