Γράφει η Δέσποινα Κόντη
Ξεχωριστό κονδύλι 200 εκατ. ευρώ για εμβόλια
Κοινωνία
12/07/2020 | 16:19

Μέτρα για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια, προωθεί η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας υπό τον Βασίλη Κικίλια. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ αλλά και των συνδέσμων των φαρμακευτικών εταιρειών (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει το ποσό συμψηφισμού των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback στα 100 εκατ. ευρώ ανά έτος, από 50 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, με το ποσό να ανέρχεται τελικά στα 300 εκατ. σε βάθος τριετίας (2020-2022). Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία ζητούσε αύξηση του ποσού του συμψηφισμού προκειμένου να ξεμπλοκάρει επενδύσεις και να θέσει σε εφαρμογή το επενδυτικό πλάνο της, ύψους 450 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Υπενθυμίζεται ότι το clawback αποτελεί ένα μέτρο έμμεσης φορολογίας, το οποίο ενεργοποιείται όταν υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Ενδεικτικά, το περυσινό clawback που αφορά τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ σκαρφάλωσε στα 787 εκατ. ευρώ, από 572 εκατ. το 2018, προκαλώντας δυσαρέσκεια στον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογείται από φέτος η δημιουργία ενός ξεχωριστού κονδυλίου για τα εμβόλια, που αναμένεται να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ σίγουρα για τα επόμενα δύο χρόνια. Πέρυσι το budget των εμβολίων ανήλθε περίπου στα 130 εκατ. ευρώ και αποτελούσε μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης. Τώρα, όπως εξηγούν κύκλοι της αγοράς, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για τα εμβόλια της γρίπης κ.λπ., δημιουργείται ένα νέο κονδύλι που φαίνεται να επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, αφαιρώντας κιόλας ένα ποσό από το τελικό clawback που πλήρωναν οι εταιρείες σε περίπτωση υπέρβασης του budget. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια για την εξασφάλιση κονδυλίων ύψους περίπου 300 εκατ. από ευρωπαϊκούς πόρους για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και ως προς τον τρόπο υπολογισμού του clawback, ευνοώντας τα γενόσημα και την ταχύτερη διείσδυσή τους στην αγορά.

Ειδικότερα, σήμερα το clawback επιβαρύνει σε ποσοστό 90% το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ το υπόλοιπο 10% (growth) αφορά τη συμμετοχή κάθε φαρμάκου στην αύξηση της δαπάνης. Βάσει των κυβερνητικών αποφάσεων, η αναλογία αυτή αντιστρέφεται σε 80%-20%, όπου από το 20% εξαιρούνται τα γενόσημα και τα offpatent, με αποτέλεσμα το βάρος να μετατοπίζεται αποκλειστικά στα καινοτόμα και onpatent φάρμακα, δηλαδή στις εταιρείες που διακινούν φάρμακα με πατέντα.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη μοναδική εξαγγελία που δεν αποτιμάται θετικά από τις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες εισάγουν και κυκλοφορούν στην αγορά τέτοιου είδους φάρμακα. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, καταργείται το τέλος εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα, δηλαδή η υποχρεωτική έκπτωση που έπρεπε να παρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για δύο χρόνια για κάθε νέο φάρμακο που φέρνουν στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί από φέτος σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, με στόχο τη συγκράτηση της υπερσυνταγογράφησης έως 15% ετησίως.

Πηγή: kathimerini.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer