Μαρία Δρυ: Σύγκλιση έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου
Αυτοδιοίκηση
18/03/2025 | 18:57

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τα δημοσιεύματα και τις εξελίξεις με την παρουσία του Αχιλλείου στις Κάννες στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ακινήτων MIPIM, μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις για το real estate.
Οι απαντήσεις που έσπευσαν να δώσουν μετά την δημόσια κατακραυγή οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, ΕΤΑΔ, Υπερταμείο, Κυβερνητικός Βουλευτής Κέρκυρας Κος Γκίκας) περισσότερο μας προβληματίζουν παρά μας καθησυχάζουν, αφού τεχνηέντως δεν απαντούν στην εύλογη απορία όλων «τι δουλειά είχε το Αχίλλειο (και άλλα μνημεία εξέχουσας σημασίας της χώρας μας) στις Κάννες» σε διεθνή έκθεση όχι πολιτισμού, τουρισμού ή αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά σε έκθεση real estate!

Ως Περιφερειακό συμβούλιο που είχαμε εγκρίνει τη χρηματοδότηση αναστήλωσης του Αχιλλείου με 10.000.000€ μέσω ΕΣΠΑ και ήδη έχουν δαπανηθεί τα 3.000.000€ απαιτούμε δημόσια εξήγηση και διαβεβαίωση για το τι μέλλει γενέσθαι από το Υπουργείο Πολιτισμού, την ΕΤΑΔ, το Υπερταμείο και τον Κυβερνητικό Βουλευτή Κέρκυρας Κο Γκίκα.

Το Αχίλλειο είναι μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης και ίσως το σημαντικότερο αρχιτεκτόνημα της Κέρκυρας. Αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα μουσεία της Ελλάδας με διεθνή απήχηση στο εξωτερικό και το σημαντικότερο του νησιού μας, καθώς περίπου 500.000 επισκέπτες το επισκέπτονται κάθε χρόνο! Το ζήτημα λοιπόν είναι εξαιρετικά σοβαρό γι’ αυτό και προτείνουμε την άμεση σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων. Αυτά τα ζητήματα απαιτούν δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή φορέων και τοπικών κοινωνιών, και όχι συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Προτείνουμε στη συνεδρίαση να προσκληθούν για να παρευρεθούν οι Δήμαρχοι και οι Βουλευτές του νησιού της Κέρκυρας, Επικεφαλής Παρατάξεων όλων των Δημοτικών Συμβουλίων, εκπρόσωποι από το Υπουργείο Πολιτισμού, την ΕΤΑΔ, και το Υπερταμείο.

«Μένουμε ΙΟΝΙΟ»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ