Μαρία Παπαδάτου: Μία Ελληνίδα στη μελέτη κλιματικών «κρίσιμων σημείων» στη Γροιλανδία
 Ομογένεια
31/08/2022 | 11:04

Η μικροβιακός ωκεανογράφος/οικολόγος, Μαρία Παπαδάτου συμμετέχει στην ωκεανογραφική ερευνητική αποστολή ECOTIP

Η Ελληνίδα μικροβιακός ωκεανογράφος/οικολόγος, Μαρία Παπαδάτου, είναι μεταξύ των επιστημόνων, που συμμετέχουν στην ωκεανογραφική ερευνητική αποστολή ECOTIP 2022 για την μελέτη κλιματικών «κρίσιμων σημείων» στην Γροιλανδία.

Η αποστολή απέπλευσε με το RV Maria S Merian, ένα εμβληματικό γερμανικό ερευνητικό σκάφος, από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, την Κυριακή 7 Αυγούστου και πλέον βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Γροιλανδίας.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί τόσο στον βαθύ ωκεανό, όσο και στην στήλη του νερού ανάμεσα σε έναν αριθμό επιλεγμένων φιόρδ, πριν την επιστροφή στο Ρέικιαβικ στις 29 Αυγούστου.

Οι 20 επιστήμονες που βρίσκονται επί του σκάφους Merian, στο πλαίσιο του προγράμματος ECOTIP, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων.

Στόχος της αποστολής είναι να ερευνηθούν «κρίσιμα σημεία» του οικοσυστήματος, τα οποία αποτελούν στιγμές ανατροπής όπου έχει ξεπεραστεί ένα σημείο δίχως επιστροφή σε προγενέστερη κατάσταση.

Το ECOTIP στοχεύει στην αναγνώριση αυτών των σημείων καθώς και τον προσδιορισμό των διεργασιών που συμβάλλουν στη δημιουργία τους.

Η μικροβιακός ωκεανογράφος/οικολόγος, Μαρία Παπαδάτου, συμμετέχει με σκοπό να εξερευνήσει το μικροβίωμα της Γροιλανδίας.

Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του ωκεανού λόγω κλιματικής αλλαγής, γλυκό νερό λιώνει από τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας μέσα στη θάλασσα κάνοντας έτσι τον ωκεανό λιγότερο αλμυρό.

Η Μ. Παπαδάτου είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Βιέννης όπου μελετούν τις αντιδράσεις των μικροοργανισμών που ζουν στον Αρκτικό Ωκεανό σε σχέση με τον κύκλο του άνθρακα, ώστε να καταλάβουν πως ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο κατοικούν.

Οι μικροοργανισμοί βρίσκονται παντού, συμπεριλαμβανομένου του βαθέως ωκεανού, και όπως οι άνθρωποι εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, αυτοί οι μικροοργανισμοί πιθανώς να εκπνέουν περισσότερο με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η Μ. Παπαδάτου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα πως αυτοί οι μικροοργανισμοί θα ανταποκριθούν σε σχέση με την Κλιματική Αλλαγή και πως αυτό θα επηρεάσει την ικανότητα των ωκεανών στη δέσμευση του άνθρακα.

Η ομάδα προς το παρόν συλλέγει δείγματα από τη Θάλασσα της Γροιλανδίας και τα φιόρδ, προκειμένου να γίνουν στη συνέχεια περαιτέρω αναλύσεις στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Βιένης.

Κάποια άλλα παραδείγματα «κρίσιμων σημείων» όπου ερευνούν οι επιστήμονες της αποστολής περιλαμβάνουν πως το λιώσιμο των παγετώνων της Γροιλανδίας προσθέτει γλυκό νερό στον ωκεανό.

Κατ’ επέκταση αυτό δημιουργεί ένα στρώμα γλυκού νερού στην επιφάνεια της θάλασσας το οποίο μπορεί να εμποδίζει τις διεργασίες ανάμειξης των ωκεανών, με αποτέλεσμα την αποτροπή της ανοδικής κυκλοφορίας των θρεπτικών και της σημαντικής μείωσης του οξυγόνου σε κατώτερα στρώματα, όπου μπορεί να είναι καταστροφική για την ωκεάνια ζωή.

Άλλο παράδειγμα «κρίσιμου σημείου» που μελετάται στο πλαίσιο του έργου ECOTIP είναι η αύξηση του υδραργύρου στον ωκεανό.

Ο υδράργυρος έχει εισχωρήσει σε στρώματα πάγου μέσω της βροχής και του χιονιού που έχουν ρυπανθεί από την καύση του άνθρακα (κάρβουνο) εδώ και δεκαετίες.

Αυτή η διεργασία είναι γνωστή και ως κληρονομική ρύπανση. Καθώς τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας λιώνουν, ο εν λόγω υδράργυρος εισέρχεται στους ωκεανούς, γεγονός που καθιστά αύξηση στα επίπεδα υδραργύρου στους θαλάσσιους οργανισμούς και κατ’ επέκταση στους ανθρώπους.

Ένα μεγάλο μέρος των δεδομένων που θα συλλεχθούν κατά τη διάρκεια της αποστολής θα διατεθούν στο πλαίσιο μιας διαδικτυακής πλατφόρμας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως βάση ρεαλιστικών δεδομένων από υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για να μελετηθούν κρίσιμα σημεία σχετικά με το «τι θα γινόταν αν» σενάρια.

Η δημοσιογράφος πολυμέσων του GRID-Arendal, Olivia Rempel, συμμετέχει επίσης στην αποστολή για να κινηματογραφήσει και φωτογραφίσει τη ζωή στο σκάφος και τα διάφορα πειράματα που πραγματοποιούνται.

Τα ακαδημαϊκά ινστιτούτα που εκπροσωπούνται στην ερευνητική αποστολή περιλαμβάνουν το HEREON (Γερμανία), Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Αυστρία), Πανεπιστήμιο του Tromsø (Νορβηγία), DTU Aqua (Δανία), Abo Akademi (Φινλανδία), IOPAN (Πολωνία) και το Πανεπιστήμιο Aarhus (Δανία).

Πηγή: neoskosmos.com

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ