Ποια μάσκα μας προσφέρει μεγαλύτερη προστασία
Μάσκες: Ποιες μας προστατεύουν και ποιες όχι – Οι τιμές τους και τι πρέπει να προσέχουμε
Κοινωνία
30/04/2020 | 14:45

Η σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα σημάνει και την επιστροφή στην καθημερινότητά μας προ της πανδημίας, όμως πολλά πράγματα θα έχουν αλλάξει και πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε και με αυτά.

Το κυριότερο είναι πως οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί, καθώς τώρα είναι η στιγμή που η ατομική ευθύνη πρέπει να μεγιστοποιηθεί.

Η μεγαλύτερη -ίσως- αλλαγή στην καθημερινότητά μας, είναι πως είμαστε πλέον υποχρεωμένοι όλοι να φοράμε προστατευτική μάσκα.

Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας τη Δευτέρα 27 Απριλίου, από τις 4 Μαΐου οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους, σχολεία και σε Μέσα Μεταφοράς, παντοπωλεία, νοσοκομεία, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, θα είναι συμπληρωματική και δεν έχει να κάνει αν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως για το αν θα μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα. “Πιστέψτε με, σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι λάθος και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα από τον γενικό πληθυσμό.

“Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την μάσκα, όπως μάθαμε να ζούμε με το κράνος στις μηχανές και την ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο”, τόνισε επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Ποια μάσκα μας προσφέρει μεγαλύτερη προστασία

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε και κυρίως ποια μάσκα απαγορεύεται… δια ροπάλου!

“Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική. Γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορονοϊό, καθώς “ψεκάζουν” τον ιό στους γύρω τους!

Για όσους δεν μπορούν να αγοράσουν χειρουργικές, και μια πάνινη είναι αρκετή, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας με έμφαση: “αν δείτε άνθρωπο (με μάσκα) με βαλβίδα, 22 μέτρα μακριά, όχι δυο και πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία”.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έδωσε κι ένα σοκαριστικό παράδειγμα για το πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός αν δεν φοράμε μάσκα. “Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%”.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου παραδέχτηκε ότι “μπερδέψαμε τον κόσμο με τις μάσκες” και εξήγησε γιατί έγινε αυτό: “Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές”, είπε. Και πρόσθεσε πως “ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα”, σημειώνοντας πως ο Σύλλογος δεν άλλαξε ποτέ τη θέση του αυτή.

Σε τι τιμές κυμαίνονται οι μάσκες

Οι τιμές των χειρουργικών κυμαίνονται από 1 έως 1,5 ευρώ, με μέση τιμή τα 1,2 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πριν την έξαρση του κορονοϊού, όταν δεν υπήρχε ζήτηση, κόστιζαν 0,30 ευρώ.

Όσο για τις υφασμάτινες, αυτές κοστολογούνται από 1,5 έως 2 ευρώ, ενώ η τιμή τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 ευρώ. Ένα πακέτο 50 τεμαχίων κοστίζει 50 ευρώ.

Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 4-6 μάσκες μιας χρήσης για τα παιδιά και άλλες τόσες για τους γονείς, το κόστος ανέρχεται στα 8-12 ευρώ τη μέρα και στα 240 με 360 ευρώ τον μήνα.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, η επάρκεια των μασκών στα φαρμακεία δεν είναι δεδομένη. Ο κ. Λουράντος είπε ότι τα αποθέματα που υπάρχουν στα φαρμακεία είναι αμφίβολο εάν επαρκούν, καθώς η ζήτηση σε μάσκες, εφόσον η χρήση τους είναι υποχρεωτική, αναμένεται να κορυφωθεί. Πρότεινε μάλιστα, να εξετασθεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν διαθέσιμες μάσκες σε χώρους, όπως στάσεις λεωφορείων, για τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που συχνά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε φαρμακεία.

“Καμπάνα” 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας

Μπορεί να μένουν πίσω μας τα πρόστιμα για τις άσκοπες μετακινήσεις, αλλά τώρα έρχονται βαριές “καμπάνες” εάν δεν φοράμε μάσκα!

Το πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας, θα βεβαιώνεται, σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου αυτή είναι υποχρεωτική.

Αναλυτικά, τα πρόστιμα θα είναι τα εξής:

-Πρόστιμο 150 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκα στους χώρους που ανέφερε η κυβέρνηση (κομμωτήρια, καταστήματα, ΜΜΜ κλπ),

-1.000 ευρώ για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

-5.000 για καταστήματα / επιχειρήσεις που απαγορεύεται να λειτουργούν.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ