Πρωτοφανής προχειρότητα και αμέλεια του ΕΟΔΥ, της 6ης ΥΠΕ και των τοπικών αρχών αποκαλύφθηκε στην Κέρκυρα όταν, μετά την δημόσια καταγγελία- παραίτηση του επιστημονικού υπεύθυνου του Κέντρου Υγείας Αγίου Μάρκου, έγινε γνωστό ότι τις ανάγκες υγειονομικού ελέγχου της πύλης του λιμανιού της Κέρκυρας κάλυπτε νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί από δύο Κέντρα Υγείας, γεγονός που υποβάθμιζε την αξιοπιστία της καθημερινής λειτουργίας των ίδιων των Κ.Υ. και επιβάρυνε σοβαρά την φυσική αντοχή των εργαζομένων χωρίς απ’ την άλλη να μπορεί να λύσει με επάρκεια το πρόβλημα υγειονομικής ασφαλείας στο λιμάνι.
Αυτό συνέβη, και συμβαίνει, γιατί κανείς αρμόδιος από την κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ, την 6η ΥΠΕ, τον ΟΛΚΕ, την ΠΙΝ και τον Δήμο δεν φρόντισε να σταλεί στο λιμάνι το απαραίτητο και εξειδικευμένο υγειονομικό συνεργείο, όπως προβλέπεται και όπως πρέπει! Αντ’ αυτού επελέγη η εύκολη λύση, οι τηλεφωνικές εντολές του διοικητή της 6ης ΥΠΕ στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των Κ.Υ..
Η ΑΝΑΣΑ έχει αναδείξει πολλές πλευρές της υγειονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ που καταδεικνύουν την έλλειψη σχεδιασμού, την ανυπαρξία συντονισμού των πολλών «υπευθύνων» μεταξύ τους, την απουσία των τοπικών αρχών από το σύστημα λήψης των αποφάσεων που αφορούν στον τόπο τους, πλευρές που συνιστούν ευθεία απειλή για την δημόσια υγεία στην εποχή του covid-19.
· Ζητήσαμε διπλασιασμό του οικονομικού επιδόματος των επικουρικών γιατρών ως κίνητρο παρουσίας στα νοσοκομεία της ΠΙΝ, εισπράξαμε το ΟΧΙ της ΠΙΝ/Κράτσα.
· Θέσαμε το ζήτημα της υγειονομικής προστασίας των Διαποντίων Νήσων, εισπράξαμε αόριστες υποσχέσεις.
· Εντοπίσαμε το πρόβλημα της αναντιστοιχίας στην παρουσίαση των κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα μεταξύ των ανακοινώσεων των τοπικών αρχών και της απεικόνισής τους στον επίσημο χάρτη του ΕΟΔΥ, εισπράξαμε αδιαφορία.
· Ζητήσαμε ενημέρωση για τις προσλήψεις προσωπικού από τον διοικητή του νοσοκομείου της Κέρκυρας, πέρασαν τρεις μήνες κι ακόμη… περιμένουμε.
· Τεκμηριώσαμε με αδιάσειστα στοιχεία το γεγονός ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία της ΠΙΝ είναι σήμερα λιγότεροι από όσους υπηρετούσαν κατά την έναρξη της πανδημίας, λάβαμε απάντηση από την ΠΙΝ/Κράτσα με χαλκευμένα στοιχεία!
· Ρωτήσαμε για ποιο λόγο η 6η ΥΠΕ δεν ενεργοποιεί την χρηματοδότηση 4,5 εκατ. ευρώ που έχει λάβει από την ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ για την δημιουργία τριών ΤΟΜΥ, δεν λάβαμε απάντηση ούτε από την ΠΙΝ/Κράτσα ούτε από την 6η ΥΠΕ.
Είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι, παρά τα ωραία λόγια του πρωθυπουργού και των υπολοίπων για το σύστημα Δημόσιας Υγείας και τις εξαγγελίες για την ενίσχυσή του, στην πράξη αφήνεται να λειτουργεί από την φιλοτιμία του υγειονομικού προσωπικού.
Η περίπτωση του λιμανιού της Κερκύρας και της διάλυσης των δύο Κ.Υ. είναι χαρακτηριστική της πολιτικής που ακολουθείται.
Την ίδια στιγμή φαινόμενα οριακών καταστάσεων παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά στα νοσοκομεία της ΠΙΝ, όπως του Αργοστολίου αλλά και της Λευκάδας και της Ζακύνθου.
Η ΑΝΑΣΑ καλεί κάθε αρμόδιο να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην ανασφάλεια που δημιουργείται για την προάσπιση της δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα και ταυτόχρονα απαιτεί τον σεβασμό στα δικαιώματα και στην προσωπικότητα των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και γενικότερα στο δημόσιο σύστημα υγείας των νησιών μας.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά