Όταν τα παιδιά δημιουργούν, τα αποτελέσματα μπορούν να μας ενθουσιάσουν. Στο Βαλλιάνειο ΓΕΛ Κεραμειών, φέτος, το θέμα της ερευνητικής εργασίας στο μάθημα «Πολιτική Παιδεία» της Α΄ Λυκείου, ήταν “Και πάλι παιδί”. Πώς πέρναγαν στα 16 τους οι παλιότερες γενιές; Αφού μιλήσαμε για τη συνέντευξη ως εργαλείο των κοινωνικών επιστημών, τα παιδιά, σε ομάδες ή ατομικά, έφτιαξαν ερωτήματα ημι-δομημένης συνέντευξης και απευθύνθηκαν σε κοντινά τους πρόσωπα από διαφορετικές γενιές, αλλά και διαδικτυακούς τους φίλους [μια και ο κορωνοϊός δεν επέτρεπε πολλές… συναναστροφές]. Στη συνέχεια, συζήτησαν τα αποτελέσματα. Πολλές και πολύ όμορφες ήταν οι συνεντεύξεις που έλαβαν οι μαθητές, αλλά και οι προβληματισμοί και τα σχόλια των παιδιών. Ευχαριστούμε τους γονείς, παππούδες (και φίλους) που μοιράστηκαν με τα παιδιά τις αναμνήσεις τους.
Δυο μαθήτριες επέλεξαν να γυρίσουν τις συνεντεύξεις τους σε βίντεο “αντικριστά”. Η Μαριλίνα Φραγκιά μίλησε με την (υπέροχη) Κεφαλονίτισσα γιαγιά της, την κ. Ρουμπίνα Φραγκιά, και η Αλεξάνδρα Γραβάνη με την (επίσης υπέροχη) μαμά της, κ. Ιρένα Γραβάνη, που μεγάλωσε στην Αλβανία αρκετές δεκαετίες μετά.
Όλα τα έκαναν με τα χεράκια τους τα κορίτσια (στήσιμο, βίντεο, μουσική επένδυση, μοντάζ, τα παιδια σήμερα “πετάνε” σε αυτά), και στο τέλος συζητούν και οι ίδιες γύρω από τις ιστορίες που άκουσαν. Με την άδεια των κοριτσιών (και των γιαγιάδων και μαμάδων) μοιραζόμαστε μαζί σας αυτό το δείγμα της δουλειάς τους. Από τις Κεραμειές με αγάπη για τις Κοινωνικές Επιστήμες!!!