Λαχταριστή σούπα με αχιβάδες
Μαγειρική
09/07/2021 | 14:30
Συστατικά
Για τον ζωμό
- 1.200 γρ. αχιβάδες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 πράσο, μονο το λευκό μέρος
- 100 γρ. κρασί λευκό
- 500 γρ. νερό
Για τη σούπα
- 8 φέτες μπέικον
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 στικ σέλερι
- 1 πράσο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 πατάτες
- 40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 500 γρ. ζωμό αχιβάδων
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. θυμάρι
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
Για το σερβίρισμα
- θυμάρι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Καθαρίζουμε καλά τις αχιβάδες κάτω από τρεχούμενο νερό αφαιρώντας την άμμο που πιθανόν να έχουν.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφρά.
- Ρίχνουμε τις αχιβάδες στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί η μισή ποσότητα.
- Προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση και να ανοίξουν οι αχιβάδες.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σουρώνουμε σε ένα μπολ τα υγρά της κατσαρόλας και τα κρατάμε στην άκρη για τη σούπα.
- Αφαιρούμε την ψίχα από το εσωτερικό των αχιβάδων και την κρατάμε σε ένα μπολ για τη σούπα.
- Όσες αχιβάδες δεν έχουν ανοίξει τις πετάμε.
Για τη σούπα
- Τοποθετούμε 4 φέτες μπέικον στον πάτο της κατσαρόλας.
- Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
- Αφαιρούμε τις φέτες του μπέικον και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Σοτάρουμε στην κατσαρόλα τις υπόλοιπες φέτες μπέικον. Μόλις είναι έτοιμες, τις βάζουμε και αυτές στο μπολ.
- Ρίχνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και αφήνουμε να λιώσει.
- Ψιλοκόβουμε το σέλερι, το πράσο και το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά για ακόμα 1 λεπτό.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους 2 εκ.
- Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα μαζί με το αλεύρι και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τον ζωμό από τις αχιβάδες που έχουμε κρατήσει, αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το φύλλο δάφνης, και αφήνουμε για 4 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση η κρέμα γάλακτος.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
- Ψιλοκόβουμε το μπέικον, το φρέσκο κρεμμυδάκι, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με την ψίχα από τις αχιβάδες που έχουμε κρατήσει.
- Σερβίρουμε με θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πηγή:akispetretzikis.com
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21:20