Φιλοξενώντας στο πρόγραμμά του συνολικά 195 ταινίες από 52 χώρες, το 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε εχθές, Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσει ως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Φέτος η διάρκεια του Φεστιβάλ Δράμας παρατείνεται κατά μία ημέρα, ενώ μετά την επιπλέον χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών, το φεστιβάλ είναι πλέον σε θέση να προσκαλέσει μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών της κινηματογραφικής κοινότητας.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αντώνης Παπαδόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1999, ανέφερε:: «Φέτος (το φεστιβάλ) προσκαλεί δύο συντελεστές από κάθε διαγωνιζόμενη ταινία για όλη την εβδομάδα -δηλαδή αριθμό διπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι η διοργάνωση, θα διεξαχθεί με μεγαλύτερη δυναμική και ο σημαντικός αριθμός των κινηματογραφιστών θα συντελέσει στο να γίνει μια πραγματική γιορτή του σινεμά».
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στη δρομολόγηση της ανακατασκευής της μεγάλης Καπναποθήκης που αναμένεται να στεγάσει τη διοργάνωση, αλλά και στη συνεργασία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). «Αξιοποιώντας τη δυναμική του φεστιβάλ, το ΕΑΠ θεσπίζει πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στην πόλη της Δράμας το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί όταν παραδοθεί ο νέος χώρος επί της οδού Περδίκα. Η φιλοδοξία είναι μέχρι το 2021 να έχει αποπερατωθεί η ανακατασκευή της Καπναποθήκης», διευκρίνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κινηματογραφικού θεσμού.
Σχετικά με το πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών που θεσπίζεται από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) στη Δράμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κινηματογραφικού Φεστιβάλ ανέφερε ότι, πρόκειται για «μια μοντέρνα Ακαδημία Κινηματογράφου, που θα συνδυάζει την εξ αποστάσεως με τη φυσική παρουσία των φοιτητών της στη Δράμα. Οι Κινηματογραφικές Σπουδές του ΕΑΠ και το Φεστιβάλ της Δράμας θα στεγαστούν στην Καπναποθήκη. «Στόχος μας είναι να αποτελέσει η Καπναποθήκη ένα τοπόσημο, όχι μόνο για την πόλη, αλλά για τα Βαλκάνια και ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Στην τελετή εγκαινίων του 41ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη κουλτούρα των λεγόμενων «μικρομηκάδων» και στον αναβαθμισμένο ρόλο που πρόκειται να αναλάβει το Φεστιβάλ με προϋπολογισμό που τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Ο κ. Κρέτσος παρουσίασε, επίσης, τα σχέδια του ΥΨΗΠΤΕ για την περαιτέρω ενίσχυση των δημιουργών μικρού μήκους ταινιών. Πιο συγκεκριμένα και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, το ερχόμενο έτος θα χρηματοδοτηθούν πρωτότυπες ταινίες μικρού μήκους, από νέες και νέους δημιουργούς 18-35 ετών.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στο να αναδείξει τα νέα ταλέντα, να δώσει την ευκαιρία σε νέες και νέους να ορθώσουν δημόσιο λόγο μέσα από το έργο τους, να αναδείξουν θέματα που τους απασχολούν, να γίνουν μέτοχοι της εθνικής μας κινηματογραφίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.
Η κινηματογραφική αίθουσα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο είναι οι χώροι στους οποίους θα πραγματοποιούνται οι προβολές του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τα βραβεία της διοργάνωσης διεκδικούν τελικά 67 κινηματογραφικές δημιουργίες από το σύνολο των 227 ταινιών που υποβλήθηκαν εφέτος στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα.
«Το σίγουρο είναι, ότι στην ελληνική ταινία μικρού μήκους, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τάσεις και σχολές. Αλλά κυρίως, μπορούμε να διαπιστώσουμε μια συγκροτημένη εθνική κινηματογραφία» σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.
Ως προς τις θεματικές των ταινιών του Φεστιβάλ, η οικονομική κρίση, οι εργασιακές σχέσεις, αλλά και η επικοινωνία μέσα από τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, ενέπνευσαν αυτή τη φορά τους κινηματογραφιστές, που με τη δική τους «γλώσσα» θέτουν τους προβληματισμούς τους επί μιας σειράς θεμάτων, ενώπιον των θεατών. Ακόμα, οι ανθρώπινες σχέσεις, ο έρωτας και η απώλεια αποτελούν θέματα προς «διερεύνηση», μέσω της «φιλμικής γλώσσας», από τους δημιουργούς.
Οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος είναι εφέτος περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.
Στο Διεθνές Τμήμα θα προβληθούν 62 ταινίες από 49 χώρες του κόσμου, από τη Μαλαισία μέχρι τα νησιά Φερόε. Από την Ελλάδα επελέγησαν να συμμετάσχουν οι ταινίες: «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου, «Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζουκαι «Penal Colony» των Μάνου Τσίζεκ και Λίντσει Αλιξανιάν. Από την Κύπρο συμμετέχει η ταινία «Πέρα από τα αστέρια» της Στελάνα Κληρής.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας «Drama Mini Talent Lab», το φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες, ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το «4ο Βαλκανικό Πανόραμα» -με μια επιλογή σημαντικών ταινιών τελευταίας παραγωγής- φιλοξενείται επίσης στο φετινό φεστιβάλ.
Επιπλέον, η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει το ειδικό πρόγραμμα «Short Matters! 2017», με τις 15 υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2017, καθώς και το πρόγραμμα «EU and ΜΕ» το οποίο φιλοξενεί πέντε ταινίες μικρού μήκους που ενημερώνουν για θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα «Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια» (17-21/9), σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη, πραγματοποιούνται επίσης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Στον θεσμό του φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος οι: ‘Αλκη Ζέη, Τίτος Πατρίκιος, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μάνος Κοντολέων, Δημήτρης Χαρίτος, Μάρτα Σίλβια Διος Σανς, Βίβιαν Στεργίου, Ηλίας Μωραϊτης, οι Βασίλης Τσιαμπούσης και Πολύνα Γ. Μπανά, καθώς και οι σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης, Δημήτρης Αθανίτης και Ελισάβετ Χρονοπούλουπου θα παρουσιάσουν τα νέα τους βιβλία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ