Ξενογιαννακοπούλου: Ανάγκη για προσλήψεις ηλικιακά νέων στο Δημόσιο
Πολιτική
29/11/2018 | 16:51

Την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων ηλικιακά νέων με ψηφιακές δεξιότητες ώστε να αναβαθμιστεί το Δημόσιο, επισήμανε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ παρουσίασε στοιχεία απαντώντας στις κατηγορίες «περί διόγκωσης του Κράτους».

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Νews 24/7», της, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι λόγω του περιορισμού των προσλήψεων ο μέσος όρος ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων είναι τα 50 έτη και τόνισε ότι για να γίνει ο αναγκαίος ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης απαιτείται η ηλικιακή ανανέωση με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού από 30 έως 35 ετών.

«Αν θέλουμε ένα πραγματικά αναβαθμισμένο Δημόσιο, ψηφιακό και αποτελεσματικό, πρέπει να μπουν σε αυτό και νέοι άνθρωποι, με προσόντα που να μπορούν να κάνουν και καριέρα στο Δημόσιο. Όχι να είναι με συμβάσεις ή με ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως θέλει η ΝΔ, με αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες και εργασιακές σχέσεις», υπογράμμισε η υπουργός.

Για τις προσλήψεις του 2019, ανέφερε ότι θα καλυφθούν συνολικά 15.757 μόνιμες θέσεις και συγκεκριμένα περίπου 8.000 στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του κοινωνικού κράτους, όπως προκύπτει από τον κανόνα 1:1, καθώς και οι θέσεις με κατοχυρωμένη χρηματοδότηση, δηλαδή, 3.257 θέσεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και 4.500 στην Ειδική Αγωγή.

Απαντώντας στις επικρίσεις για αύξηση του αριθμού των μονίμων και των συμβασιούχων παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς, η κ. Ξενογιαννακοπούλου παρουσίασε στοιχεία από την «Απογραφή», που πιστοποιούν το αντίθετο και συγκεκριμένα: Το 2009 το Δημόσιο αριθμούσε 692.907 μόνιμους υπαλλήλους, το 2014 το προσωπικό μειώθηκε στα 576.856, ενώ τον Αύγουστο του 2018 (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία) το δυναμικό υπέστη περαιτέρω συρρίκνωση φτάνοντας τα 566.511 άτομα. Αντίστοιχα, και ο αριθμός των συμβασιούχων, που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τις 48.084 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 μειώθηκε φέτος τον Αύγουστο στις 46.935.

Την καταγραφόμενη αύξηση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης την απέδωσε στο γεγονός ότι από το 2015 και έπειτα αναγνωρίζεται ως μετακλητές όλες οι προσωρινές θέσεις συμβούλων, ενώ μέχρι τότε δεν καταγράφονταν οι θέσεις των ειδικών συμβούλων.

Για την αύξηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο τα τελευταία χρόνια, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι οφείλεται στο «ξεμπλοκάρισμα» των προσλήψεων το 2015, που δεν έγιναν από την κυβέρνηση Σαμαρά και στην επαναπρόσληψη την ίδια χρονιά των 3.000 υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η ίδια πρόσθεσε ότι στα σχετικά συγκριτικά στοιχεία γίνονται από τους επικριτές με βάση το σχέδιο προϋπολογισμού του 2019, στο οποίο έχει συνυπολογιστεί και το κόστος των αναδρομικών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ