Μαθαίνοντας την τέχνη της κεντητικής στο Χαροκόπειο Εργαστήριο [εικόνες]
Life
11/12/2019 | 17:56

Η σπουδαία δασκάλα κεντητικής, υφαντικής, εργόχειρου με κλωνά αθάνατου και πολυπράγμονα κυρία Στάμω Σκλαβουνάκη-εκπροσωπώντας και την Πρόεδρο κ.Αριέτη Μεταξά- μαζί με τις κυρίες του Χαροκόπειου Εργαστηρίου Κεφαλονιάς, μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στο περίφημο εργαστήριο. Ο φιλότεχνος Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος,ο Αντιδήμαρχος κ.Ν.Βαλλιανάτος, ο εκπαιδευτικός-συγγραφέας κ.Λάμπρος Σιμάτος, η χειροτέχνις κ. Βικυ Βαλλάτου και ο γράφων μυηθήκαμε σε ατραπούς άλλους…

Το Χαροκόπειο Εργαστήριο και η Ανωτάτη Σχολή Οικιακής Οικονομίας-σήμερα Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο- ιδρύθηκαν το 1911 από τον μεγάλο Κεφαλονίτη-Ρισιάνο-ευπατρίδη και ευεργέτη Παναγή Χαροκόπο (1835-1911).

Σκοπός του ευεργέτη ήταν να δώσει στις γυναίκες της εποχής του μέσω της κεντητικής και πλεχτικής τέχνης αλλά και γενικότερα της χειροτεχνίας εφόδια για την ζωή και την όποια βιοποριστική αυτονομία τους.

Η δραστηριότητα του Χαροκόπειου Εργαστηρίου στο Αργοστόλι συνεχίζεται με την σημερινή του μορφή από το 1971 ως μη κερδοσκοπικός φορέας, με ακάματη δραστηριότητα και κύριο μέλημα την διάσωση, εξέλιξη και μεταλαμπάδευση της κεντητικής και πλεχτικής τέχνης στις νεώτερες γενιές.

Στο εργαστήριο συνεχίζεται η μακραίωνη και μεγάλη Επτανησιακή παράδοση του κεντήματος, του πλεξίματος με κροσέ(=βελονάκι) ή βελόνες και της κροσσιοδετικής με απλούς ή ιδιαίτερους κόμπους . Εδώ διδάσκονται οι περίπλοκες αλλά και οι απλές πουντιές(=βελονιές), οι κλωνές και η ποικιλόμορφη χρήση τους, η αρμονία και αντοχή των υλικών αλλά και η συντήρηση παλιών εργοχείρων από τις εκπαιδεύτριες.

Οι σύγχρονες ανάγκες ώθησαν τις κεντήστρες και ανανέωσαν τις παλιές φόρμες σε νέες, εύχρηστες χρήσεις και έτσι η παλιά ντεμέλα (=θήκη μαξιλαριού ύπνου) έγινε μικρότερη ή μετατράπηκε σε κέντημα στολίσματος, το ίδιο με την μπόλια(=πετσέτα προσώπου),το τουβαέλι(=πετσέτα φαγητού) ή την μεσάλα(=τραπεζομάντηλο) κ.α.

Μέσα στο χώρο του Χ.Ε. λειτουργεί διαρκής έκθεση των καλαίσθητων και άρτιων τεχνικά εργόχειρων που μπορεί κάποιος να τα αποκτήσει σε ιδιαίτερα λογικές τιμές και που επίσης αποτελούν ιδανικά δώρα για γάμους ή και βαφτίσια. Αξίζει η επίσκεψη και η γνωριμία με την ξακουστή τέχνη χειρός των κυριών της Κεφαλονιάς!

Πηγή: facebook Τάκη Τόκκα

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ