Πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας
Λέανδρος: Ποιος είναι αυτός που έδωσαν το όνομα στη νέα κακοκαιρία
Κοινωνία
13/01/2021 | 15:44

Η κακοκαιρία με την ονομασία «Λέανδρος» είναι προ των πυλών και μαζί της θα φέρει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και κάτω από το 0 αλλά και χιόνια

Η κακοκαιρία «Λέανδρος» που μαζί της θα φέρει χιόνια, ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και απότομη αλλαγή του σκηνικού του καιρού είναι προ των πυλών και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πρόκειται να επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Από πού πήρε όμως το όνομά της η κακοκαιρία που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της από ώρα σε ώρα;

Η Ηρώ και ο Λέανδρος είναι τα πρόσωπα μιας δραματικής ιστορίας της ελληνικής μυθολογίας. Η Ηρώ ήταν ιέρεια της Αφροδίτης η οποία κατοικούσε σε ένα πύργο στη Σηστό, στην ευρωπαϊκή ακτή του Ελλησπόντου. Ο Λέανδρος, ένας νεαρός από την Αβυδο, στην απέναντι όχθη του στενού, την ερωτεύθηκε, και κάθε βράδυ περνούσε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο για να είναι μαζί της. Η Ηρώ με μόνη βοηθό την πιστή τροφό της, άναβε μία λάμπα κάθε νύχτα στην κορυφή του πύργου της, για να τον οδηγεί, και, όταν έφθανε, τον υποδεχόταν η ίδια στην ακτή. Πριν όμως ξημερώσει ο Λέανδρος επέστρεφε στην Αβυδο προκειμένου να επανέλθει το επόμενο απόγευμα.

Συμφώνησαν να παντρευτούν αλλά κράτησαν μυστικό το γάμο τους, γιατί η Ηρώ ως ιέρεια της Αφροδίτης απαγορευόταν να παντρευτεί. Το χειμώνα οι εραστές χώρισαν με την υπόσχεση να ξαναβρεθούν στις αρχές της άνοιξης. Παρά ταύτα το επόμενο απόγευμα το λυχνάρι βρέθηκε πάλι αναμμένο.

Ο Λέανδρος όταν τον είδε από την Αβυδο εξέλαβε το φως σαν ερωτική πρόσκληση και έπεσε στη θάλασσα, παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε. Το πρωί το πτώμα του ξεβράστηκε στη ακτή της Σηστού. Η Ηρώ μέσα στη θλίψη της έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε και αυτή. Αργότερα οι εραστές ξεβράστηκαν αγκαλιασμένοι στην ακτή, όπου οι κάτοικοι τους έθαψαν σε κοινό τάφο.

Οι αρχαίοι δεν αμφέβαλαν για την ιστορικότητα του γεγονότος. Ο γιατρός Αντίπατρος που έζησε στα τελευταία προ Χριστού έτη βεβαιώνει ότι είδε τον τάφο τους, αναφέρει το wikipedia.

Πηγή: ethnos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ