Ρόδη Κράτσα
Ξεκάθαρη εφαρμογή του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων αλλιώς έρχονται σοβαρά πρόστιμα από την Ευρώπη
Κοινωνία
17/11/2020 | 08:44

«Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, εγκρίθηκαν δύο προγραμματικές συμβάσεις με την ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε. στην μονάδα διαχείρισης της οποίας θα πάνε τα απορρίμματα της Κέρκυρας. Η πρώτη σύμβαση αφορά την τεχνική στήριξη και οργάνωση του νέου ΦΟΔΣΑ, ενώ η δεύτερη σύμβαση αποτελείται από δύο σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με την επαναδημοπράτηση του εργοστασίου της Κέρκυρας και το δεύτερο με τη δημοπράτηση του εργοστασίου της Κεφαλονιάς. Η Ζάκυνθος, σε σχέση με τα άλλα νησιά, είναι μπροστά αφού η δημοπράτηση του έργου στο Λίβα έχει προχωρήσει. Ναι μεν υστερούμε σε σχέση με την αποκομιδή, αλλά είμαστε μπροστά ως προς την τελική διαχείριση.

Θέλουμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες στον Λίβα για να κατασκευαστεί το εργοστάσιο. Έχει λήξει η σύμβαση με την εταιρεία Μεσόγειος που κάνει την ενδιάμεση διαχείριση. Είχαμε μια καθυστέρηση στην επέκταση της σύμβασης γιατί ο Δήμαρχος Ζακύνθου ήθελε να κάνει έναν νέο διαγωνισμό. Δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο και έτσι πήραμε την απόφαση να γίνει χρονική επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης με την Μεσόγειος, την οποία θα κάνει ο νέος Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ. Δεν συζητήσαμε τους όρους της νέας σύμβασης, όμως η Μεσόγειος υποσχέθηκε να φέρει η ίδια νέο εξοπλισμό στο Λίβα. Να σημειώσω, ότι με τον Δήμαρχο κ. Αρετάκη είχαμε μια άριστη συνεργασία και συνεννόηση. Μπαίνουμε σε μια νέα φάση, τελείωσαν τα μισοπράγματα, τώρα πάμε σε μια ξεκάθαρη εφαρμογή του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και αν δεν εφαρμόσουμε πιστά αυτό το σχέδιο, θα έχουμε σοβαρά Ευρωπαϊκά πρόστιμα.

Ξεκινάμε με ένα πολύ χαμηλό λειτουργικό κόστος για τον νέο Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, ο οποίος θα έχει μια έντονη και αποτελεσματική δράση σε κάθε μία Περιφερειακή Ενότητα. Σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί θα αποφασίσουμε για την ξεχωριστή τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί σε κάθε νησί με βάση τις ιδιαιτερότητές του. Θα είναι ξεχωριστή ανά Περιφερειακή Ενότητα, ο κάθε νομός θα αναλάβει και την ευθύνη που του αναλογεί.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σταθερά στηρίζει την δημόσια υγεία, τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Περιφέρειάς μας. Θυμίζω ότι πρόσφατα διαθέσαμε 8 εκατομμύρια ευρώ μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επικουρικών ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Τώρα αποφασίσαμε να προμηθεύσουμε με rapid test όλες τις δομές υγείας που έχουμε στην Περιφέρεια μας.

Αν κάποιος πριν από δύο χρόνια μου έλεγε ότι το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτούσε επιστρεπτέα προκαταβολή δεν θα το πίστευα, γιατί το ΕΣΠΑ ανέκαθεν χρηματοδοτούσε μόνο αναπτυξιακά προγράμματα. Με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ανακοινώσαμε, φάνηκε η μεγάλη ανάγκη που έχουν οι επιχειρήσεις. Το δικό μας πρόγραμμα είναι συμπληρωματικό στο πρόγραμμα ενίσχυσης της κυβέρνησης. Δεν είναι για να λύσει όλα τα προβλήματα της αγοράς. Από εμπειρία σας λέω ότι κανένα κριτήριο δεν είναι ποτέ απόλυτα δίκαιο. Επιδιώκουμε όμως να είναι αντικειμενικό. Βάσης και της μοριοδότησης που δίνουμε, προσπαθούμε να στηρίξουμε και τους εργαζόμενους, βοηθώντας την επιχείρηση να διατηρήσεις και τις θέσεις εργασίας.

Ζητήσαμε αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Αρχικά το Υπουργείο μας ενέκρινε αύξηση στα 26 εκατομμύρια ευρώ, αλλά με δική μου επιμονή, πήγαμε στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα θα ζητήσουμε έγκριση για να μειωθεί το ανώτερο πλαφόν της ενίσχυσης ώστε να πάρουν χρήματα περισσότερες επιχειρήσεις. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Έχουμε καταγράψει τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν αδυναμίες και σε ένα επόμενο πρόγραμμα θα ζητήσουμε και χρηματοδότηση για την ενίσχυσή τους.»

Διαβάστε περισσότερα στο stigmafm.gr

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ