Άμεση ανάγκη για ιατρικό προσωπικό
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Σοφία Ζαφειράτου: 4 με 5 θετικά τεστ κορωνοϊού την ημέρα στα νησιά μας
Covid-19
14/11/2020 | 20:23

Την πραγματική διάσταση της επιδημιολογικής εικόνας στο νησί μας έδωσε η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Κεφαλονιάς Σοφία Ζαφειράτου, μιλώντας στην εκπομπή των Galaxians Ανδρέα Αρβανιτάκη και Γιάννα Κουλουμπή στον Ionian Galaxy.

Τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα καθημερινά έχουμε στο νησί μας 4 με 5 κρούσματα κορωνοϊού. Σε ερώτηση για ποιο λόγο τα κρούσματα αυτά δεν περιλαμβάνονται στην αναφορά του ΕΟΔΥ η κα Ζαφειράτου διευκρίνησε ότι τα δείγματα που βγαίνουν θετικά μέσω rapid tests δεν αναφέρονται από τον ΕΟΔΥ.

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι τα κρούσματα αφορούν άτομα νεαρότερης ηλικίας, καθότι λόγω αυτού δεν έχουμε άτομα να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας με covid 19.

Επίσης, αναφέρθηκε στο κλείσιμο των σχολείων κάτι το οποίο, κατά την άποψη της, αποτελούσε μονόδρομο και ήδη προτού ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, ο ιατρικός σύλλογος είχε εισηγηθεί το κλείσιμό τους στα νησιά μας. Η εισήγηση αυτή είχε να κάνει με τον περιορισμό της διασποράς στο εκπαιδευτικό προσωπικό και τους γονείς και όχι την μαθητική κοινότητα, όπου η επιδημιολογική εικόνα ήταν καλή.

Τραγική έλλειψη σε ιατρικό προσωπικόΈνα ζήτημα για το οποίο μίλησε εκτενώς η κα Ζαφειράτου ήταν αυτό της σημαντικής έλλειψης ιατρικού προσωπικού τόσο για το Νοσοκομείο μας, κάτι που είναι γνωστό και έχει συζητηθεί επανειλημμένως, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.Η έλλειψη αυτή έχει να κάνει και με την τεράστια αιμορραγία στο εν λόγω προσωπικό που είχαμε την τελευταία δεκαετία με περισσότερους από 20.000 ιατρούς να αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό.

Παράλληλα, το κάλεσμα προς ιδιώτες από την κυβέρνηση να ενισχύσουν την προσπάθεια του ΕΣΥ, εμπεριέχει την δυσκολία ότι με τις εφημερίες και τα ωράρια που συνεπάγεται οι ιατροί αυτοί θα αφήσουν τα ιατρεία τους για μήνες.Η ίδια μάλιστα εξέφρασε τον φόβο ότι αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει ιατρούς να στελεχώσουν το ΕΣΥ και ειδικά τα νοσοκομεία αναφοράς, θα οδηγηθεί στην έσχατη λύση της επιστράτευσης ιατρικού προσωπικού, κάτι που τόσο η ίδια όσο και όλοι μας απευχόμαστε.Πάντως, τόνισε ότι στον βαθμό που αφορά την ίδια και τους συναδέλφους της στα νησιά μας, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, δεν θα διστάσουν να συνεισφέρουν σε οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η περίθαλψη των συμπολιτών μας.

Κλείνοντας, η κα Ζαφειράτου κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρήσουν στο ακέραιο τα μέτρα της καραντίνας, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις, προκειμένου να βγούμε το συντομότερο δυνατό από την εφιαλτική περίοδο που διανύουμε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ