Του Άγη Βερούτη
Μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας
Άγης Βερούτης
03/07/2018 | 09:03

Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ούτε το χρέος, ούτε η ανάπτυξη, ούτε η γραφειοκρατία, ούτε η διαφθορά.

Χωρίς πολλή σκέψη κάποιος μπορεί να αντιληφθεί ότι τα παραπάνω είναι εύκολο να λυθούν σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας αρκεί κάποιος να πάρει απόφαση να σπάσει τους αναχρονιστικούς κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της χώρας, και να δώσει τη δυνατότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, την εργατικότητα και την ευρηματικότητα του Έλληνα να εκφραστούν, απλά κόβοντας τα δεσμά με το κακό παρελθόν.

Με λίγη παραπάνω σκέψη και την καθοδήγηση από τους καθ’ ύλην ειδικούς και μια νέα γενιά τολμηρών πολιτικών που να μη φοβούνται να αντιγράψουν λειτουργικά μοντέλα κρατικής λειτουργικότητας που αποδίδουν καρπούς στο εξωτερικό, σε ορίζοντα το πολύ πενταετίας η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα παράδειγμα εξέλιξης και ανταγωνιστικότητας, πέρα από κάθε απαισιόδοξη σημερινή πρόβλεψη.

Το πρόβλημα όμως της πληθυσμιακής διάβρωσης της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας που έχει επιφέρει γήρανση στον πληθυσμό της χώρας, και προσφάτως το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης νέων και μορφωμένων που ονομάσαμε “αιμορραγία μυαλών” (brain drain) δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ηλικιακής κατανομής του πληθυσμού της Ελλάδας που δεν λύνεται σε ορίζοντα πενταετίας αλλά πιθανόν ούτε και σε ορίζοντα εικοσιπενταετίας.

Μετά από την απώλεια 650.000 νέων κυρίως Ελλήνων στην οικονομική μετανάστευση σε βορειοευρωπαϊκές χώρες, η ηλικιακή κατανομή έχει το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού σε ηλικίες που είτε είναι εκτός παραγωγικής διαδικασίας, είτε πλησιάζουν σε αυτές επικινδύνως.

Οι έλληνες πολίτες σε ηλικία 20 ως 24 είναι περίπου ισάριθμοι με τους έλληνες σε ηλικία 65 ως 69. Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι πρώτοι θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιοι από τους δεύτερους,, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν χρηματοδοτικά τη λειτουργία του Κοινωνικού κράτους για τους δεύτερους.

Μία σύντομη ματιά στο γράφημα της ηλικιακής κατανομής των Ελλήνων, που μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να βρει στο CIA World Factbook, δείχνει ότι η πληθυσμιακή πυραμίδα της Ελλάδας δεν είναι καθόλου πυραμίδα αλλά μάλλον βέλος με φαρδιά κεφαλή και στενό μίσχο.

Αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο την οικονομική εξέλιξη της χώρας, αλλά και την αμυντική της δυνατότητα σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή-μπαρουταποθήκη με έντονες αμφισβητήσεις συνόρων, εθνοτικής διαμάχης και αλυτρωτικών διεκδικήσεων.

ΠΙΝ

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html

0-14 years: 13.83% (male 767,245/female 722,313)
15-24 years: 9.67% (male 532,179/female 509,487)
25-54 years: 42.45% (male 2,275,984/female 2,295,082)
55-64 years: 13.13% (male 692,420/female 721,641)
65 years and over: 20.91% (male 986,816/female 1,265,310) (2017 est.)

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο παραπάνω γράφημα που επικαιροποιήθηκε το 2016, υπό την ηγεσία της Γενιάς του Πολυτεχνείου (ΓτΠ) η ελληνική κοινωνία τα σκάτωσε! Έκοψε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόταν, και τώρα επιταχύνει προς το κράσπεδο με το κεφάλι.

Σε διάρκεια 3-4 δεκαετιών η ΓτΠ κατάφερε να αποτρέπει τους νεότερους να τεκνοποιούν επαρκώς για την αναπλήρωση του πληθυσμού, με σωρεία προνομίων στις μεγαλύτερες ηλικίες (τεράστια εφάπαξ και χαριστικές συντάξεις αναντίστοιχες των εισφορών) που μεταφράζονταν σε αυξημένα βάρη προς ακριβώς εκείνες τις ηλικίες που χρειάζονται μειωμένες επιβαρύνσεις για να επικεντρώσουν τους πόρους τους στη δημιουργία οικογένειας.

Τόσο μεγάλες μάλιστα ήταν οι επιβαρύνσεις προς τους νέους και την παραγωγική οικονομία, ώστε τα παιδιά να θεωρούνται σήμερα φορολογικό τεκμήριο, συν το γεγονός ότι λόγω των επιβαρύνσεων η οικονομία να αδυνατεί να διατηρήσει επαρκή αριθμό θέσεων εργασίας για το περίπου 50% των νέων κάτω των 29 ετών, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις “συντάξεις” για το 30% του πληθυσμού, με €250 δισ. φόρους στα τελευταία 18 χρόνια! Χώρια πόσα αφαιρέθηκαν από την παραγωγική οικονομία ως δήθεν συνταξιοδοτικές εισφορές προς αναδιανομή.

Για να αντιστραφεί η επιτάχυνση της χώρας προς τον αφανισμό λόγω της υπογεννητικότητας και της αιμορραγίας μυαλών πρέπει να ληφθούν μέτρα κοσμοϊστορικού μεγέθους.

Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να αντιστραφεί η τάση αφανισμού της χώρας (όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα) με αντιστροφή της αναδιανομής από τις μεγάλες ηλικίες προς τις ηλικίες δημιουργίας οικογένειας, αν θα πρέπει το κράτος να χαρίζει διαμερίσματα των 150 τετραγωνικών με απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, με τη γέννηση του τρίτου παιδιού μιας οικογένειας (από αυτά που κατάσχουν), αν θα πρέπει να μηδενιστεί ο φόρος εισοδήματος και να επιστρέφεται ο ΦΠΑ για 20 χρόνια σε όποιον κάνει παιδί πριν τα 25 του, ή να αναπληρώνεται στο 150% ο μισθός για τρία χρόνια όποιας Ελληνίδας κάτω των 30 είναι έγκυος;

Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι πρέπει να αντιστραφεί άμεσα η γεροντολαγνεία της ελληνικής κοινωνίας, αλλιώς μαύρο φίδι που μας έφαγε!

Δυστυχώς όμως δεν βλέπω να έχουμε αντιληφθεί ως κοινωνία ότι είμαστε σε ελεύθερη πτώση προς τον αφανισμό, και φοβάμαι πολύ ότι δεν θα το καταλάβουμε πριν να είναι πολύ αργά, απλά και μόνον διότι οι νέοι στην Ελλάδα είναι παραπεταμένοι και κουμάντο κάνει ακόμα η ΓτΠ.

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο Facebook: https://www.facebook.com/a.veroutis, στο twitter: @Agissilaos ή στέλτε μήνυμα στο agissilaos@gmail.com 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ