Παράδοση στο νησί μας
Ξεκίνησε και φέτος ο τρύγος στα Πουλάτα [εικόνες]
e Gastronomie
26/08/2020 | 09:12

Ένας ακόμη Αύγουστος φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και στο χωριό μας ξεκίνησε ήδη ο τρύγος. Μια πανάρχαια αγροτική εργασία που δεν θα μπορούσε να διακοπεί ακόμη και στις ημέρες της πανδημίας.

Συνυφασμένα με την παράδοση των Πουλάτων και όλης της Κεφαλλονιάς, το κρασί και το αμπέλι που έφερε στο νησί μας ο μυθικός βασιλιάς Κέφαλος, εξακολουθούν να κατέχουν ξεχωριστή θέση στη ζωή μας. Άλλωστε όλοι μας μεγαλώσαμε με τα βιώματα του τρύγου, σε μια διαδικασία που έχει τις ρίζες της στην Διονυσιακή λατρεία και στην οποία συμμετέχει ολόκληρο σχεδόν το χωριό. Ο κάθε χωριανός στο αμπέλι του και ταυτόχρονα στο αμπέλι του συγγενή, του φίλου ή του γείτονα. Μικροί και μεγάλοι, σε ένα ιδιότυπο καλοκαιρινό γιορτάσι, αν και η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη λόγω της παρατεταμένης ζέστης αλλά και της πανίδας της περιοχής που διεκδίκησε και κέρδισε το μερίδιό της… στην απόλαυση.

Και αφού μαζέψουμε τη ρομπόλα, το τσαούσι, το βοστιλίδι ή όποια ποικιλία έχει φυτέψει ο κάθε παραγωγός στο αμπέλι που με κόπο αλλά και μεράκι φρόντιζε όλο τον χρόνο, θα ξεκινήσουμε την παρασκευή του σπιτικού μας κρασιού. Του νέκταρ της Κεφαλλονίτικης γης που θα μας συντροφεύει όλο το χρόνο σε κάθε γιορτινή και όχι μόνο στιγμή μας. Μέχρι τον επόμενο χρόνο που πρώτα ο Θεός και ο Άγιός μας, θα τρυγήσουμε εκ νέου. Ελπίζουμε δε, πως κάποια στιγμή η οινοποιία στα Πουλάτα θα αποκτήσει και επαγγελματική μορφή, καθώς το ημιορεινό ανάγλυφο, το μικροκλίμα και φυσικά η εξαιρετικής ποιότητας ποικιλίες αμπέλου που ευδοκιμούν στο χωριό μας, ενδείκνυνται για σχετικές επενδύσεις.

Με την επισήμανση ότι φέτος το poulatakefalonias βρέθηκε στο αμπέλι της οικογένειας του κ. Παναγιώτη Τουλάτου απαθανατίζοντας χαρακτηριστικές στιγμές του τρύγου, ευχόμαστε σε όλους και του χρόνου και καλά κρασιά!

Πηγή: poulatakefalonias.gr

Πηγή: poulatakefalonias.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ