Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες!
Λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Ανδρέα Μηλαπιδιάς [εικόνες]
Εκκλησία
30/11/2018 | 14:07

Παρά το τσουχτερό κρύο και το εργάσιμο της ημέρας, πλήθος πιστών βρέθηκε το πρωί στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, στα Περατάτα, για να συμμετάσχει στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, να προσκυνήσει το ιερό λείψανο του πέλματος του Αποστόλου Ανδρέα και να πάρει μέρος στην λιτανεία μέχρι την μικρή εκκλησία της μονής. Στη πανηγυρική θεία λειτουργία χοροστάτησε ο  Σισανίου και Σιατίστης κ.Παύλου καισυμμετείχε και ο Ποιμενάρχης μας κ. Δημήτριος με τη συμμετοχή πλήθους κληρικών.

Το θείο κήρυγμα εκύρηξε ο Μητροπολίτης Σισανίου κ. Παύλος μιλώντας για τον Άγιο Ανδρέα και το μήνυμα που μας στέλνει η ζωή του. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα, οι μαθητές του ειδικού δημοτικού σχολείου Περατάτων με τους δασκάλους τους. Το Δήμο Κεφαλλονιάς εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Λειβαθούς, κ. Ηλίας Κουρκουμέλης, η πρόεδρος της ΝΟΔΕ κα Γιάννα Κουλουμπή, η κα Αμαλία Μοσχονά, η κα Αθηνά Αυγουστάτου και άλλοι. Πολλά τα έτη στην εορτάζουσα ηγουμένη μοναχή Ανδριανή.

Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες!

Λίγα λόγια για το μοναστήρι:

Ο Άγιος Ανδρέας Μηλαπιδιάς βρίσκεται στα Περατάτα και είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια του νησιού. Πήρε το όνομά του από το χαρακτηριστικό δέντρο «Μηλαπιδιά», διασταύρωση μηλιάς και αχλαδιάς που φυτρώνει εδώ. Οι πιστοί μπορούν να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του πέλματος του Αποστόλου Ανδρέα, που δώρισε στην Μονή η Πριγκίπισσα Ρωξάνη της Ρουμανίας όταν ήρθε στο μοναστήρι για να μονάσει.

Η ίδρυση του Μοναστηριού χάνεται στην Βυζαντινή περίοδο. Ήδη το 1264 αναφέρεται ως Μονή στο Πρακτικό της Λατινικής Επισκοπής Κεφαλονιάς. Το 1639 φθάνει στον Άγιο Ανδρέα Μηλαπιδιάς η πριγκίπισσα Ρωξάνη Τζιγαρά, μετονομάζεται σε Ρωμυλία μοναχή και δωρίζει στην Μονή όλη της την μεγάλη περιουσία. Μεταξύ αυτών το ανεκτίμητης αξίας τμήμα του λειψάνου του Αποστόλου Ανδρέα: «το πέλμα, απεξαρθρωμένο από τον αστράγαλο, φέρει κανονικά επάνω του τη σάρκα του Αγίου, το αίμα του αποξηραμένο, καθώς επίσης είναι εμφανής η οπή από το καρφί της σταύρωσης του Αγίου. Η δε ευωδία του είναι χαρακτηριστική και εξαιρετικά έντονη», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης της Κεφαλονιάς.

Ο Άγιος Ανδρέας Μηλαπιδιάς λειτουργεί σήμερα ως γυναικεία κοινοβιακή μονή. Οι μοναχές ασχολούνται με την υφαντουργία, την ιερορραπτική, την αγιογραφία, τη χειροτεχνία και τη φιλοξενία, καθώς επίσης και τις αγροτικές καλλιέργειες και τους κήπους. Επίσης λειτουργεί εδώ εργαστήριο συντήρησης φορητών εικόνων.

Το παλαιό Καθολικό της Μονής του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς διασώθηκε από τους σεισμούς του 1953 και σήμερα φιλοξενεί το εκκλησιαστικό μουσείο της Κεφαλλονιάς. Το τέμπλο του ναού είναι των αρχών του 17ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες του ναού μέχρι τους σεισμούς του 1953 ήταν καλυμμένες με ασβέστη καθώς κατά την Αγγλοκρατία επιχειρήθηκε να μετατραπεί το μοναστήρι σε προτεσταντικό σχολείο.

Ο Χοράρχης κ. Καλογεράς

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και του χρόνου με υγεία. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ