- Λίγους μήνες πριν o convid – 19 εισβάλει στη καθημερινότητά μας, συγκεκριμένα στις 11/11/2019 το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών με την οποία ζητούσε τη παράταση προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών με επαναφορά καταργούμενων διατάξεων του Ν. 3869/2010 γνωστού και ως «Νόμος Κατσέλη». Παράλληλα, ζητούσε οι δανειολήπτες να έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν οι ίδιοι τα δάνειά τους πριν αυτά μεταβιβαστούν σε ξένα funds. Η Κυβέρνηση αγνόησε βεβαίως την ανωτέρω τροπολογία και το θέμα δεν προβλήθηκε καν στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης!
- Στις 9/4/2020 και ενώ ζούμε ημέρες καραντίνας… ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με την οποία ζητά τη παράταση της δυνατότητας υποβολής από τους δανειολήπτες αιτήσεως στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας κύριας κατοικίας (που λήγει στις 30/4) μέχρι το τέλος του χρόνου και παράλληλα τη πλήρη αναστολή διενέργειας πλειστηριασμών για το διάστημα αυτό. Η Κυβέρνηση αγνοεί και αυτή την τροπολογία, που επίσης δεν χωρά ως θέμα στα διάρκειας δύο και πλέον ωρών δελτία ειδήσεων!
- Ο Πτωχευτικός Κώδικας φυσικών προσώπων που αναμένεται προς ψήφιση όταν συγκροτηθεί η Ολομέλεια της Βουλής και θα υπερψηφιστεί δίχως αμφιβολία από το σύνολο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, δεν προβλέπει καμία προστασία κύριας κατοικίας αφού το σύνολο της περιουσίας του οφειλέτη θα διατίθεται προς κάλυψη των χρεών του. Με υπερηφάνεια ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει σε εκδήλωση του Ε.Β.Ε.Α.: «Προστασία απόλυτη πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει σε καμία προηγμένη οικονομία ούτε πρέπει να υπάρχει, είναι και ζημία για την οικονομία…».
Σήμερα, εκατομμύρια πολιτών παραμένουμε στα σπίτια μας (και ορθώς!) προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ως χώρα μια πρωτοφανή σε παγκόσμια κλίμακα πανδημία, αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις του συστήματος υγείας που λειτουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και με την πίστη ότι λόγω της έγκαιρης λήψης μέτρων δεν θα ζήσουμε εικόνες όπως βλέπουμε σε άλλα, πιο οικονομικά ισχυρά από εμάς, κράτη. Υπακούμε στις οδηγίες των ιατρών και τις εντολές της πολιτικής προστασίας και έχουμε δεχθεί το περιορισμό συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας προς διασφάλιση της δημόσιας υγείας!
Όμως προσωπικά, ως νομικός και ως πολίτης, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι παράλληλα με την έννοια της ατομικής ευθύνης θα πρέπει να υφίσταται η έννοια της συλλογικής και ακόμα παραπάνω της πολιτικής ευθύνης. Τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι κλειστές, περίπου 500.000 συμπολιτών μας υπολογίζεται πως μέσα στο καλοκαίρι θα βρεθούν σε ένα καθεστώς ανεργίας – ημιαπασχόλησης και η βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας δηλαδή ο τουρισμός, θα έχει πολύ μειωμένα έσοδα είναι αναπόφευκτο πως θα υπάρξει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων όχι από στρατηγικούς κακοπληρωτές (όπως κάποιοι αρέσκονται να χαρακτηρίζουν τους οικονομικά ασθενέστερους δανειολήπτες…) αλλά από εργαζόμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δε χρωστούσαν και αύριο θα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων, δίχως πλέον να υφίσταται για αυτούς ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας!
Δεν δέχομαι επομένως να σφυρίζουν αδιάφορα οι κυβερνώντες στο θέμα της πρώτης κατοικίας… Πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα η ψήφιση νόμου προστασίας της κύριας κατοικίας ή ακόμα καλύτερα η επαναφορά των καταργούμενων διατάξεων του «Νόμου Κατσέλη» που αντιμετώπισε με επάρκεια την ανατροπή των οικονομικών δεδομένων των νοικοκυριών στα χρόνια των μνημονίων! Τότε μόνο, θα μπορούμε να πούμε ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός φάνηκε αντάξιος των προσδοκιών του ελληνικού λαού… Αλλιώς, πολύ φοβάμαι πως κάποιοι έχουν την αυταπάτη ότι η κοινωνία μας λόγω της παρατεταμένης καραντίνας, του περιορισμού της κυκλοφορίας και της προσωρινής απαγόρευσης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, βρίσκεται εν υπνώσει και για ακόμα μία φορά αθόρυβα εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα. Στη περίπτωση αυτή ας τους υπενθυμίσουμε για αρχή, πως μπορεί να φοράμε πυτζάμες στον εκούσιο εγκλεισμό μας αλλά ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ!
Καλή Ανάσταση σε όλους και επαγρυπνείτε!
Αργοστόλι, 15 Απριλίου 2020
Λευτέρης Γερ. Κρητικός
Δικηγόρος