Λαϊκη Συσπείρωση Ιονίων Νήσων: Θέματα και Επερωτήσεις για το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κεφαλονιά
Αυτοδιοίκηση
27/05/2023 | 17:47

Κ.Ι.Ε. «ΕΥΔΟΞΟΣ» Κεφαλονιάς:

Τραγωδία-διάλυση-βανδαλισμοί-λεηλασία-απραξία είναι ο απολογισμός του Περιφερειακού και κυβερνητικού έργου που δεν παρουσιάζεται. Πρωτοβουλία για την άμεση διάσωση του.

Ακούγοντας και διαβάζοντας τους λόγους και τα κείμενα του πολιτικού προσωπικού των αστικών κομμάτων τόσο τοπικά, δηλαδή του Βουλευτή, Δημάρχων και κύρια της Περιφερειακής Αρχής αλλά και των κομμάτων τους στην Βουλή και βλέποντας την πραγματικότητα που υπάρχει στο Κ.Ι.Ε. Ευδοξος, γίνεται φανερό ότι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, αυτή η οικονομικοκοινωνική οργάνωση που προβάλλεται ως μονόδρομος, καταστρέφει όχι μόνο την ζωή, την υγεία, την παιδεία αλλά ότι πιο καλλίτερο υπάρχει στον άνθρωπο, το μυαλό του και την δυνατότητα να ανοίγει νέους δρόμους σε νέα επιστημονικά πεδία σε όφελος του λαού και των αναγκών του.

Υπάρχει μια ανάσχεση της δυναμικής της επιστημονικής έρευνας που βρίσκεται στους καπιταλιστικούς όρους οργάνωσης, σε συνθήκες που κοινωνικοποιείται περισσότερο η εργασία. Είναι συχνό στην κούρσα των χρηματοδοτήσεων ερευνητικές ομάδες να κρύβουν τα αποτελέσματα τους, ενώ άλλες αναγκάζονται να σταματήσουν ελπιδοφόρες μελέτες για την κάλυψη αναγκών, επειδή δεν έβρισκαν ανταπόκριση στην αγορά και η ανάπτυξη τους έγινε οικονομικά ασύμφορη. Πως να αναπτυχθεί η φαντασία, άρα και η επιστημονική φαντασία αν δεν υπάρχει, από το σχολείο κιόλας μια αντίστοιχη προετοιμασία. Να λοιπόν, γιατί το πραγματικά νέο είναι η ανάπτυξη της έρευνας να γίνεται σχεδιασμένα χωρίς τα ιδρύματα να αναζητούν πόρους από την αγορά, με ενίσχυση των ερευνητικών ομάδων σε άμεση επαφή με τα προβλήματα στους κλάδους, τις παραγωγικές μονάδες και τις υπηρεσίες.

Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι και το Κ.Ι.Ε. Εύδοξος. Από την ίδρυση του το 1995 (το 2005 καθορίστηκε με Προεδρικό διάταγμα ΦΕΚ 2525/2005 το πλαίσιο λειτουργίας του) έως και την σημερινή εξέλιξη της λειτουργίας του. Αυτό αφορά όλες τις πλευρές. Από το που ανήκει, σε ποιο κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό εντάσσεται, το πως συγκροτείται η Διοίκηση του, ποια είναι η χρηματοδότηση του, η στελέχωση του κ.α. Έπρεπε να είναι ευρωπαϊκής εμβέλειας Πρότυπο Ειδικό Αστρονομικό Επιστημονικό Κέντρο που να παρέχει την δυνατότητα σε νέους ερευνητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και από όλο τον κόσμο να βρίσκουν ένα υποστηρικτικό του έργου τους φορέα, προκειμένου να προσελκύουν και να υλοποιούν ερευνητικά προγράμματα που έχουν εκπονήσει και δεν μπορούν εκτελεσθούν σε άλλα Ερευνητικά Κέντρα. Παράλληλα να προσφέρει την ευκαιρία σε μαθητές να λάβουν αυθεντικά μαθησιακά εναύσματα, η να χρησιμοποιήσουν τις σύνθετες αστρονομικές εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν τα μεμονωμένα σχολεία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Το Κ.Ι.Ε. Εύδοξος είναι Ν.Π.Δ.Δ. Η Π.Ι.Ν. επιλέγει και διορίζει το Δ.Σ. Οι εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν από το ΥΠΕΘΑ. Με βάση τον νόμο της συγκρότησης του προβλέπει ετήσια χρηματοδότηση. Δόθηκε μόνο από το 2005 έως το 2010. Μέχρι τότε δεν υπήρχαν παραβιάσεις, βανδαλισμοί και κλοπές στις εγκαταστάσεις στον Αίνο. Από το 2010 η ετήσια επιχορήγηση ύψους 4.000 ευρώ σταμάτησε. Παράλληλα ενώ αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η αύξηση της επιχορήγησης από 4.000 σε 90.000 ευρώ ετησίως ουδέποτε υλοποιήθηκε. Δεν προσλήφθηκαν οι απαιτούμενοι 5 επιστήμονες/τεχνολόγοι και συντηρητές που απαιτούνται για την υποστήριξη της επιστημονικής λειτουργίας του. Ειδικά από το 2019 και μετά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι βανδαλισμοί, οι κλοπές έχουν καταστρέψει τα πάντα.

Εκτίμηση μας είναι ότι επιδιώκεται με την αλλαγή του καταστατικού, η υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του και η μετατροπή σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικό Δικαίου. Είναι το πρώτο βήμα για την παραπέρα ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών στον Αίνο που τόσο καιρό αναμένουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει.

Χαρακτηριστικό των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) είναι οι δηλώσεις της Περιφερειάρχη Ρ. Κράτσα για το θέμα στις 24.03. 2023:

«…Ο Εύδοξος είναι μεγάλη ντροπή για όλους μας και επειδή εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι… ο Εύδοξος αναζητεί μια ευκαιρία…για να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα…Η παθογένεια του Εύδοξου είναι ότι δεν έχει πόρουςδεν πήρε ποτέ επί 10 χρόνια από τους πόρους που του οφείλει η ΠεριφέρειαΕπί 10 χρόνια υπήρχε αδιαφορία για τον ΕύδοξοΈχει γίνει ένα έγκλημα εκεί πάνω και συνεχίζει…Δεν φρόντισε κανείς τα προηγούμενα χρόνια να έχει μια καλή τύχη και να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα…».

Ποιος τα λέει αυτά, η υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα, που είναι και Πρόεδρος του Ιδρύματος αυτού. Την ίδια ευθύνη έχει και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και οι κυβερνήσεις τους.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει θέση και άμεσα μέτρα για την διάσωση, την επισκευή, την λειτουργία του και τον δημόσιο χαρακτήρα Κ.Ι.Ε. Ευδοξος.

Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να χρηματοδοτήσει όλες τις αναγκαίες εργασίες και προμήθειες για την επανέναρξη της λειτουργίας του.

Την στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό. Την φύλαξη του χώρου.

Καλούμε τον λαό μέσα από τους συλλογικούς φορείς του να πάρει την υπόθεση στα χέρια του γιατί μας αφορά όλους.

25.05.2023


Ε.Η.Δ. ΘΕΜΑ:

Η νέα πρόσφατη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Κεφαλονιά και οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής. Καμία υλοποίηση των αποφάσεων για την πραγματοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων από τις εταιρείες και τον έλεγχο τους.

Θεωρούμε σημαντικό αυτό το Θέμα που προτείνουμε να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδριάζει στην Κεφαλονιά, τέσσερα χρόνια σχεδόν μετά την τελευταία συνεδρίαση του, που έγινε τον Νοέμβριο του 2019. Είναι το μοναδικό νησί από τα τέσσερα μεγαλύτερα που έχει γίνει μόνο μια συνεδρίαση στα τέσσερα χρόνια θητείας της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). Κάνουμε αυτή την επισήμανση γιατί έχει σχέση με την μεγάλη, πολυήμερη (σχεδόν 3 εβδομάδες) αγωνιστική κινητοποίηση του λαού της Κεφαλονιάς ενάντια στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών τον Οκτώβριο του 2020 που έγινε στο λιμάνι της Σάμης.

Πριν μερικές εβδομάδες έγινε μεταφορά και εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην Κεφαλονιά. Είναι μία πρόκληση, ύβρις και ανεπίτρεπτη ενέργεια που πρέπει πρώτα ο λαός να απαντήσει, αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει θέση. Όχι μόνο για τις νέες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, αλλά και για όσα δέχτηκε η Περιφερειάρχης και δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα.

1.Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια, αλλά θα παραθέσουμε απόσπασμα -που έχει αποδεχτεί η Περιφερειακή Αρχή με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και του Περιφερειακού Συμβουλίου -του Master Plan Πυλάρου και την αναφορά στις επιπτώσεις των Αιολικών Πάρκων στην δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων:

«…Τα Ρέματα Φραγκάτων και Ιορτού έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια από τα ανάντη αυτών Αιολικά Πάρκα της Αγ. Δυνατής, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η πλημμυρική τους παροχή. Εν δυνάμει το Ρέμα Φραγκάτων θα παρουσιάσει περαιτέρω επιβάρυνση σε περίπτωση που το υπό κατασκευή Αιολικό πάρκο Ξερακιά οδηγήσει νεοεμφανιζόμενη πλημμυρική παροχή στον Κάμπο Μαρίνου, η οποία θα οδηγηθεί στη συνέχεια στο Ρέμα Φραγκάτων.

 • Αιολικά Πάρκα Αγ. Δυνατής

Τόσο οι οδοί των Αιολικών Πάρκων (ΑΠ) όσο και τα πλατό (πλατώματα) των ανεμογεννητριών δεν συνοδεύονται με τα απαραίτητα έργα Αποχέτευσης – Αποστράγγισης των όμβριων.

Η διαμήκης τριγωνική τάφρος ορύγματος, που θα έπρεπε να διατρέχει όλο ανεξαιρέτως το μήκος των οδών, είτε δεν υπάρχει καθόλου, καθώς έχει καλυφθεί από τσιμεντοστρωμένη λωρίδα κάτω από την οποία διέρχονται τα καλώδια του Α.Π., είτε είναι υποτυπώδης χωρίς τις ελάχιστες διαστάσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές, είτε έχει ιδιαίτερα μεγάλο βάθος από την ανεξέλεγκτη ροή των όμβριων.

Οι εγκάρσιοι οχετοί αποφόρτισης είναι ελάχιστοι καθώς έχουν διαταχθεί με βάση μη ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης των ομβρίων και των φερτών. Είναι δε σαφές ότι δεν ακολουθούν την απαίτηση συχνής αποφόρτισης μικρότερων παροχών, προκειμένου να μησυγκεντρώνεται η πλημμυρική επιφανειακή παροχή στα κατάντη, αλλά να διηθείται (διασπειρόμενη) στα εδάφη…».

Ρέμα Ιορτού

«.Η φυσική περιβάλλουσα κορυφογραμμή της Υπολεκάνης έχει διαταραχθεί πλήρως από ταπλατό εγκατάστασης ανεμογεννητριών του Αιολικού Πάρκου και από το ελλιπές από άποψη έργων ομβρίων οδικό δίκτυο αρκετών χιλιομέτρων. Η διατάραξη έγκειται στην τοπογραφική αλλοίωση του μορφοανάγλυφου και στην αύξηση της επιφανειακής απορροής των εδαφών κατάληψης των πλατό και των δρόμων. Τα πλατό και οι δρόμοι ενώ θα έπρεπε να διαθέτουν το πλέον πλήρες και το πλέον ενδεδειγμένο και ορθολογικό σύστημα επιφανειακής απορροής, στην πράξη είτε δεν διαθέτουν κανένα σύστημα, είτε τοπικά διαθέτουν κάποιο υποτυπώδες και σποραδικό, είτε και διαθέτουν κατά τόπους ανορθολογικό σύστημα. Ανορθολογικό σύστημα ήταν για χρόνια, και ενδεχομένως εξακολουθεί και σε κάποιο βαθμό να είναι και έως σήμερα, η απουσία τριγωνικής τάφρου και εγκάρσιων οχετών στο οδικό δίκτυο του Αιολικού Πάρκου στην ανατολική παρειά της νότιας κορυφογραμμής της Αγ. Δυνατής, με αποτέλεσμα να οδηγούνται τα όμβρια του δικτύου αυτού στο Ρέμα Ιορτού.. Αποτέλεσμα είναι το μη μοίρασμα στα εδάφη των επιφανειακών απορροών των έργων του Αιολικού Πάρκου, αλλά αντίθετα η ταχεία διοχέτευση αυτών στο Ρέμα Ιορτού. Η δυσμενής επίδραση του Αιολικού Πάρκου στο Ρέμα Ιορτού προέρχεται συγκεκριμένα από τα 8 πλατό και το οδικό δίκτυο σύνδεσης αυτών νότια του Ιπόπορου και από τα 2 πλατό και το οδικό δίκτυο σύνδεσης αυτών βόρεια του Ιπόπορου. Σχετικά με τα φερτά η παραγωγή και διάστρωση θραυστού υλικού επίστρωσης των οδών του Αιολικού Πάρκου, αποτελούν συνεχή μηχανισμό δημιουργίας και κίνησης των φερτών προς τα κατάντη πεδινά εδάφη, όπως εν μέρει και τα υλικά των επικλινών παρειών των τεχνητών επιχωμάτων.».

Ρέμα Σελώματος

«.Το οδικό δίκτυο του Αιολικού Πάρκου της Αγ. Δυνατής έχει επιδράσει καθοριστικά στη συγκέντρωση απορροών στη μισγάγγεια ΑΔ8. Τα σημάδια κίνησης του νερού επί του εδάφους είναι ιδιαίτερα έντονα. Σχετικά με τα φερτά, η παραγωγή και διάστρωση θραυστού υλικού επίστρωσης των οδών του Αιολικού Πάρκου, τα υλικά κατασκευής των επιχωμάτων, καθώς και η ίδια η φύση των εδαφών των δευτερευουσών μισγαγγειών και του ρέματος, αποτελούν συνεχή μηχανισμό δημιουργίας και κίνησης των φερτών προς τα κατάντη.».

Αιολικά Πάρκα Βαξάς

«.Τόσο οι οδοί όσο και τα πλατώματα δεν συνοδεύονται με τα απαραίτητα έργα Αποχέτευσης – Αποστράγγισης των ομβρίων.

Η διαμήκης τριγωνική τάφρος ορύγματος που θα έπρεπε να διατρέχει όλο ανεξαιρέτως το μήκος των οδών, είτε δεν υπάρχει καθόλου καθώς έχει καλυφθεί από τσιμεντοστρωμένη λωρίδα κάτω από την οποία διέρχονται τα καλώδια του Α.Π., είτε είναι υποτυπώδης χωρίς τις ελάχιστες διαστάσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές, είτε έχει μεγάλο βάθος από την ανεξέλεγκτη ροή των ομβρίων.

Οι εγκάρσιοι οχετοί αποφόρτισης είναι ανύπαρκτοι με εξαίρεση ελάχιστων μεμονωμένων περιπτώσεων. Δεν πληρείται έτσι η απαίτηση συχνής αποφόρτισης μικρών παροχών, προκειμένου να μη συγκεντρώνεται η πλημμυρική επιφανειακή παροχή στα κατάντη, αλλά να διηθείται (διασπειρόμε- νη) στα εδάφη…».

«…Στο Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας στο Οροπέδιο Βαξάς υπάρχει περιμετρικά της εγκατάστασης κανάλι το οποίο εκβάλει σε ένα μόνο σημείο κάνοντας εμφανή την επιβάρυνσης της μισγάγγειας από άποψη υδραυλικού φορτίου. Στο σημείο αυτό συγκεντρώνονται ανεξέλεγκτα και τα όμβρια της οδού που συνδέει την εν λόγω εγκατάσταση με το Α.Π.»

«.Στις Μελέτες κάθε Αιολικού Πάρκου κατ’ ελάχιστον απαιτείται να περιλαμβάνονται:

Η ένταξη εκτίμησης των πραγματικών μετεωρολογικών δεδομένων των ορεινών όγκων, όπως αυτά έχουν τροποποιηθεί στη πράξη από την ύπαρξη των λοιπών γειτονικών Αιολικών Πάρκων μέσω: α) της «αύξησης του υψομέτρου» των κορυφογραμμών των ορεινών όγκων με την προσθήκη του ύψους των Ανεμογεννητριών και β) της ύπαρξης πολλαπλών Αλεξικέραυνων.

Η εκτίμηση παραγωγής φερτών από το υλικό που παράγεται από τον φορητό θραυστήρα για την επίστρωση των οδών.

Ειδικά η αποφυγή αποφόρτισης των οχετών του Αιολικού Πάρκου απευθείας στις υφιστάμε­νες μισγάγγειες του Ξηρακιά της Υπολεκάνης Απορροής Κάμπου Μαρίνου.

Η κατά περίπτωση αποστράγγιση των πλατειών των ανεμογεννητριών σε 2 σημεία εκτόνω­σης και σε διαφορετικές λεκάνες απορροής..

Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η διέλευση των καλωδίων από τη θέση τοποθέτησης της διαμήκους τάφρου..

Οι κλίσεις των δρόμων πρόσβασης πρέπει να είναι γενικά ήπιες στο σύνολό τους και σε καμιά περίπτωση να μην ξεπερνούν το 10%. Αυτό θα ελάττωνε τις ταχύτητες των νερών που διατρέ­χουν..»

2. Στις 18.10.2020 η Περιφερειάρχης Ρ. Κρατσα δηλώνει:

«…Η μελέτη, όμως, των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην Κεφαλονιά, κυρίως, σε συγκεκριμένες περιοχές, σε σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία και με τις προβλέψεις που επιβάλλεται να τηρηθούν από όλα τα επίπεδα, κεντρικό και τοπικό, τοσο στο μελετητικό, όσο και στο αδειοδοτικό και κατασκευαστικό πλαίσιο της τοποθέτησης πρέπει να εξεταστούν.

Για το λόγο αυτό ενημερώσαμε την πολιτική ηγεσία, αλλά και εντάσσουμε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 24 Οκτωβρίου”…».

 1. Απόσπασμα από την Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 180/20/24.10.2020:

«….ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εγκρίνει την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος :

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, έχοντας αναγνωρίσει το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στην οικονομική και κοινωνική ζωή καθώς και στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών μνημείων

Θεωρεί άμεση και επιτακτική την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αξιοποιώντας το ηλιακό και αιολικό δυναμικό της χώρας μας.

Αναγνωρίζει ότι τα οφέλη από τη χρήση και την ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι πολλά όσον αφορά το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, αφού η στροφή στην καθαρή ενέργεια δημιουργεί και ενισχύει τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και ευημερία και επιταχύνει την πράσινη ανάπτυξη.

Θεωρεί ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να γίνεται σε κατάλληλες περιοχές για τις οποίες υπάρχουν οι απαραίτητες εγκρίσεις ή αδειοδοτήσεις, ακολουθώντας την ισχύουσα νομοθεσία και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ως νησιωτικής περιοχής καθώς και τις ενεργειακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τα κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα

Θεωρεί ότι βασικός γνώμονας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ θα πρέπει να είναι πάντα η μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση και αλλοίωση του τοπίου, με σεβασμό στο τοπικό οικοσύστημα και την κοινωνία, υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθείται πιστά η ισχύουσα νομοθεσία και εφαρμόζονται αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι και δεσμεύσεις, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες, ενέργειας αλλά και αντιπλημμυρικές ανάγκες και με πρότυπες προδιαγραφές. Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας οφείλουν να παρακολουθούν ανελλιπώς την εφαρμογή αυτών των όρων, όρους τους οποίους θέτουν ειδικοί μελετητές επιστήμονες και για την συγκεκριμένη υπόθεση, έθεσε η αρμόδια Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. της ΠΙΝ, με το υπ’αριθμ. 98255/22992/19.12.2019 έγγραφό της που σχετίζονταν με την έκφραση γνώμη της, αναφορικά με την τροποποίηση της ΑΕΠΟ…».

Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν σημαντικά ζητήματα:

 • Γιατί η Περιφερειακή Αρχή επέτρεψε την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι όροι που έχουν ζητήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες;
 • Γιατί δεν ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για την νέα εγκατάσταση αφού το ήξερε πολύ καιρό πριν τοποθετηθούν από την δανειοδότηση που δίνει η αρμόδια υπηρεσία για την διέλευση των βαρών οχημάτων;
 • Υπάρχει οποιαδήποτε γραπτή εντολή ελέγχου από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη σε σχέση με τα αποφασισθέντα στο παραπάνω Περιφερειακό Συμβούλιο εδώ και τρία χρόνια περίπου. Αν ναι τι ευρήματα υπάρχουν;
 • Πως έχουν υλοποιηθεί οι προτάσεις του Master Plan σε σχέση με όλα τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκαλέσει τα Αιολικά Πάρκας;
 • Κάνατε παρέμβαση στην κυβέρνηση και στα αρμόδια Υπουργεία για τα παραπάνω θέματα, αν ναι, πότε και τι αποτέλεσμα είχαν;
 • Γιατί ενώ τα τελευταία χρόνια η Περιφερειάρχης έχει υπογράψει 142 εκ. δωρεάν επιχορηγήσεις στα μεγάλα ξενοδοχεία των νησιών του Ιονίου, χωρίς αργοπορία, χωρίς να επικαλείται την υποστελέχωση και τις παθογένειες , αντίθετα δεν έχει δώσει ούτε 1 ευρώ για ένα αντιπλημμυρικό έργο;

Προτείνουμε να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο:

 • για την μη εγκατάσταση καμιάς καινούργιας Ανεμογεννήτριας.
 • Την άμεση αποστολή ελεγκτικών κλιμακίων της Περιφέρειας για τον έλεγχο των Αιολικών Πάρκων σε σχέση με τα αναγκαία έργα που έπρεπε να γίνουν με βάση τις υποδείξεις των υπηρεσιών και του Master Plan.
 • Την άμεση παρέμβαση στην κυβέρνηση και την επίδοση της παρούσα απόφασης.

25.05.2023


 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Η Παλική της Κεφαλονιάς βρίσκεται μόνο στις προεκλογικές φιέστες και τα Δελτία Τύπου της Περιφερειακής Αρχής και της κυβέρνησης. Τί γίνεται με τα παρακάτω χρόνια και άλυτα προβλήματα:

 • Την επισκευή του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου;
 • Την ολοκλήρωση του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης;
 • Με το ΚΤΕΟ Ληξουρίου;
 • Με την κατασκευή των νέων Εργατικών Κατοικιών;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια και στο Δήμο Ληξουρίου αλλά και ως ΚΚΕ έχουμε παρέμβει επανειλημμένα και με όλους τους τρόπους για την ανάδειξη και την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων που αφορούν τον λαό της Παλικής. Θέματα που θα έπρεπε να είναι στην Ημερήσια Διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου και προτεραιότητα η επίλυσή τους, τόσο από την σημερινή όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή.

Το Μαντζαβινατειο Νοσοκομείο Ληξουρίου που είναι κτυπημένο από τους σεισμούς του 2014είναι στην ίδια κατάσταση εδώ και 9 χρόνια. Τα χρήματα που είχε δώσει ο λαός της Αττικής με απόφαση του Περιφερειακού του Συμβουλίου δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Οι κάτοικοι της Παλικής συνεχίζουν να έχουν ένα νοσοκομείο υποστελεχωμένο, με ελλείψεις στον ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και με σημαντικά κτηριακά προβλήματα σε μια σεισμογενή περιοχή. Αναγκάζονται καθημερινά, όταν συμβεί κάτι, να παίζουν την ζωή τους «κορώνα γράμματα» κάνοντας αγώνα δρόμου για να μεταφερθούν στο Αργοστόλι ή εκτός Κεφαλονιάς. Βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού σπρώχνονται στα διάφορα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Την ίδια ώρα το υπάρχον λιγοστό ιατρικό, νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό δίνει την μάχη με αυταπάρνηση για να ανταποκριθεί στο καθήκον προς τους ασθενείς και να κρατήσει το νοσοκομείο όρθιο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ και η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) βάζουν πλάτη στις ορέξεις της εταιρείας που είχε αναλάβει την επισκευή του Μαντζαβινάτειου που μετά από 5 χρόνια βγήκε έκπτωτη-χάρη στην υπεύθυνη και επίμονη στάση των αρμόδιων υπαλλήλων της Π.Ε. Κεφαλονιάς- αφού δεν είχε κάνει το παραμικρό, και ζητάει να αποζημιωθεί κιόλας για ένα έργο που δεν έκανε ποτέ. Αποτέλεσμα να μην προχωράει η διαδικασία για την ανάδειξη νέου αναδόχου για την υλοποίηση του τόσο απαραίτητου έργου.

Το Γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης, η δεύτερη υποδομή που είναι κτυπημένη από τους σεισμούς του 2014, παρότι ανέλαβε εταιρεία εδώ και δύο χρόνια να επισκευάσει το σχολείο, αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί και παρά τις προεκλογικές κάλπικες δεσμεύσεις της Περιφερειακής Αρχής, δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη σχολική περίοδο. Οι μαθητές όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται ουσιαστικά «πεταγμένοι» σε ακατάλληλες και πανάρχαιες υποδομές που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους καθηγητές.

Το Κ.Τ.Ε.Ο. στο Ληξούρι οι εγκαταστάσεις του οποίου ανήκουν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, βρίσκεται σε οικόπεδο που ανήκει στο Δήμο Ληξουρίου. Δημιουργήθηκε επί Δημοτικής Αρχής που στηρίζονταν από το ΚΚΕ με Δήμαρχο τον Γιώργο Φιλιπάτο και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1996.

Οι υπηρεσίες που πρόσφερε ήταν σημαντικές, για όλο τον νομό, αφού δεν χρειάζονταν οι κάτοικοι να πηγαίνουν εκτός νησιού για να εξυπηρετηθούν. Με τους σεισμούς του 2014 προκλήθηκαν ζημιές στο υπόστεγο ελέγχου καυσαερίων, στην οροφή και στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να σταματήσει την λειτουργία του. Παρόλο που η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κεφαλονιάς έκανε αίτημα προς το Τ.Α.Σ. για έκδοση άδειας επισκευής το 2015, αυτή εκδόθηκε στις 10.01.2022. Όμως καμιά Περιφερειακή Αρχή δεν είχε ως προτεραιότητα, να δώσει κατεύθυνση ώστε να γίνει η Μελέτη επισκευής και να δώσει την χρηματοδότηση ώστε να υλοποιηθεί το έργο της αποκατάστασης των ζημιών. Αντίθετα μάλιστα «αξιοποιήθηκε» το κτίριο για να εγκατασταθεί για ένα διάστημα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ληξουρίου και παράλληλα ο χώρος να χρησιμοποιείται για διάφορες εργασίες του Δήμου. Οι εγκαταστάσεις επιβαρύνθηκαν από την φυσική φθορά του χρόνου με την χρόνια εγκατάλειψη, δημιουργώντας επιπλέον φθορές και στην περίφραξη του περιβάλλοντος χώρου.

Το αποτέλεσμα αυτό αναδεικνύει άλλη μια φορά την εγκατάλειψη άλλης μιας δημόσιας υποδομής που κάλυπτε μια βασική λαϊκή ανάγκη, σε όφελος του ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε την εικόνα αυτή συναντάμε και στα ΚΤΕΟ των άλλων νησιών. Η εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων και η αρχή του «κόστους-οφέλους» ως βασική επιλογή της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και των Περιφερειακών Αρχών παράτησαν στην τύχη του το Κ.Τ.Ε.Ο. στο Ληξούρι, φορτώνοντας ένα επιπλέον κόστος στο λαό, αφήνοντας ακριβοπληρωμένες εγκαταστάσεις να καταρρεύσουν.

Οι Εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι κτυπήθηκαν ανεπανόρθωτα από του σεισμούς του 2014.Αφού δεν έχει κινηθεί τίποτα για 5 χρόνια:

 • Στις 15.12.2018: ενόψει των εκλογών, στέλνεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ), μια εταιρεία για να κάνει αυτοψίες και να πάρει δείγματα από τα κτίρια που είναι για επισκευή και υποτίθεται να ξεκινήσει η αποκατάσταση των κτιρίων. Μετέπειτα καμιά άλλη ενέργεια.
 • 03.2021: με κυβέρνηση της ΝΔ και Περιφερειακή Αρχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η ΔΕΕΠ (Ν.Ε.) Κεφαλονιάς & Ιθάκης της ΝΔ με Δελτίο Τύπου ενημερώνει: «…για την κατασκευή & επισκευή των εργατικών κατοικιών στο Ληξουρίου… την σύνταξη μελέτης και δημοπράτησης του έργου… ώστε να προχωρήσει η επανακατασκευή των εργατικών κατοικιών στο Ληξούρι… βάζει τέλος σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την κοινωνία της Παλικής από το 2014 και το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να επιλύσει».
 • 12.2021: Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης της ΝΔ Παν. Καππάτος σε Ραδιοφωνικό Σταθμό: «…το πιο σημαντικό ότι το κράτος θα αναλάβει την ανοικοδόμηση ή την ανακατασκευή(για όσες μπορούν να ανακατασκευαστούν) των Εργατικών Κατοικιών Ληξουρίου…».
 • 02.2022: Απάντηση της Περιφερειακής Αρχής δια του Αντιπεριφερειάρχη Στ. Τραυλού σε σχετική Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα: «…Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η ΚΤΥΠέχει αναλάβει την μελέτη και προχωράει για να ολοκληρώσει την μελέτη, ούτως ώστε να ξεκινήσει μετά να δούμε πως θα χρηματοδοτηθεί το έργο και από κάποιο τομεακό του Υπουργείου ή από την Περιφέρεια ή δεν ξέρω από ποιόν…».
 • 12.2022: Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Κεφαλονιάς & Ιθάκης Παν. Καππάτου: «…Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της εταιρείας ΚΤΥΠ ΑΕ. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η υλοποίηση από την ΚΤΥΠ του έργου επισκευής 8 εργατικών κατοικιών στο Ληξούρι. Η ΚΤΥΠ ως ο δημόσιος κατασκευαστικός φορέας της πολιτείας, διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την δημοπράτηση και παρακολούθηση του έργου… Τέλος, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη δέσμευση του ΥΜΕ για την κάλυψη του κόστους επισκευής-ανακατασκευής…».

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι δεν έχει ξεκινήσει το παραμικρό σε σχέση με την ανακατασκευή και επισκευή των Εργατικών κατοικιών στο Ληξούρι. Το βιώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

 • Γιατί παραμένει αυτή η ανεπίτρεπτη κατάσταση σε όλες αυτές τις υποδομές στην Παλική της Κεφαλονιάς;
 • Γιατί δεν τα έχει φέρει ως θέματα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να ενημερωθεί ο λαός της περιοχής και να παρθούν αποφάσεις στην κατεύθυνση της υλοποίησης τους;
 • Τί πρόκειται να κάνει από εδώ και στο εξής;
 • Θα καταγγείλει την κυβέρνηση και θα αναλάβει να διεκδικήσει μαζί με τον λαό την επίλυση τους;

25.05.2023

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Που βρίσκεται η υλοποίηση της Μελέτης και πότε θα ξεκινήσει το έργο για το Άλσος Λαυράγκα, την αποκατάσταση της οικίας του και την κατασκευή του ανοιχτού Θεάτρου στην Κεφαλονιά;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταθέτουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο δυο Επερωτήσεις για ιδιαίτερα σημαντικές πολιτιστικές υποδομές της Κεφαλονιάς. Μια από αυτές είναι το Άλσος Λαυράγκα, η οικία που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (09.03.1993 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού) και η κατασκευή Ανοιχτού Θεάτρου. Το συγκεκριμένο Άλσος είναι έκτασης 18,5 στρεμμάτων, βρίσκεται στον οικισμό Ραζάτα της Τοπικής Κοινότητας Φαρακλάτων του Δήμου Αργοστολίου στην Κεφαλονιά. Εκεί υπάρχει ερειπωμένο το σπίτι στο οποίο έζησε ο μεγάλος μουσουργός κι έγραψε σημαντικό μέρος του έργου του. Ο Διονύσιος Λαυράγκας (17.10.1860-18.07.1941) ήταν Έλληνας συνθέτης, ο οποίος ανήκει στην λεγόμενη Επτανησιακή Μουσική Σχολή, αν και πολλοί τον κατατάσσουν και στην Εθνική Μουσική Σχολή. Θεωρείται ο θεμελιωτής του Ελληνικού μελοδράματος. Το συνθετικό του έργο αποτέλεσαν κυρίως συμφωνική μουσική , μελοδράματα καθώς και τραγούδια, ιδίως καντάδες. Έγραψε έργα για βιολί , πιάνο. Θεωρείται   από τους πρώτους συνθέτες που στα έργα τους ενσωμάτωσαν στοιχεία ελληνικής δημοτικής μουσικής. Χαρακτηριστικό έργο του ήταν η μουσική επένδυση του Ολυμπιακού Ύμνου των αγώνων του 1896, που τους στίχους τους έγραψε ο Κωστής Παλαμάς.

Αυτό το σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό χώρο παλεύουν δεκάδες χρόνια οι Πολιτιστικοί φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής να αναδείξουν την αναγκαιότητα για την υλοποίηση των έργων. Εδώ και 30 χρόνια μένουν ανεκπλήρωτες οι υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων, Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών διαχρονικά.

Το πιο πρόσφατο γεγονός είναι η Προγραμματική Σύμβαση που έχει γίνει στις 28.06.2021 και η τροποποίηση της στις 24.01.2022 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της ΔΕΠΑΝ που προβλέπει την «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΣΟΥΣ ΛΑΥΡΑΓΚΑ (ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΙΑΣ ΛΑΥΡΑΓΚΑ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ)» προϋπολογισμού 124.000 ευρώ, με χρονική διάρκεια υλοποίησης έως στις 28.03.2022.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 με τίτλο “The Rout Net” το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το έργο “Αξιοποίηση Άλσους Λαυράγκα-Κατασκευή Ανοικτού Θεάτρου μικρής κλίμακας”. Το συγκεκριμένο έργο ήταν εγγεγραμμένο στο Προϋπολογισμό της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 2.600.000 ευρώ και καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης τον Σεπτέμβριο του 2023.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τις διαχρονικές δηλώσεις – τοποθετήσεις της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ):

 • 12.2019 δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Στ. Τραυλού: «…Τα έργα που θα προχωρήσω κατά την διάρκεια της θητείας μου είναι … Το Άλσος Λαυράγκα και η δημιουργία του Ανοιχτού Θεάτρου…».
 • Στον Απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) του 2020 αναφέρεται: «…αποτελούν θετικά πεπραγμένα και αισιόδοξα δεδομένα…το Άλσος Λαυράγκα…».
 • Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Στ. Τραυλού κατά την παρουσίαση του video για την Τουριστική προβολή: «…το Άλσος Λαυράγκα στο χωριό Ραζάτα η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί το αντικείμενο του έργου…».
 • 07.2022 Δελτίο Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Στ. Τραυλού: «….Η Περιφέρεια…είναι φορέας υλοποίησης του έργου ¨Αξιοποίηση Άλσους Λαυράγκα- Κατασκευή Ανοικτού Θεάτρου μικρής κλίμακας¨, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η αναπαλαίωση και επαναχρηση της θερινής κατοικίας του μεγάλου μουσουργού. Θέληση μας είναι το Άλσος Λαυράγκα να αποτελέσει ζωντανή πολιτιστική οντότητα που θα εμπνεύσει την νεολαία και θα γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό…Ευελπιστούμε, όταν θα ανταμώσουμε ξανά, το Άλσος Λαυράγκα, να είναι ένας χώρος αντιπροσωπευτικός της σημαντικότατης μορφής του Έλληνα μουσουργού…».

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

 • Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη για το παραπάνω έργο;
 • Υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση της και αν ναι ποια;
 • Έχει δοθεί παράταση για την υλοποίηση της και αν ναι για ποιο λόγο;
 • Η χρηματοδότηση για το έργο εξακολουθεί να υπάρχει;
 • Θα προλάβει να υλοποιηθεί το έργο έως την λήξη του προγράμματος;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

25.05.2023

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Τι θα κάνει η Περιφερειακή Αρχή για την εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής των υποδομών στο ιστορικό Κάστρο της Άσου στην Κεφαλονιά;

Το Κάστρο της Άσου είναι κτισμένο στην ομώνυμη χερσόνησο της Κεφαλονιάς και αποτέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα έδρα της στρατιωτικής Διοίκησης του νησιού κατά τους ενετικούς χρόνους. Ενώ κατά τον προηγούμενο αιώνα λειτούργησε ως χώρος πολιτικών και αγροτικών φυλακών. Στο Κάστρο και στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάστρων Περίπλους» πραγματοποιήθηκαν εργασίες διαμόρφωσης και εσωτερικής οδού πρόσβασης και αποκατάστασης του κεντρικού κτιρίου. Το κτίριο αυτό προοριζόταν για δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα με αναψυκτήριο, πωλητήριο και μεγάλη αίθουσα για μουσειακή χρήση.

Το κτίριο και όλος ο εσωτερικός χώρος του Κάστρου περιέπεσε σε πλήρη απαξίωση με απουσία οποιουδήποτε έργου ανάδειξης τόσο των Ενετικών κτισμάτων, όσο και νεότερων που βρίσκονται στο εσωτερικό του και παντελής έλλειψη πληροφοριακών πινακίδων, φωτισμού, για την διαχρονική χρήση του χώρου. Αποκορύφωμα όλων αποτελούν οι λεηλασίες και καταστροφές του αποκατεστημένου κεντρικού κτιρίου.

Χαρακτηριστική η δήλωση της Περιφερειάρχη Ρ. Κράτσα στις 06.01.2021:

«…Στην μαγευτική Άσο συζήτηση με επαγγελματίες στον οικισμό και ανάβαση στο Κάστρο. Επιβλητικό τοπίο και ο χώρος αλλά αποκαρδιωτική η εικόνα εγκατάλειψης των κτιρίων(παλιές φυλακές) που είχαν αναβαθμιστεί και επισκευασθεί με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, σε κοινόχρηστα σύγχρονα συγκροτήματα. Το Κάστρο πρέπει να αξιοποιηθεί. Αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την Άσο και για ολόκληρη την Κεφαλονιά…».

Τέσσερα χρόνια Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) διαπιστώσεις, λόγια, υποσχέσεις, Δελτία Τύπου και από έργο και σε αυτό το θέμα μηδέν.

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

 • Γιατί έχει εγκαταλειφθεί το Κάστρο χωρίς συντήρηση, χωρίς φύλαξη, χωρίς ανάδειξη;
 • Γιατί δεν έχει αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή πρωτοβουλία για ένταξη σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χειρίζεται;
 • Γιατί δεν έχει κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού και την κυβέρνηση για χρηματοδότηση με σκοπό την αποκατάσταση και λειτουργία του Κάστρου;
 • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την λήψη των απαραίτητων σωστικών μέτρων στα υπάρχοντα ενετικά κτίρια που σταδιακά καταρρέουν, αλλά και των νεότερων κτισμάτων;
 • Υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, επικαιροποίηση και εφαρμογή της Μελέτης ηλεκτροδότησης και φωτισμού του Κάστρου;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

 

25.05.2023

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer