ΛΑ.ΣΥ.: «Εξαρτήσεις-Ψυχική Υγεία-πρόληψη-θεραπεία -Μέτρα στήριξης των δομών στην ΠΙΝ»
Αυτοδιοίκηση
13/05/2022 | 08:45

ΕΜΑ ΕΗΔ: ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Π.ΙΝ.

Και αυτήν τη χρονιά με αφορμή την ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26/06/2022φέρνουμε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα « Εξαρτήσεις-Ψυχική Υγεία-πρόληψη-θεραπεία. Μέτρα στήριξης των δομών στην Π.Ι.Ν.»

Υπενθυμίζουμε ότι και το 2021 στην ίδια περίοδο, είχαμε φέρει εμπεριστατωμένη εισήγηση με εκτενή αναφορά των δομών και της κατάστασης στα νησιά μας και η οποία με σαφήνεια αναφέρονταν:

α) Στις αιτίες και στις πολιτικές που γεννούν και αναπαράγουν τη χρήση, που διαλύουν την πρόληψη και την απεξάρτηση.

β) Στο σωστό τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου που εδράζεται στο τρίπτυχο: Πρωτογενής Πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη. Στη στήριξη των προγραμμάτων «στεγνής θεραπείας». Στην αντίθεση της στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά και μαλακά», καθώς και στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.

γ) Στις ρίζες του πολυπαραγοντικού κοινωνικού φαινομένου των ναρκωτικών και στον τρόπο εμφάνισης και διάδοσής του, στα αδιέξοδα που γεννά ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής (η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα, η κοινωνική απομόνωση, το αίσθημα ανασφάλειας και η αβεβαιότητα για το μέλλον, η διαχείριση της πανδημίας κλπ.).

δ) Στην πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά. Πολιτική,. που διαδοχικά έχουν ακολουθήσει στη χώρα μας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, και έχει κοινό παρανομαστή τη διαχείριση του προβλήματος, την αποστέωση του από κάθε κοινωνική αιτία, την ιατρικοποίηση του και την αναζήτηση διαχειριστικών λύσεων στηριγμένοι πάντα στη λογική «κόστος -όφελος», στο επιχείρημα της «ατομικής ευθύνης» και την επιδίωξη μιας νεολαίας συμβιβασμένης και υποταγμένης. Σε αυτή τη λογική, είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά 2021- 2025 που προκρίνει τα υποκατάστατα και τους Χώρους εποπτευόμενης Χρήσης ως αποκλειστικές μορφές θεραπείας και την καταστολή ως πρόληψη.

ε) Αναφερθήκαμε σε όλες τις δομές κατά των ναρκωτικών που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας που έχουν κοινό χαρακτηριστικό την υποχρηματοδότηση, την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, και την υποστελέχωση.

στ) Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση, και την απαίτηση από την Περιφερειακή αρχή να διεκδικήσει τα αναγκαία κονδύλια και να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα δίνοντας προτεραιότητα στην ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των δομών της πρόληψης και της θεραπείας που δραστηριοποιούνται στα Ιόνια νησιά.

Ως προς τον τομέα της Ψυχικής Υγείας, οι ψυχοκοινωνικές συνέπειες έπειτα από την καπιταλιστική κρίση του 2009, οφειλόμενες στα έντονα αδιέξοδα που οξύνθηκαν (ανεργία, φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, γενικευμένη ανασφάλεια κ.α) ήρθαν να προστεθούν στις σοβαρές ψυχοκοινωνικές συνέπειες που προκάλεσε ο Covid-19, συνθέτοντας ένα δύσκολο αθροιστικό αντίκτυπο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Αν και το πλήρες αποτύπωμα των παραπάνω στην Ψυχική Υγεία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, εντούτοις κάποια πρώτα στοιχεία δείχνουν μια εικόνα που τονίζει την όξυνση των αδιεξόδων που προαναφέραμε. Η ανάλυση των λυμάτων την περίοδο της καραντίνας έδειξε μεγάλη αύξηση της χρήσης ουσιών, ειδικά της κόκκινης, όπως και των βενζοδιαζεπινών. Επίσης καταγράφηκαν από τους ειδικούς υψηλά ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας εκείνη την περίοδο.

Στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας αρχίζει και φαίνεται εδώ και καιρό αύξηση των αιτημάτων που αφορούν διαχείριση άγχους και κατάθλιψης. Επιπλέον φαίνεται εικόνα επιβάρυνσης της προϋπάρχουσας ευαλωτοτητας, καθώς και έντονη επιβάρυνση των ψυχιατρικών ασθενών.

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις όλης της προηγούμενης περιόδου στα παιδιά και τους εφήβους αρχίζουν και γίνονται εμφανείς, ειδικά λόγω της αυξημένης και παρατεταμένης χρήσης της οθόνης. Αυξάνονται τα φαινόμενα εξάρτησης από το διαδίκτυο, όπως και οι συνέπειες της παραπάνω κατάστασης στα παιδιά και τους εφήβους σε πολλά επίπεδα, αποτέλεσμα της πολιτικής των κλειστών σχολείων, αντί της ενίσχυσης των μέτρων προστασίας ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί πιστά τις επιταγές της Ε.Ε για τη στρατηγική στο χώρο της Ψυχικής Υγείας να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Ψυχικής Υγείας και τις δομές που παράγουν δημόσιο και δωρεάν έργο, εντούτοις, επιμένει στη λογική της υποχρηματοδότησης και πανηγυρίζει για “προγράμματα μιας χρήσης”, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα ” κάνεις μόνος του στην Πανδημία”, “10306, Γραμμή Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον Κορονοιο” κ α.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και της κα Ράπτη για χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων το επόμενο διάστημα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη στιγμή που ξηλώνεται κυριολεκτικά ότι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα Ψυχικής Υγείας με άλλοθι τη λεγόμενη ” ψυχιατρική μεταρρύθμιση”, αποτελεί πρόκληση.

Η πλειοψηφία (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) σε εκείνη την συνεδρίαση απέρριψε την συζήτηση με βάση την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, εισάγοντας το θέμα σε επόμενο Π.Σ, με εισήγηση αποστεωμένη από τις αιτίες του προβλήματος, προβάλλοντας την «ατομική ευθύνη», στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική και ικανοποιημένη από τη δική της δράση.

Από τότε μέχρι σήμερα ακούστηκαν μεγάλα λόγια ευαισθησίας από κυβερνητικά χείλια. πραγματοποιήθηκαν από την Περιφερειακή Αρχή συναντήσεις εργασίας με την Υφυπουργό, υπεύθυνη για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη. Στα δελτία τύπου που εξέδωσαν ανέφεραν συγκεκριμένα … «επικαιροποιήθηκαν τα θέματα, τα οποία είχαν συζητηθεί στην επίσκεψη της Υφυπουργού στην Κέρκυρα πριν από ένα χρόνο (17 Ιανουαρίου 2021)»

«αναλύθηκαν οι συνθήκες λειτουργίας της Ψυχιατρικής Μονάδας «Διάπλους»

στην Κέρκυρα»…..«υπογραμμίστηκαν η ανάγκη για αναβάθμιση των κτιριακών

υποδομών, η στελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού…».

Από την πλευρά της Υφυπουργού, τέλος, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην έγκριση σκοπιμότητας, την οποία έχει αιτηθεί η Διοίκηση του Γενικού

Νοσοκομείου Κέρκυρας για λογαριασμό της Μονάδας «Διάπλους».

Η πραγματικότητα αποκαλύπτει την πολιτική υποκρισία. Ενώ τα προβλήματα οξύνονται η υποστελέχωση των δομών παραμένει, η υποχρηματοδότηση εντείνεται και από την Κυβέρνηση και από την Τοπική Διοίκηση. Καμία ουσιαστική στήριξη στην πρόληψη και στην θεραπεία. Η δράση που αναπτύσσεται στα νησιά μας, η οποία είναι πραγματικά ουσιαστική στην αντιμετώπιση και με μετρήσιμα αποτελέσματα, τελευταία η ίδρυση του συμβουλευτικού σταθμού στη Β. Κέρκυρα, είναι αποτέλεσμα των εργαζομένων στις δομές και στους φορείς που υπάρχουν στα νησιά μας, των γονέων που συμμετέχουν, της κοινωνίας που αγκαλιάζει αυτόν τον αγώνα, στον αγώνα του ΕΣΥΝ.

Η εισήγησή μας παραμένει επίκαιρη όσον αφορά την αντίληψη κατά των εξαρτήσεων, τις προτάσεις και την αναγκαιότητα στήριξης των δομών στην ΠΙΝ. αλλά και στα μέτρα που προτείνει. Την επισυνάπτουμε αυτούσια, εμπλουτίζοντας περισσότερο τον τομέα της Ψυχικής Υγείας και είναι ανοιχτή σε επί πλέον προτάσεις από τους φορείς και τους εργαζόμενους τα αιτήματα των οποίων ενσωματώνουμε.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ