Λεύκωμα παλαιών χαρακτικών για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη
Πολιτισμός
29/06/2018 | 14:52

Ευρυδίκη Λειβαδά: «Με τ’ άρμενα της θάλασσας στα ρόδα των ανέμων»

… Όλο το εικονογραφικό υλικό που περιέχεται στην έκδοση αυτή αποτελεί μέρος του αρχείου και της συλλογής μου και έχει αποκτηθεί εντός πολύ μεγάλου βάθους χρόνου, μετά από έρευνα και μεγάλη οικονομική δαπάνη, εκεί όπου εξαγοράζεται το παρελθόν: στις δημοπρασίες γνωστών οίκων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επιπλέον, αρκετά χαρακτικά και λοιπές εικόνες έχουν αποκτηθεί κι από πωλήσεις από ιδιώτες, ενώ αρκετά ανήκαν ήδη στην οικογένειά μου.

Η πορεία της χαρτογραφίας δια μέσω των αιώνων συνθέτει ένα μαγικό ταξίδι. Αργά και σταδιακά αποκαλύφθηκε αυτός ο μεγάλος και μικρός κόσμος στους τολμηρούς ταξιδιώτες και θαλασσοπόρους. Οι αρχικά άγνωστες και εκφοβιστικές γαίες πλέον απέκτησαν όνομα κι εικόνα, χαρακτηριστικά, όρια και διαστάσεις. Έχουν τοπογραφηθεί με ακρίβεια. Τα κιμμέρεια μέρη με τα περίεργα πλάσματα δεν υπάρχουν. Αυτή η επικράτεια του μυστηρίου ανήκει στο παρελθόν. Εμείς σήμερα, με όπλο την γνώση, πλησιάζουμε με συγκίνηση τα καλλιτεχνήματα του τότε που ανήκουν σε άλλες εποχές, σε άλλους πολιτισμούς, άλλοτε με μικρές παρεκκλίσεις, άλλοτε αποκυήματα φαντασίας, άλλοτε ανακρίβειες μετρήσεων και λανθασμένων πληροφοριών. Παρόλα αυτά τα παρατηρούμε με κατάνυξη, θαυμασμό και νόστο καθώς τα έχουμε εντάξει στα έργα τέχνης της ανθρωπότητας.

Οι παλιοί χάρτες και τα κάθε είδους χαρακτικά συνθέτουν ένα γοητευτικό αρχείο από εικόνες του παρελθόντος. Είναι μέρος της κληρονομιάς μας, και σαν κομμάτι του χθες, μας εξευγενίζει, μας γεμίζει γνώση, μας πλουτίζει ψυχικά και πνευματικά…

(Απόσπασμα από την Εισαγωγή)

Εκδόσεις ΟΔΥΣΣΕΙΑ

info@odusseia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia