Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κεφαλονιά –Σύσκεψη για την απορροφητικότητα κονδυλίων στην Αντιπεριφέρεια παρουσία Σταυριανουδάκη και Πατσογιάννη [εικόνες]
Πολιτική
01/02/2023 | 12:02

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Γενικό γραμματέα του Υπουργείου εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, παρουσία της Συντονίστριας της κυβερνητικής επιτροπής κρατικής αρωγής Κατερίνας Πατσογιάννη πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς και Ιθάκης με την συμμετοχή του βουλευτή Παναγή Καππάτου, του αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Τραυλού, των δημάρχων Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου, Ληξουρίου Γιώργου Κατσιβέλη, Ιθάκης Διονύση Στανίτσα και των αντιδημάρχων Αργοστολίου κκ Γιώργου Τσιλιμιδού και Διονύση Μινέτου και Σάμης Σπύρου Σπαθή και έπαρχου Ιθάκης κ. Λιβιτσάνη.

Παρόντες ήταν και υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας και η συνεργάτιδα του αντιπεριφερειάρχη Ιωάννα Μαρκέτου.
Η συζήτηση κυμάνθηκε γύρω από τις χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί από το ΥΠΕΣ και την πορεία των σχετικών έργων.

Ο κ. Σταυριανουδάκης πραγματοποίησε μια αναφορά στις χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει μέχρι τώρα η Κεφαλονιά οι οποίες για τους φυσικές καταστροφές μόνο αγγίζουν τα 23.000.000 ευρώ και συγκεκριμένα 2.300.000 ευρώ για τον δήμο Αργοστολίου, 2.070.000 ευρώ για τον δήμο Ιθάκης, 3.150.000 ευρώ για τον δήμο Ληξουρίου, 4.280.000 ευρώ για τον δήμο Σάμης και 11.100.000 ευρώ για την Περιφερειακή ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Συνεχίζοντας τόνισε ότι αν σε αυτό προστεθούν οι διάφορες χρηματοδοτήσεις έργων από διάφορα προγράμματα του Υπουργείου όπως το “Αντώνης Τρίτσης” κλπ ύψους σχεδόν 30 εκατομμυρίων τότε η συνολική χρηματοδότηση για τα νησιά μας φτάνει τα 58.000.000 ευρώ.

Ακολούθησε συζήτηση με τους αντιδημάρχους προκειμένου να φανεί που υπάρχει πρόβλημα στην πορεία των έργων και της απορρόφησης των προαναφερόμενων χρηματοδοτήσεων και να δοθούν λύσεις ώστε αυτά να προχωρήσουν.

Τέθηκε και το θέμα των αποζημιώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον “Ιανό”. Το ένα σκέλος αφορά 355 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει φάκελο έχουν λάβει 20% της αποζημίωσης και αναμένουν το υπόλοιπο 35% . Το άλλο σκέλος αφορά 262 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν καταθέσει φάκελο αλλά λόγω πανδημίας δεν πέρασαν από αυτοψία και οι οποίες αποζημιώνονται μέσα από μια πλατφόρμα του υπουργείου ανάπτυξης.

Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα των αποζημιώσεων των επιχειρήσεων από την κακοκαιρία του “Μπάλου”, οι οποίες αφορούν την Ιθάκη και την περιοχή του Ληξουρίου.

Ένας ακόμα τομέας που τέθηκε επί τάπητος ήταν και οι αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν αποζημιωθεί. Για αυτό συμφωνήθηκε να γίνει επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η κα Πατσογιάννη τόνισε ότι ούτως ή άλλως η διακυβερνητική Επιτροπή της Κρατικής Αρωγής αναλαμβάνει την αντιμετώπιση συνεπειών φυσικών ή άλλων καταστροφών με τρόπο αποτελεσματικό, οι οποίες δυστυχώς σχετικές έρευνες δείχνουν ότι θα γίνουν ολοένα και πιο συχνές.

Ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος έθεσε και το πρόβλημα της πολεοδομίας, η οποία λόγω της υποστελέχωσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στον όγκο των αιτήσεων με δεδομένο ότι καλύπτει και τους άλλους δήμους στην τομέα αυτό. Ο κ. Σταυριανουδάκης είπε ότι γίνονται ενέργειες σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να αποσυμφορηθούν οι δήμοι.

 

Εν κατακλείδι ο κ. Σταυριανουδάκης και η κα Πατσογιάννη κατέγραψαν τις δυσκολίες και τα αιτήματα των φορέων και δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν στο μετρό του εφικτού σε ενέργειες για την επίλυσή τους, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα που είναι ζωτικής σημασίας για τα νησιά μας, τονίζοντας παράλληλα ότι και οι δήμοι και η περιφέρεια θα πρέπει να πράξουν τα δέοντα ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων.

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer