Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο
Πολιτική
19/01/2021 | 10:19

Επωδός  έχει γίνει η συστηματική και προκλητική άρνηση  της Δημοτικής Αρχής του Δήμου  Ιθάκης  να φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα της υγείας, των υποδομών και  της ασφάλειας των κατοίκων, στο νησί μας,  που εισηγείται  η Λαϊκή Συσπείρωση .

Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άρνησή της να συζητηθεί στο Δ.Σ. το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, με θέμα την κατάρρευση του δρόμου του Μπροστά Αετού.

H Λαϊκή Συσπείρωση, πολύ πριν το συμβάν (εδώ και πολλά χρόνια), ζητούσε επίμονα την άμεση εκτέλεση εργασιών ανακατασκευής του δρόμου στον Μπροστά Αετό, προειδοποιώντας πως είναι έτοιμος να καταρρεύσει και να χωριστεί το νησί στη μέση.  Μετά τον ΙΑΝΟ οι δημοτικοί σύμβουλοί της έθεσαν το  θέμα τόσο της ασφαλούς  μεταφοράς των μαθητών από την Βόρειο Ιθάκη προς το Γυμνάσιο στο Βαθύ, όσο και της άμεσης επισκευής του δρόμου στον Μπροστά Αετό.  Πολύ πρόσφατα επίσης στην συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου  (τον Δεκέμβριο του 2020) με αφορμή τον προϋπολογισμό, η πλειοψηφία απέρριψε ξανά το αίτημά μας  και μάλιστα ο κ. Δήμαρχος, χλευάζοντας δήλωσε  ότι  «…δεν είναι της αρμοδιότητάς μου το θέμα…», συναγωνιζόμενος στην κοροϊδία τον κ  Έπαρχο,  που αντίστοιχα δήλωνε ότι  «….Εγώ τον δρόμο δεν τον κλείνω…» χαρακτηρίζοντάς τον «προσβάσιμο»!!!

Ακόμη όμως και μετά την πλήρη κατάρρευση του δρόμου, η Δημοτική Αρχή προκλητικά  απέρριψε,  για ακόμη μια φορά, το συγκεκριμένο αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ την απέκλεισε  ακόμη και από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το θέμα στις 6-1-2021 με την συμμετοχή της Περιφερειάρχη κ. Κράτσα, του βουλευτή κ. Καππάτου, Δημοτικών συμβούλων και προέδρων τοπικών κοινοτήτων.  Ο κ. Δήμαρχος  μάλιστα , επικαλέστηκε τη γελοία δικαιολογία ότι «…Δεν μπορούσα να σας καλέσω, γιατί ήμουν φιλοξενούμενος στην σύσκεψη…!!!».  Ίδια όμως ήταν η στάση του και όταν είχαμε ζητήσει την έγκριση  ψηφίσματος για την απαράδεκτη κατάσταση στον τομέα της Υγείας στο νησί μας.

Όλα τα παραπάνω  εξηγούν πως,  όλα τα μεγάλα και πολλά  προβλήματα  που ταλανίζουν τους κατοίκους του νησιού μας,  με τις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής και παρ΄όλες τις προσπάθειες της Λαϊκής Συσπείρωσης, είτε δεν βρίσκουν το δρόμο τους προς το Δ. Συμβούλιο, είτε μπαίνουν στην ατζέντα της διεκπεραιωτικά και τυπικά. Τα προβλήματα της υγείας στο νησί μας αλλά και στο νομό (υποδομές στο Κ.Υ. και στο Γ. Ν. Νοσοκομείο Αργοστολίου, μέσα, ιατρικό νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό κ.α.),  των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (περικοπή δρομολογίων, αποκλεισμός του νησιού κ.α.), των τσακισμένων δημοσίων υποδομών (οδικό δίκτυο,….), της παιδείας και των σχολείων (μέτρα προστασίας, μεταφορές μαθητών κ.α.), της προστασίας του περιβάλλοντος (ανεμογεννήτριες, εξορύξεις, τερατώδεις παρεμβάσεις που σχεδιάζουν μεγάλα συμφέροντα, ρύπανση των εγκαταλειμμένων ιχθυοτροφείων κ.α.) είτε κρύβονται επιμελώς «κάτω από το χαλί» από την Δ. Αρχή,  είτε υποβαθμίζονται «στεγανοποιώντας» το Δ.Σ. από αυτά.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλουμε στο λαό της Ιθάκης  τον αυταρχισμό και το επιλεκτικό φιλτράρισμα από την Δημοτική Αρχή  που, με όρους πλειοψηφίας,  αποφασίζει ποια θέματα από αυτά που εισηγούμαστε (και μάλιστα σαν αξιωματική αντιπολίτευση),  θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο!  Δεν αποτελεί  απλά μια  αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά αλλά κυρίως  μια εσκεμμένη  πολιτική επιλογή, με ευθύνη  όλων των πολιτικών δυνάμεων (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) που σε τοπικό επίπεδο την συγκροτούν,  (προεκλογικά ως ενιαίο ψηφοδέλτιο και μετεκλογικά  ως Δημοτική πλειοψηφία) .

Η επιδίωξη είναι προφανής. Να συγκαλυφθούν  οι αποκλειστικές  ευθύνες τους για τα παραπάνω προβλήματα ως κυβερνήσεις και  τοπικές  αρχές (Δήμος – ΠΙΝ),  που διαχρονικά και εναλλασσόμενα στην εξουσία βάζουν στην γωνία τη λύση τους, προκειμένου να δώσουν χώρο και χρήμα στην επιδότηση του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Καλούμε το λαό της Ιθάκης να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα. Τα φληναφήματα  περί «ενότητας» και του «όλοι μαζί» «….γιατί αγαπάμε την  Ιθάκη…»,  δεν μπορεί να κρύψουν ότι ως  προτεραιότητες έχουν βάλει τις ανάγκες των εφοπλιστών, των ομίλων και των κάθε λογής επενδυτών  που είτε δραστηριοποιούνται στο νησί , είτε ορέγονται  την «αξιοποίηση» των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων  σε βάρος του λαού και των κατοίκων του.

Διαβεβαιώνουμε πάντως την Δ. Αρχή ότι  ο αυταρχικός της μονόδρομος δεν πρόκειται  να κάμψει την προσπάθεια της Λαϊκής Συσπείρωσης να αναδείξει τις λαϊκές ανάγκες και να απαιτήσει να γίνουν  προτεραιότητα και στο Δήμο Ιθάκης, και να αποκαλύπτει συνεχώς την πλήρη σύμπλευσή της Δ. Α. με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων,  είτε με την νεοφιλελεύθερη εκδοχή της Ν.Δ. είτε με την κοσμοπολίτικη διαχείριση του καπιταλισμού τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ