Ξετυλίγεται το «κουβάρι» των διαπαραταξιακών «συνεννοήσεων»
«Μαριονέτα» του Θεόφιλου ο Σταύρος Σπαθής; Ποιος αλήθεια φοβάται τον Σπύρο Γασπαρινάτο;
28/09/2017 | 08:26

Παραδοσιακά, οι εκλογές του Επιμελητηρίου ήταν μάλλον μια «χλιαρή» διαδικασία. Αναπαραγωγή των ίδιων προσώπων, ανακύκλωση φθαρμένων πλέον «τσιτάτων» και μια κάλπη που ουδεμία… αγωνία επέφερε.

Όλα αυτά μέχρι σήμερα οπότε και η υποψηφιότητα του Σπύρου Γασπαρινάτου δείχνει να έχει ανακατέψει την «τράπουλα». Υποψήφιοι που έδειχναν σίγουροι για την επιτυχία τους αρχίζουν να ανησυχούν ενώ αντίπαλα φαινομενικά στρατόπεδα συσπειρώνονται απέναντι στην υποψηφιότητα ενός νέου επαγγελματία, πετυχημένου με εκτόπισμα στην τοπική -και όχι μόνο- αγορά.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Μέχρι σήμερα οι δύο ισχυρές δυνάμεις του Επιμελητηρίου ήταν αναμφίβολα εκείνες του Θεόφιλου Μιχαλάτου και του Σταύρου Σπαθή. Με δεδομένη την άρνηση του νυν προέδρου να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του Επιμελητηρίου (γιατί άραγε;;!) όλα έδειχναν κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του Σταύρου Σπαθή. Φυσικά όλοι λογάριαζαν χωρίς την νέα γενιά του νησιού μας, που χωρίς να το περιμένει κανείς δηλώνει δυναμικό παρών. Τα όργανα λοιπόν αρχίζουν από εδώ και στο εξής! Τι εννοούμε; Μα φυσικά την έντρομη προσπάθεια των δύο προαναφερθέντων επιμελητηριακών παραγόντων που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να σπιλώσουν την καθαρή υποψηφιότητα ενός νέου, αυτοδημιούργητου και δραστήριου προσώπου..

Πιο συγκεκριμένα, η υποψηφιότητα Γασπαρινάτου «ξεγύμνωσε» στη κυριολεξία την απερχόμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου με τον Θεόφιλο Μιχαλάτο να επιχειρεί την απέλπιδα προσπάθεια μετατροπής του… άσπρου σε μαύρου! Ο άνθρωπος που επί χρόνια διοικούσε τον επιμελητηριακό θεσμό του νησιού χωρίς κάποιο ουσιώδες «χειροπιαστό» έργο εγκαλεί σήμερα 100 (προς το παρόν) επιχειρηματίες επειδή θέλησαν (πώς τόλμησαν άραγε;) να διεκδικήσουν το μέχρι πρότινος «μαγαζί» του. Την στιγμή που οι επαγγελματίες της τοπικής μας κοινωνίας αντιλαμβάνονται πλήρως πως ο μέχρι σήμερα ρόλος του Επιμελητηρίου περιοριζόταν σε μια «μηχανή συλλογής» ετησίων συνδρομών κάνει την εμφάνισή της μια ομάδα νέων και με αξιώσεις διεκδικητών της διοίκησης του Επιμελητηρίου.

Από την άλλη, ο Σταύρος Σπαθής δείχνει να έχει «πιάσει ταβάνι» αφού όλα δείχνουν πως εξασθενεί κάθε πιθανότητα ανάδειξης ενός διαφορετικού μοντέλου διαχείρισης του Επιμελητηρίου. Οι εποχές έχουν αλλάξει, ο επιχειρηματικός κόσμος -και ειδικά οι μικροί και μικρομεσαίοι επαγγελματίες- ψάχνουν εναλλακτικές διεξόδους επιβίωσης (όπως οι νέες τεχνολογίες) και η υποψηφιότητα Σπαθή δείχνει αδύναμη να «παρακολουθήσει» αυτή την εξέλιξη. Ακόμη, η «φως φανάρι» επικοινωνία Σπαθή- Μιχαλάτου υπό τον φόβο της ανάδειξης του Γασπαρινάτου στην προεδρία αποτυπώνεται στη συνείδηση του εμπορικού κόσμου των νησιών μας ως ακόμα μία προσπάθεια ελέγχου του «μαγαζιού» που λέγεται Επιμελητήριο.

Φαίνεται λοιπόν πως σταδιακά ξετυλίγεται το «κουβάρι» των διαπαραταξιακών «συνεννοήσεων» με τον Θεόφιλο Μιχαλάτο να προσπαθεί εναγωνίως να «μαντρώσει» τα στελέχη που του έχουν απομείνει ώστε αφενός να μην αγκαλιάσουν την προσπάθεια του Σπύρου Γασπαρινάτου και αφετέρου να στηρίξουν τον εκλεκτό του για το Επιμελητήριο, Σταύρο Σπαθή.