Μάκης Φόρτες: Ενέργεια-οικονομία-περιβάλλον, το τρίπτυχο …για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Πολιτική
23/05/2019 | 11:50

Οι ανάγκες του Δήμου σε ενέργεια ήταν και είναι πάντα παρα πολύ μεγάλες . Οι πηγές και ο τρόπος κάλυψής τους είναι ένα ζητούμενο .  Η  οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού από την κατανάλωση ενέργειας , πάρα πολύ σημαντική ,και όποια μικρή ή μεγάλη μείωση από εξοικονόμηση ενέργειας , θα βελτιώσει τα οικονομικά του Δήμου .

Κύριες πηγές ενέργειας μέχρι σήμερα  είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης .

Ο Δημοτικός φωτισμός δρόμων και πλατειών , σε Δημοτικό δίκτυο ή το δίκτυο της ΔΕΗ , τα δημοτικά κτήρια , με φωτισμό και κλιματισμό ,  τα αντλιοστάσια και τώρα το εργοστάσιο του νερού , ο εορταστικός και πανηγυρικός φωτισμός , οι Σταθμοί βιολογικού καθαρισμού , τα σχολικά κτήρια , το Δημοτικό Θέατρο , η κίνηση των οχημάτων του Δήμου ,κά. , καταναλώνουν πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας που κοστίζουν ακριβά στον Δήμο , σε κάθε Δήμο , και η προσπάθεια και έγνοια  της νέας Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι η μείωση αυτού του κόστους , μάλιστα με ιδιαίτερη μέριμνα να συμβάλει και στη μείωση των συνεπειών της κατανάλωσης στο περιβάλλον .

Μέχρι σήμερα ο Δήμος μας ελάχιστα έχει κάνει για την μείωση αυτού του κόστους , αλλά και την από αυτή την μείωση κατανάλωσης ενέργειας , προστασία του περιβάλλοντος .

Ο Δήμος είναι πελάτης των παρόχων Ηλεκτρικής Ενέργειας , και με βάση τα ανταποδοτικά Τέλη , που κρατούνται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ των δημοτών , γίνεται η πληρωμή των λογαριασμών του Δήμου , και επιβαρύνουν όλους εμάς . Πληρώνουμε επίσης ακριβά το απαιτούμενο πετρέλαιο , που πολύ συχνά αδυνατούν να πληρώσουν οι Σχολικές Επιτροπές.

Συχνά δε ο Δήμος ,ο κάθε Δήμος , είναι χρεωστικός και εκεί υπάρχουν προβλήματα διακοπές λόγω χρέους ,άρνηση τροφοδοσίας με πετρέλαιο ,κλπ.

Κύριο λοιπόν μέλημα της επόμενης Δημοτικής Αρχής , θα πρέπει να είναι η μείωση αυτού του κόστους , γιατί δεν μπορούμε να μειώσουμε εύκολα τις καταναλώσεις .

Δεν είναι εύκολο , στην εποχή που ζούμε με τις τεράστιες ενεργοβόρες συνήθειες και τις ανάγκες του « πολιτισμένου» και καταναλωτικού τρόπου ζωής μας ,γιατί  δεν μπορούμε να μειώσουμε τις ώρες λειτουργίας του δημοτικού φωτισμού των δρόμων και πλατειών , αλλά ούτε να απαιτήσουμε από τους υπάλληλους , τους μαθητές και δασκάλους να μην θερμαίνονται , κά. Τα μέτρα αυτά χαμηλώνουν το επίπεδο της καθημερινότητας , της υγείας αλλά και της ασφάλειας των δημοτών .

Πρέπει λοιπόν να στηριχτούμε σε εξοικονόμηση της απαιτούμενης ενέργειας, όσο είναι δυνατόν , με το ίδιο και καλύτερο αποτέλεσμα , και κυρίως με μείωση του κόστους με την χρήση του φυσικού αερίου για θέρμανση , ίσως και κίνησης , όπου είναι εφικτό αλλά και σε συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (άνεμος , ήλιος και νερό).

Ας δούμε λοιπόν μερικές πρώτες σκέψεις και ιδέες για την αντιμετώπιση και λύση αυτών των θεμάτων της Ενέργειας .

  • Σταδιακή αντικατάσταση των λαμπτήρων , με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας εξωτερικού και κτηριακού φωτισμού. Σε απομακρυσμένες περιοχές , για τον δημοτικό φωτισμό , όπου είναι ασύμφορος ο φωτισμός με δίκτυο ΔΕΗ , τοποθέτηση φωτιστικών με αυτόνομη λειτουργία με ηλιακή ενέργεια . Και τα δύο αυτά προγράμματα χρηματοδοτούνται από ειδικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Προχωράμε στην δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων για παραγωγή ρεύματος από Ηλιακή και Αιολική ενέργεια . Σε όλα τα δημοτικά κτήρια και τα σχολικά κτήρια , όπου είναι εφικτό , θα γίνουν μελέτες και συνέργειες για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών , για την κάλυψη σημαντικού μέρους των ενεργειακών αναγκών .Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ .
  • Σε απομακρυσμένα Αντλιοστάσια θα γίνει προσπάθεια ηλεκτροδότησής τους από μικρές Ανεμογεννήτριες .
  • Όπου είναι εφικτό θα γίνουν μελέτες για αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου για την θέρμανση των Δημοτικών κτηρίων και των σχολείων .
  • Σε συνεργασία με τον Δήμο της Σάμης θα πρέπει να γίνει μελέτη για αξιοποίηση των νερών της Λίμνης Άκολης του Αγ. Νικολάου , για την κατασκευή μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας μέχρι 5 MW , για την ηλεκτροδότηση των γειτονικών περιοχών μέχρι Πόρο ή και πώληση στην ΡΑΕ .
  • Από όλο αυτό το πρόγραμμα , θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα πρέπει να μειωθούν οι επιβαρύνσεις των Δημοτών και θα μπορούν να ενισχυθούν ενεργειακά οι αδύναμοι οικονομικά δημότες .
  • Από την εξοικονόμηση πόρων από τους μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος ,θα χρηματοδοτούνται τα έργα και η εξόφλησή τους .
  • Όλες αυτές οι ενέργειες , με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( ΑΠΕ), μαζί με το πρόγραμμα χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων από τον Δήμο αλλά και στις μετακινήσεις των επισκεπτών με ηλεκτρικά ενοικιαζόμενα ποδήλατα, μοτοποδήλατα , αυτοκίνητα , κλπ., συμβάλουν δραστικά στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των όλων μας .

Με λίγα λόγια στοχεύουμε σε ένα πράσινο Δήμο. Με καθαρότερο περιβάλλον και βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και εξοικονόμηση πόρων.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer