Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος
Μαθήματα από το GREXIT για το BREXIT
Ανδρεας Κωνσταντατος
06/12/2018 | 17:40

Οι Βρετανοί δείχνουν να μετανιώνουν για την απόφασή τους να αποχωρίσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, γιατί τώρα πια αντιλαμβάνονται ότι θα υπάρξουν απώλειες, λόγω του BREXIT και διαπιστώνουν πως αυτό που ζουν σήμερα και φοβούνται, δεν περιγράφηκε, δεν αναλύθηκε και δεν συζητήθηκε κατά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα. 

Μετά την… αποχώρηση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, λένε, αλλά εδώ αρχίζει και σιγοψιθυρίζεται η πιθανότητα διενέργειας ενός ακόμα δημοψηφίσματος, που θα διορθώσει το προηγούμενο. Στην Ελλάδα δεν χρειάστηκε τέτοιος προβληματισμός, ούτε νέο δημοψήφισμα. 

Το αποφάσισε… δημοκρατικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός και έκανε το πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά, άλλαξε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έκανε το «Όχι» σε «Ναι», μέσα σε μια βδομάδα. Βεβαίως στη δική μας περίπτωση, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συζητούσε το GREXIT, το σχεδίαζε όσο ήταν στην αντιπολίτευση και όταν ανέλαβε την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας, το έβαλε σε εφαρμογή, τοποθετώντας στο υπουργείο Οικονομικών έναν οπαδό της εξόδου της χώρας από το ευρώ, τον κ. Βαρουφάκη. 

Έψαχνε μάλιστα να βρει εναλλακτικές πηγές  χρηματοδότησης στην Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία. Τότε ήταν που ευρισκόμενος στη Μόσχα  και μίλησε για «νέα ασφαλή λιμάνια», μόνο που ο Πουτιν τόν έστειλε μια μέρα μετά πίσω στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ για δάνεια. 

Τότε ήταν που ο κ. Σόιμπλε είχε προτείνει την προσωρινή έξοδο της χώρας από το ευρώ, πρόταση που συζητούσε ο κ. Τσίπρας, όπως αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης, δίνοντας στη δημοσιότητα τα SMS, που είχαν ανταλλάξει με τον πρωθυπουργό. Βαρουφάκης: Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση. Σου στέλνει μήνυμα για time out… Τσίπρας: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος; Βαρουφάκης: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει. Τσίπρας: Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση. 

Το υπενθυμίζω γιατί άκουσα προχθές τον πρωθυπουργό να φέρνει το BREXIT ως παράδειγμα προς αποφυγή και να κατηγορεί τους συντρόφους του, που ήθελαν το GREXIT: «Θέλω να πω δυο λόγια για το Brexit. Κάποιοι -και σ΄ αυτό εδώ τον χώρο, σύντροφοί μας- θεωρούσαν την επιλογή του Grexit ως επαναστατική επιλογή, ριζοσπαστική, ρηξικέλευθη! 

Δείτε τώρα τι ακριβώς συμβαίνει με τη Βρετανία και ποιος ωφελείται, και ποιοι χάνουν». Ο κ. Τσίπρας θέλει να σβήσει το παρελθόν του, επιρρίπτει τα λάθη του σε άλλους, ακόμα και σε συντρόφους του και αποκρύπτει τις ευθύνες του. Θέλει να «μασκαρευτεί», για να αναβαπτιστεί στην κοινή γνώμη, γιατί η εποχή δεν σηκώνει ούτε BREXIT, ούτε GREXIT, ούτε και «ψευτοηρωισμούς». 

Αν δεν ήθελε το GREXIT, δεν θα τοποθετούσε τον κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών δεν θα συνομιλούσε γι’ αυτό με τον Σόιμπλε, δεν θα δήλωνε πως το ευρώ «δεν είναι φετίχ» και δεν θα έκανε δημοψήφισμα. 

Οι μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα, που έχουν διεθνώς καταγράφει με τη λέξη «kolotoumpa», ικανοποιούν το ευρωπαϊκό και αμερικανικό κατεστημένο, καθώς στέλνουν το μήνυμα, πως ένας αριστερός πολιτικός που δήλωνε πως θα αλλάξει την Ευρώπη,  έγινε το… αρνάκι τους, μήνυμα… υποταγής κυρίως σε Ιταλούς και Βρετανούς. 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ