Μια πολύ σημαντική επιμορφωτική ημερίδα με θέμα την Πολιτική Προστασία πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024, με πρωτοβουλία της Επάρχου, Σμαράγδας Σαρδελή.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας του Νομού Κεφαλληνίας, Λάμπρος Νικολάου και ως κεντρικοί ομιλητές, ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διονύσιος Κατερέλος, ο καθηγητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Φυσικών Καταστροφών, Αναστάσιος Γερασιμάτος, η Πρόεδρος του Ελληνικού Οδηγισμού, Μαρίνα Αλεξόπουλου, καθώς και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας, Τάσος Καλογεράτος και ο Σπύρος Σκληρός ως εκπρόσωπος της Ιθάκης. Πολύ σημαντική η παρουσία των μαθητριών και μαθητών του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Ιθάκης, των Διευθυντών και των καθηγητών τους, καθώς και εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας της Ιθάκης.
Η Έπαρχος Ιθάκης, Σμαράγδα Σαρδελή, επικεντρώθηκε στη σημασία της Πολιτικής Προστασίας, ενός πολυδαίδαλου θέματος, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο αφορά πολλούς τομείς, όπως τις Υποδομές, την Υγεία, το Περιβάλλον, τη Συγκοινωνία, ιδιαίτερα στα μικρότερα Νησιά όπως η Ιθάκη, τονίζοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας και της αξιοποίησης όλων των δυνάμεων που εμπλέκονται σε αυτήν. Ανέφερε τις καταστροφές οι οποίες επήλθαν στην Ιθάκη από τα γεγονότα «Ιανός» και «Μπάλος», οι οποίες είχαν επιπτώσεις και στο ίδιο το νησί, αλλά και στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που έπληξαν τα φαινόμενα. Τόνισε δε, ότι η νυν Περιφερειακή Αρχή προώθησε από την αρχή την αποκατάστασή τους.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, χαιρέτησε την ημερίδα και τη σπουδαιότητά της, κάνοντας μια πλήρη ανασκόπηση των γεγονότων αυτών και όσων αφορούν την Πολιτική Προστασία, καθώς και τη δυνατότητα παρέμβασης του μηχανισμού ως αποκατάσταση και όχι μόνο ως πρόληψη, αναφέροντας ότι επιβάλλεται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Εξήγησε ειδικότερα το θέμα των αποζημιώσεων από τα τελευταία φυσικά φαινόμενα και ανέφερε ότι όσες χρηματοδοτήσεις και δράσεις αφορούν την Κεφαλλονιά, αφορούν και την Ιθάκη.
Ο κος Κατερέλος, στην διαδικτυακή του συμμετοχή, έκανε εκτενή αναφορά στο σχεδιασμό και τον σπουδαίο ρόλο του Ιονίου Πανεπιστημίου στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αξιολογώντας ως πολύ σημαντική την ημερίδα. Ο κος Γερασιμάτος ανέλυσε ειδικά στα παιδιά, την πρόληψη και τη σπουδαιότητά της, όπως και τη σωστή αντιμετώπιση σε περιπτώσεις καταστροφών, καθώς και τον σπουδαίο ρόλο της εκπαίδευσης, όσον αφορά την αντιμετώπισή τους. Ο κος Καλογεράτος, ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας και Ιθάκης, επικεντρώθηκε στη σημασία τόνωσης της επιχειρηματικότητας, ειδικά στις περιπτώσεις των αποζημιώσεων από τις φυσικές καταστροφές και στην πρωτοβουλία που πρέπει να παίρνει το Επιμελητήριο, το οποίο επιβάλλεται να έχει ενεργή παρουσία και στην Ιθάκη. Η κα Αλεξόπουλου συμμετέχοντας μέσω τηλεδιάσκεψης τόνισε τη σημασία του εθελοντισμού και των εθελοντικών ομάδων σε καταστάσεις που η κοινωνία χρειάζεται άμεσες δράσεις αντιμετώπισης καταστάσεων Πολιτικής Προστασίας. Στο πλαίσιο της ημερίδας τοποθετήσεις έκαναν ακόμα ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Γκισγκίνης και οι εκπρόσωποι του ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ιθάκης, Σπύρος Αρσένης και Βασίλης Σιμήρης.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων των κεντρικών ομιλητών, ακολούθησε συζήτηση γύρω από θέματα Πολιτικής Προστασίας. Η κα Σαρδελή ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές, κλείνοντας με την αναφορά ότι στη διαχείριση Κρίσεων κρίνεται ο κάθε πολιτικός και θα πρέπει να σεβόμαστε την αλυσίδα της σύνθεσης της Πολιτικής Προστασίας, τους θεσμούς και τους συμπολίτες μας, με τη γνώση ότι δεν περισσεύει κανείς.