Λαχταριστή σούπα με αχιβάδες
Μαγειρική
09/07/2021 | 14:30

Συστατικά

Για τον ζωμό

  • 1.200 γρ. αχιβάδες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 πράσο, μονο το λευκό μέρος
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 500 γρ. νερό

Για τη σούπα

  • 8 φέτες μπέικον
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 στικ σέλερι
  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 πατάτες
  • 40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 500 γρ. ζωμό αχιβάδων
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. θυμάρι
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι

Για το σερβίρισμα

  • θυμάρι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Καθαρίζουμε καλά τις αχιβάδες κάτω από τρεχούμενο νερό αφαιρώντας την άμμο που πιθανόν να έχουν.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφρά.
  • Ρίχνουμε τις αχιβάδες στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί η μισή ποσότητα.
  • Προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση και να ανοίξουν οι αχιβάδες.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Σουρώνουμε σε ένα μπολ τα υγρά της κατσαρόλας και τα κρατάμε στην άκρη για τη σούπα.
  • Αφαιρούμε την ψίχα από το εσωτερικό των αχιβάδων και την κρατάμε σε ένα μπολ για τη σούπα.
  • Όσες αχιβάδες δεν έχουν ανοίξει τις πετάμε.

Για τη σούπα

  • Τοποθετούμε 4 φέτες μπέικον στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
  • Αφαιρούμε τις φέτες του μπέικον και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Σοτάρουμε στην κατσαρόλα τις υπόλοιπες φέτες μπέικον. Μόλις είναι έτοιμες, τις βάζουμε και αυτές στο μπολ.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και αφήνουμε να λιώσει.
  • Ψιλοκόβουμε το σέλερι, το πράσο και το κρεμμύδι.
  • Ρίχνουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά για ακόμα 1 λεπτό.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους 2 εκ.
  • Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα μαζί με το αλεύρι και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό από τις αχιβάδες που έχουμε κρατήσει, αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το φύλλο δάφνης, και αφήνουμε για 4 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση η κρέμα γάλακτος.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
  • Ψιλοκόβουμε το μπέικον, το φρέσκο κρεμμυδάκι, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με την ψίχα από τις αχιβάδες που έχουμε κρατήσει.
  • Σερβίρουμε με θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή:akispetretzikis.com

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer