Από τους Κουρούκλη και Γρηγορόπουλο
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Ερώτηση για τον καθαρισμό λυμάτων στον βιολογικό της Λάσσης
Πολιτική
13/05/2020 | 20:55

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ :     Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θ. Μιχαλάτο

ΘΕΜΑ: « ΜΗ ΟΡΘΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΚΟΤΙΝΗ ΛΑΣΣΗ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ »

Σύμφωνα με καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων και συλλόγων κατοίκων της περιοχής  « Λάσσης» του δήμου Αργοστολίου, που έχουν μάλιστα δημοσιευθεί στον ηλεκτρονικό τύπο, καταγράφονται συνεχή περιστατικά δυσοσμίας και εκροής λυμάτων στον θαλάσσιο χώρο « Λάσσης» του δήμου Αργοστολίου και ζητήθηκε η άμεση διενέργεια περιβαλλοντικής επιθεώρησης από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές. Ο Βιολογικός Καθαρισμός της Λάσσης, έχει κατασκευαστεί το 1999 και λειτουργεί από το 2015 έως σήμερα χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, εξακολουθεί δε να υποδέχεται και να επεξεργάζεται και τα λύματα των χωριών και των οικισμών του Αργοστολιού, της Λειβαθούς, της Ερίσσου και όχι μόνο, τα οποία μεταφέρονται εκεί με βυτία, δηλαδή υποδέχεται ποσότητα λυμάτων κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή για την οποία έχει σχεδιαστεί, ενώ δεν έχουν γίνει έργα αναβάθμισης του. Η αναμενόμενη κατασκευή νέου Βιολογικού Σταθμού στην Λειβαθώ, αλλά και Σταθμού Επεξεργασίας λυμάτων με COMPACT μονάδες στην Έρισσο, όπως κατά καιρούς εξαγγέλθηκε από τις δημοτικές αρχές δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Επιπλέον επίκειται η έναρξη της τουριστικής περιόδου, οπότε και τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν λόγω αύξησης του πληθυσμού και των αναγκών και κατά συνέπεια καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη να γίνουν τα  απαιτούμενα έργα συντήρησης και αποκατάστασης της ορθής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού. Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές κατά τον έλεγχο που διενήργησαν σύμφωνα με την από 11-5-2020 και με αριθμ. πρωτ. 31058/7332 Απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Κεφαλληνίας έχουν διαπιστώσει πληθώρα παρατυπιών για την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού όπως ότι λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση σε ισχύ από το 2015 μέχρι και σήμερα, ότι εξυπηρετεί πληθυσμό 30.000 κατοίκων έναντι δυναμικότητας λειτουργίας 19.000 ισοδύναμων κατοίκων που προβλέπεται στην αριθμ. 25573/09/5-7-2012 Α.Ε.Π.Ο., ότι δεν είχαν απομακρυνθεί τα εσχαρίσματα από τη μονάδα εσχαρισμού, ότι δεν λειτουργούσε κατά το χρόνο του ελέγχου η μονάδα απολίπανσης με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες επιπλεόντων λιπών να μεταφέρονται στα επόμενα στάδια της επεξεργασίας, ότι στην επιφάνεια της δεξαμενής αερισμού υπήρχε παχύ στρώμα επιπλεόντων στερεών που συμπεριελάμβαναν εσχαρίσματα και συσσωματώματα λιπαρών ουσιών και ότι η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού υποβαθμίζει σοβαρά το φυσικό περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Μάλιστα για τους λόγους αυτούς επέβαλλαν διοικητικό πρόστιμο στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ύψους 19.000 ευρώ.  Αποτέλεσμα της ελλιπούς λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού είναι η θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Αργοστολίου να επιβαρύνεται σημαντικά, γεγονός που επιτείνεται από την έντονη τουριστική και ακτοπλοϊκή δραστηριότητα της περιοχής, από τις τρεις ιχθυοπαραγωγικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στο Α-ΒΑ τμήμα του Κόλπου, ενώ στο δυτικό τμήμα του Κόλπου βρίσκεται η πόλη και το λιμάνι του Ληξουρίου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Ποια είναι τα μέτρα που έχετε λάβει ώστε η εν λόγω εγκατάσταση να λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.
  2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί και ειδικότερα σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα για την ορθή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Λάσσης Αργοστολίου ώστε να μην επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου .
  3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για την κατασκευή νέου Βιολογικού Σταθμού στην Λειβαθώ ώστε να αποσυμφορεθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Λάσσης Αργοστολίου. Αργοστόλι 13 Μάη 2020.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Αργοστολίου

Σταύρος Γρηγορόπουλος   Γιάννης Κουρούκλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer