Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απρίλιου, για τις διαγνωστικές εξετάσεις ανά παραπεμπτικό, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο για την υγεία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού, εκτός από τη συμμετοχή τους, θα πληρώνουν από τη τσέπη τους στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια αλλά στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών ( π.χ εξετάσεις αίματος, ούρων κλπ) και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων ( π.χ αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες, ακτινογραφίες θώρακος κλπ).
Σημειώνεται ότι οι ασθενείς που απευθύνονται στις δημόσιες υγειονομικές δομές (νοσοκομεία, κέντρα υγείας) η συμμετοχή τους θα είναι μηδενική, δηλαδή θα κάνουν δωρεάν όλες αυτές τις εξετάσεις.
Τι προβλέπει το άρθρο 25
Ειδικότερα στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου με τίτλο: «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», που κατατέθηκε στις 21 Μαρτίου στη Βουλή, αναφέρεται ότι οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα «συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων».
Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς «απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ».
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως τόσο οι αιματολογικές βιοχημικές, όσο και οι ακτινολογικές εξετάσεις, σε πολλά τμήματα νοσοκομείων της χώρας, έχουν μεγάλες αναμονές. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση καρκινοπαθούς από την Κρήτη, ο οποίος ενώ ήταν επείγον περιστατικό, το ραντεβού που του έδωσαν για την PET SCAN στο νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο Κρήτης ήταν μετά από 2 μήνες. Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, η πρόθεση του υπουργείο Υγείας να προωθεί τους ασφαλισμένους γι’ αυτές τις εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, όταν εδώ και χρόνια δεν έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν τις υγειονομικές δομές, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προκειμένου να πετύχουν την αποσυμφόρηση των τριτοβάθμιων νοσοκομείων, που στενάζουν από περιστατικά που δεν χρίζουν νοσηλείας.
Πηγή: madata.gr