Ματιές από την ιστορία της Παναγίας της Δραπανιώτισσας ξετυλίχτηκαν στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη [εικόνες]
Εκκλησία
28/09/2022 | 23:36

Ρεπορτάζ Ανδρέας Αρβανιτάκης

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα για την Παναγία τη Δραπανιώτισσα, πολιούχο της πόλης του Αργοστολίου.

Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, της Ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνα, του Δήμου Αργοστολίου και του Πολιτιστικού συλλόγου “Ριφόρτσο”.

Την εσπερίδα άνοιξε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο οποίος τόνισε την μεγάλη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων, μέσω των οποίων όλοι μας και ιδιαίτερα οι νεότεροι εμβαθύνουν στην εκκλησιαστική ιστορία του τόπου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία μας. Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεση η εν λόγω εκδήλωση να αποτελέσει θεσμό και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος και ο δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου Μιχάλης Μοσχονάς.

Οι ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Ριφόρτσο Διονύσης Φωκάς, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Μεσολωράς και ο ιεροψάλτης Ευάγγελος Μαζαράκης.

Μίλησαν για την ιστορία του Δραπάνου, την δημιουργία της ιεράς Μονής, την δωρεά στο ΙΝ Αγίου Διονυσίου της εικόνας της θεομήτωρος, της Παναγίας Δραπανιώτισσας, Μυρτιδιώτισσα και Ελεούσα του Κύκκου, το αυθόρμητο ξεκίνημα της λιτάνευσής της, που καθιερώθηκε σε έναν θεσμό που, παρά τις αντιξοότητες και τις αναποδιές, συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την δέουσα λαμπρότητα. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάστηκε η ιστορία του ΙΝ Αγίου Διονυσίου από τον 19ο αιώνα, την περιπέτεια και την καταστροφή των σεισμών του 1953 μέχρι σήμερα.

Κατά τις εισηγήσεις έγινε γνωστό ότι υπάρχει αναφορά στα λατινικά χρονικά στην Μονή του Δρεπάνου από τις αρχές του 13ου αι., εποχή κατά την οποία καθολικοί και ορθόδοξοι συμβίωναν στα νησιά μας.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στον π. Διονύση Φαμπιάτο, ο οποίος ήταν εφημέριος της ενορίας για πολλά χρόνια, αντιμετωπίζοντας την καταστροφή των σεισμών και ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 109 ετών και αφού είχε βραβευτεί για την συνεισφορά του στην εκκλησία.

Το φωτορεπορτάζ για το ekefalonia.gr ειναι του Neil Jackson.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer