Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ασκήσεις συναίνεσης σε εθνικά, εκλογικό νόμο και πρόεδρο Δημοκρατίας
Ανδρεας Κωνσταντατος
12/01/2020 | 14:04

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, άρχισε να κλείνει μια προς μια τις  εκκρεμότητες, όπως είχε προγραμματίσει στο εσωτερικό μέτωπο, για να ασχοληθεί απερίσκεπτος με προβλήματα που εμφανίστηκαν απρογραμμάτιστα και έχουν αλλάξει άρδην την ατζέντα της κυβερνητικής δραστηριότητας, την τουρκική επιθετικότητα και το μεταναστευτικό που αναμένεται να οξυνθεί την άνοιξη.

Με στόχο τη συναίνεση,  σε καίριες πολιτικές  πρωτοβουλίες, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του, στο Λευκό Οίκο και για τον νέο εκλογικό νόμο ενώ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, για το όνομα του νέου πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Διπλές εκλογές

Από τις συναντήσεις του, με τους πολιτικούς αρχηγούς, φαίνεται πως ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί από τους βουλευτές της ΝΔ και πιθανότατα της «Ελληνικής Λύσης». Ο κ. Βελόπουλος ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός, που επιφυλάχτηκε να μελετήσει πρώτα το σχέδιο για τον εκλογικό νόμο και θα πάρει θέση στη Βουλή.

Αντίθετα Τσίπρας, Γεννηματά και Βαρουφάκης διαφώνησαν με το προτεινόμενο σχέδιο, αν και ο πρωθυπουργός  δέχτηκε να συζητήσει μαζί τους αλλαγές, στο πρότυπο του νόμου για τη ψήφο των ομογενών.

Αυτό σημαίνει, όπως καταγράφονται οι θέσεις των κομμάτων, ότι το νομοσχέδιο , δεν πρόκειται να λάβει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να έχει άμεση ισχύ, έτσι οι επόμενες εκλογές, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Από μόνη της αυτή η εξέλιξη,  σε συνάρτηση με τη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι θα προσφύγει εκ νέου σε εκλογές, ώστε να εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση με το νέο σύστημα , θέτει σενάρια εκλογών στο τραπέζι, πριν τη λήξη της θητείας αυτής της βουλής. Καθώς μια πιθανή πρωτιά της κυβέρνησης, για  να «απασφαλίσει» τη βόμβα της απλής αναλογικής και της ακυβερνησίας, εκτιμάται από πολλούς στη ΝΔ, ότι  καθίσταται  ευκολότερο να επιτευχθεί τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης, παρά στο τέλος της τετραετίας.

Συναίνεση για πρόεδρο

Αντίθετα με τον εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση, προσβλέπει σε ευρύτερη συναίνεση στην εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Το θέμα του ονόματος του νέου πρόεδρου, έθεσαν μόνο οι κ.κ. Τσίπρας και Βελόπουλος. Ο μεν πρώτος διείδε ότι ο πρωθυπουργός παίρνει υπόψη του εσωτερικές αντιδράσεις στη ΝΔ πριν αποφασίσει, καθώς κάποιοι βουλευτές έχουν εκδηλωθεί υπέρ της παραμονής του κ. Παυλόπουλου στη προεδρία, ο δε δεύτερος εξέφρασε την προσωπική του άποψη πως το όνομα του νέου πρόεδρου θα αποτελέσει  έκπληξη, δηλαδή δεν θα είναι στη λίστα με τα ονόματα κυκλοφορούν καθημερινά.

Η αίσθηση από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι πάντως, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει ένα νέο πρόσωπο για πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο θα τύχει της αποδοχής του «Κινήματος Αλλαγής» και πιθανότατα και της «Ελληνικής Λύσης». Άλλωστε ο πρωθυπουργός και οι γύρω από αυτόν μιλούν συνεχώς για ένα πρόσωπο που θα ενώνει και δεν θα χωρίζει.

«Εθνική γραμμή και αυτοσυγκράτηση»

Εκείνο που θα απορροφήσει όμως , το επόμενο διάστημα όλη την ενέργεια της κυβέρνησης,  θα είναι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και η  διαχείριση ενός πιθανού θερμού επεισοδίου στην περιοχή νοτίως της Κρήτης .

Από τα όσα έγιναν  γνωστά, από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, είναι κοινή η εκτίμηση ότι τα πράγματα σίγουρα δεν είναι εύκολα με την Τουρκία. Και η ανάγκη εθνικής γραμμής,  για την αντίδραση της  Ελλάδας, σε περίπτωση προσβολής των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τη γείτονα χώρα, αυτονόητη, παρά την γκρίνια που εκφράστηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συζήτηση με τον κ. Τραμπ, πίσω από τις κλειστές πόρτες, επικαλέστηκε την ανάγκη για μια εθνική γραμμή και ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς «αυτοσυγκράτηση» στις δηλώσεις τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι εμφανίστηκε  προβληματισμένος από την επιθετικότητα της Τουρκίας  και συμφωνεί με τη χάραξη εθνικής γραμμής, εν τούτοις κράτησε αποστάσεις από την πολιτική Μητσοτάκη  ζητώντας να μην ψηφιστεί από τη Βουλή η αμυντική στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ, την οποία ο ίδιος συναποφάσισε και συνυπέγραψε με τους Αμερικανούς, ως μέσο πίεσης προς τον Αμερικανό πρόεδρο, να πάρει θέση υπέρ της Ελλάδος, στο τουρκολυβικό σύμφωνο.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για νέα «κολοτούμπα» Τσίπρα, που γίνεται για καθαρά αντιπολιτευτικούς,  κομματικούς λόγους, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ελπίζει πολλά στη μεσολαβητική προσπάθεια που θα αναλάβει το Σταίητ Ντιπάρτμεντ. Όμως ο σχεδιασμός της Τουρκίας για την αναζήτηση «ζωτικού χώρου» στην ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να λάβει τη μερίδα του «λέοντος» από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και να αποδείξει ο Ερντογάν στην κοινή γνώμη της χώρας του, τον ρεαλισμό της  νεοοθωμανικής ιδέας του, μπορεί να καθυστερήσει μερικούς μήνες, αλλά δεν ανακόπτεται από τις επισκέψεις αμερικανών εκπροσώπων. Και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σοβαρές προκλήσεις για τη διαμόρφωση «τετελεσμένων», στην ελληνική ΑΟΖ, με ερευνητικά αλλά και πολεμικά πλοία.

Η αμερικανική μεσολάβηση, η συγκρότηση συμμαχιών στη λεκάνη της Μεσογείου, ο σχεδιασμός αποτροπής    κάθε πρόκλησης, παράλληλα με τη συγκρότηση ενός αρραγούς μετώπου απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας που θα στείλει το καθολικό μήνυμα του έθνους για καίρια αντίδραση σε περίπτωση προσβολής κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, δημιουργεί κατά την κυβέρνηση μια ασπίδα, ικανή να προβληματίσει την τουρκική ηγεσία για το αποτέλεσμα οποιασδήποτε επιθετικής ενεργείας.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ