Ρεπορτάζ // Ανδρέας Αρβανιτάκης
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάστηκε στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη σήμερα Σάββατο 6 Απριλίου με τη συμμετοχή επτά νηπιαγωγείων του νησιού. Στις 2 Απριλίου, ανήμερα των γενέθλια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, εορτάζεται παγκοσμίως το παιδικό βιβλίο.
Σκοπός της εκδήλωσης, όπως ειπώθηκε, ήταν να έρθουν πιο κοντά τα παιδιά με τα βιβλία σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει κυριαρχήσει στις ζωές μικρών και μεγάλων. Την διοργάνωση ανέλαβαν το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών κ. Βλάχου.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και η βουλευτής Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, που απηύθυνε και χαιρετισμό καθώς και η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αργοστολίου, φιλόλογος και διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου Αλίκη Γαλιατσάτου, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου ως επί των πλείστον γονείς.
Ομιλίες που ξεχώρισαν
Η Ναταλία Καπατσούλια, εικονογράφος, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: “Παιδικό βιβλίο: οι μόδες, οι τάσεις κι εμείς. Μία προσέγγιση από την μεριά του εικονογράφου”. Μας μίλησε για το ταξίδι της εικόνας στα βιβλία ανά τους αιώνες, από τις πρώτες ξυλογραφίες μέχρι το σήμερα.
Ακολούθησε η ομιλία του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Ηλία Τουμασάτου με θέμα “Εκπαιδεύοντας μικρούς μάγους”. Αναφέρθηκε στις “μαγικές” δυνάμεις του βιβλίου, όπου μέσα από τις εικόνες και τα γράμματα τα παιδιά μπορούν να πλάθουν τους δικούς τους ήρωες, τον δικό τους κόσμο, αντί για αυτούς που τους προβάλλονται ως έτοιμοι μέσα από το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Παρουσιάσεις των νηπιαγωγείων
Την παράσταση, ασφαλώς, έκλεψαν τα τμήματα των νηπιαγωγείων και οι εκπαιδευτικοί που τα συνόδευαν, τα οποία παρουσίασαν πανέμορφα δρώμενα και δράσεις φιλαναγνωσίας, αναφορικά με το βιβλίο σε αντιδιαστολή με την τεχνολογία που έχει κατακλύσει τη σύγχρονη εποχή.
Παράλληλα με τα δρώμενα που είχαν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν και την προετοιμασία τους που έφερε σε επαφή τα παιδιά με τα παιδικά βιβλία.
Γι΄ αυτό να θυμόμαστε όλοι ότι όσο και να προχωρήσει η τεχνολογία, όσο και να μας απορροφά ο απύθμενος τόπος του διαδικτύου υπάρχει πάντα ένας κόσμος που διαμορφώνουμε μόνοι μας, όπως εμείς τον θέλουμε και τον βρίσκουμε μόνο μέσα στα βιβλία.