Σε μια συνεδρίαση παρωδία επισφραγίστηκε για άλλη μια φορά η ταύτιση των δυνάμεων της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) και της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ) στην στρατηγική προώθησης της απελευθέρωσης της ενέργειας και εμπορευματοποίησής της.
Η περιφερειάρχης κ. Κράτσα, χωρίς εισήγηση, δηλώνοντας άγνοια και λέγοντας “τώρα διαμορφώνω άποψη και εγώ” είχε καλέσει τον εκπρόσωπο των εταιρειών προκειμένου να μας πείσει για την αναγκαιότητα της εγκατάστασής των νέων ανεμογεννητριών για την μηδενική ύπαρξη πλημμυρικού κινδύνου και να μας “φέρει” ως δώρα, επιπλέον έργα και την κάλυψη χρεών της ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς ύψους 1 εκ.
Ουσιαστικά σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο, εισηγητής ήταν ο Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, διαδικασία αναγκαία κατά την κα Κράτσα προκειμένου ο λαός να “εμπεδώσει την πραγματικότητα”.
Προσφέροντας απροκάλυπτη στήριξη στα επιχειρηματικά συμφέροντα προσπάθησε να εξαγοράσει και να παγιδέψει το λαό της Κεφαλονιάς, μοιράζοντας πάλι ως καθρέφτες για ιθαγενείς, μελέτες, αντισταθμιστικά οφέλη και “νομιμότητα”.
Η ΑΝΑΣΑ από την άλλη, με εισηγητή τον κ. Γαλιατσάτο εξέφρασε την απόλυτη στήριξη στην προώθηση των ΑΠΕ λέγοντας “αυτή είναι η εξέλιξη των πραγμάτων …αυτή υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη” υπηρετώντας με τη σειρά του τον ενεργειακό σχεδιασμό με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Πίσω από την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος που και οι δύο επικαλούνται κρύβεται ένας σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα στους ομίλους της “μαύρης” και της “καθαρής ενέργειας” με τζίρο πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το διακύβευμα της “πράσινης ανάπτυξης” βρίσκεται στο κυνήγι για νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ που ανταγωνίζονται με αυτά των ΗΠΑ, Ρωσίας κλπ
Η εμπειρία της χώρας μας στην προσπάθεια “απελευθέρωσης” στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρχές της δεκαετίας του 90 όπως και προώθηση των ΑΠΕ έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα:
- 1. Ενεργειακή εξάρτηση.
- 2. Προβλήματα της ευστάθειας του συστήματος και της ανανέωσης των δικτύων.
- 3. Πανάκριβο ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια.
- 4. Ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο Ενέργειας.
- 5. Η γενίκευση και επέκταση των ΑΠΕ έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις από την αλλοίωση των ορεινών όγκων, την καταστροφή άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, του περιβάλλοντος και στη διαχείριση υδάτινων πόρων και της απορροής των υδάτινων ρευμάτων.
- 6. Τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα δεν τις συνοδεύουν, αφού αποτελούν κόστος για τον επενδυτή και μη επιλέξιμες δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό και στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζόμενους αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών μεταξύ αυτών και των ΑΠΕ μπορεί να γίνει μέσα από έναν Ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας στα πλαίσιο μιας οικονομίας που θα αντιμετωπίζει την ενέργεια ως αγαθό και θα σχεδιάζει με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Στη σημερινή πολιτική και οικονομική “κανονικότητα” ο σχεδιασμός γίνεται με βάση τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας.
Σε αυτό το ρυθμό χορεύουν οι υποτακτικοί τους σε Κυβερνήσεις, Περιφέρειες και Δήμους.
Όμως ο ανυπόταχτος λαός της Κεφαλονιάς, τους χόρεψε στο δικό του ρυθμό και πέτυχε μια πρώτη νίκη που μας κάνει όλους πιο δυνατούς και αισιόδοξους και τον αντίπαλο πιο φοβισμένο.
Ο λαός της Κεφαλονιάς έχει πείρα, γνώση και δε μασάει στα τερτίπια τους. Επιλέγει τον αγώνα για την προστασία της ζωής και του κόπου του, επιλέγει τον αγώνα για να είναι η ενέργεια αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Υ.Γ Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση, ο μελιστάλαχτος και γενναιόδωρος εκπρόσωπος της ΔΕΗ υπάρχουν φήμες ότι απαίτησε 470.000 ΕΥΡΩ αποζημίωση από το Δήμο Σάμης (δηλαδή τους δημότες), αλλιώς θα κάνει αγωγή!!!