Στον αέρα 1.000.000 εργαζόμενοι
“Ματώνει” η εστίαση: Δεκάδες καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο
Κοινωνία
14/01/2021 | 15:17

Δυσσοίωνο δείχνει να είναι το μέλλον για πολλά καταστήματα εστίασης, αφού παραμένουν κλειστά από την αρχή του lockdown, στις 6 Νοεμβρίου, και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα δοθεί το “πράσινο” φως για να ανοίξουν ξανά.

Χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα, έχουν να δουλέψουν περισσότερο από δυο μήνες, με αποτέλεσμα να απειλούνται με λουκέτο. Συν τοις άλλοις, πολλοί είναι οι μαγαζάτορες που βρίσκονται αντιμέτωποι με εξώσεις, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να απειλούνται και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μιλώντας στην εκπομπή του OPEN tv, “Ωρα Ελλάδος”, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε στο λιανεμπόριο που σηκώνει ρολά τη Δευτέρα, αλλά και στην παράταση των χειμερινών εκπτώσεων που βρίσκεται προ των πυλών και μπορεί να σώσει -έστω και την τελευταία στιγμή- την καταναλωτική κίνηση. Ζήτησε δε, το μέτρο του click in shop να ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις κι όχι μόνο για ένδυση, υπόδηση, κοσμηματοπωλεία. Ωστόσο, για την εστίαση, παρουσιάστηκε απαισιόδοξος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Καββαθάς: Λουκέτο σε πολλά καταστήματα εστίασης
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς αναφερόμενος στον Γολγοθά που ανεβαίνει η εστίαση και παρουσιάζοντας την τραγική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος που έχει πληγεί όσο κανένας άλλος από το lockdown, τόνισε: “Εχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο. Δέκα καταστήματα εστίασης έκλεισαν σε ένα τετράγωνο στο Γκάζι, που έσφυζε από ζωή και τα μαγαζιά ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια. Ίδια τραγική εικόνα και στο Κολωνάκι με πάνω από 80 μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης, εστίασης να βάζουν λουκέτο”.

“Ματώνει” η εστίαση: Δεκάδες καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο – Στον αέρα 1.000.000 εργαζόμενοι
Συνεχίζοντας, ο κ. Καββαθάς επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια. “Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης, Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε”.

Ο κ. Καββαθάς πρόσθεσε ότι “οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο”, ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς “είναι μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει την μικρότερη σ’ όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος” τόνισε.

Πηγή: thetoc.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ