Κρουαζιέρα: Μείωση αφίξεων κατά 2,7% το 2018 και ήπιες προβλέψεις για το 2019
Τουρισμός
18/10/2018 | 09:55

Παρά το γεγονός ότι ζωγραφίζουν με έντονα χρώματα τον τουρισμό στην Ελλάδα, για την κρουαζιέρα χρησιμοποιούν πιο …ουδέτερα χρώματα. Το 2018 σημειώθηκε μείωση των αφίξεων όπως αναφέρονται στα στατιστικά ο κατάπλους κατά 2,7% και των επιβατών κατά 2,3% σε σύγκριση με τα ο 2017.

Τα στοιχεία δίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες.

Για το 2019 σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται βελτίωση κατά 2% οπότε η κατάσταση θα επανέλθει στα επίπεδα του 2017.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στον κλάδο, αλλά και τις αγορές γενικότερα και σας παραθέτουμε τα τελευταία στοιχεία του Οκτωβρίου για την κίνηση στα Ελληνικά λιμάνια για το 2018.

Έτσι λοιπόν επιβεβαιώνονται οι αρχικές προβλέψεις μας τον Μάιο του 2018 (αρχή της season) με τα πρόσφατα στοιχεία του Οκτωβρίου 2018 όπως διαμορφώνονται για το τρέχον έτος μέχρι τέλους περιόδου» επισημαίνει ο Θεόδωρος Κόντες:

«Το σύνολον των προσεγγίσεων με την πρόβλεψη Μαΐου ήταν 3.353 calls με 4.479.700 επιβάτες και η πρόβλεψη του Οκτωβρίου δείχνει 28 προσεγγίσεις λιγότερες και 43.264 επιβάτες να μειώνονται από τις επιβατο-αφίξεις στην επικράτεια.

Η ουσία βέβαια παραμένει ότι υπάρχει η αναμενόμενη μείωση συγκριτικά με το 2017 με 89 αφίξεις λιγότερες και 102.400 επιβάτες λιγότερους -ποσοστό περίπου 2,7 % στις αφίξεις και 2,3 % μείωση επιβατών» και προσθέτει:

«Οι περαιτέρω προβλέψεις για το 2019 φαίνεται να είναι πλησίον στο 2018 με ίσως μικρή βελτίωση της τάξεως του 2 % περίπου. Οι εταιρείες κρουαζιέρας και operators κρατούν στάση αναμονής μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με πρόβλεψη το 2020 να υπάρξει ικανοποιητική βελτίωση στην εικόνα».

Αναλυτικά:

– ο Πειραιάς φαίνεται με μια πολύ μικρή διόρθωση.

– Η Κεφαλονιά και η Μονεμβασιά δείχνουν μία αξιοσημείωτη πτώση από τις αρχικές προβλέψεις, αλλά το Ηράκλειο δείχνει να βελτιώνει την θέση του.

Τα λοιπά λιμάνια παραμένουν πολύ κοντά στις αρχικές προβλέψεις του Μαΐου, όπως μπορείτε να δείτε στον Πίνακα.

«Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθούμε στην πολιτική της γείτονος Τουρκίας που προσφέρει επιδοτήσεις στα κρουαζιερόπλοια (ανά επιβάτη) για να επαναφέρει την κίνηση στα λιμάνια της, με την Κωνσταντινούπολη να ξαναγίνει και πάλι το κύριο λιμάνι για embarkation μια που πολύ σύντομα εγκαινιάζεται και το νέο complex συγκρότημα (αεροδρόμιο – λιμάνι κρουαζιέρας, μαρίνα, shopping center) ένα πολύ ενδιαφέρον έργο για τους operators.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναλογισθούν τα δικά μας λιμάνια (μεγάλα και μικρά) να παραμείνουν ανταγωνιστικά, αλλά και να βελτιώσουν υποδομές και υπηρεσίες αν επιθυμούν να διατηρήσουν μεγάλο τμήμα του Industry» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης.

Αναφερόμενος στις αναμενόμενες εξελίξεις στην κρουαζιέρα επισημαίνει:

  • Η εξέλιξη της αναπτυσσόμενης αγοράς στην Ασία με διψήφια ποσοστιαία νούμερα αύξησης ετησίως, αρχίζει να υποχωρεί το ενδιαφέρον στην περιοχή για γεωπολιτικούς κυρίως λόγους μεταξύ Κίνας / Κορέας με αποτέλεσμα να επιστρέφουν πλοία στις προηγούμενες αγορές ή να αναζητούν νέους προορισμούς.
  • Η συνεχιζόμενη ναυπηγική δραστηριότητα νέων μεγάλων κρουαζιεροπλοίων έως και 6.000 επιβάτες συνεχίζεται, ιδιαίτερα από τους μεγάλους οργανισμούς του industry.

Βέβαια αξιοσημείωτο είναι η παράλληλη ναυπήγηση μικρού μεγέθους πλοίων από 200 – 300 επιβάτες σε πολύ υψηλά standards και για ειδικούς προορισμούς.

Έτσι λοιπόν πολλές εταιρείες έχουν εδραιώσει διαφορετικό luxury brand με τα λεγόμενα expedition cruisers με προγραμματισμό Αρκτική, Ανταρκτική και όχι μόνο.

Περίπου 35 πλοία στο μέγεθος και standard αυτό είναι υπό κατασκευή αυτή την στιγμή συμπληρωματικά των 90 περίπου πλοίων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους που ναυπηγούνται κυρίως στα Ευρωπαϊκά ναυπηγεία. Δυστυχώς όχι στην Ελλάδα.

  • Αξιοσημείωτο είναι επίσης οι νέοι Κανονισμοί και οι εξελίξεις που αναμένονται να εφαρμοστούν από 1/1/2020 που σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας καυσίμων με σκοπό την μείωση ρύπων και βελτίωση του περιβάλλοντος γενικότερα.

Φυσικά οι εν λόγω απαιτήσεις αφορούν όλο τον ναυτιλιακό χώρο και την ποντοπόρο ναυτιλία.

«Αναλύοντας λοιπόν περαιτέρω τον στόλο στην κρουαζιέρα παρατηρούμε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση νεότευκτων πλοίων να κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας το LNG ως καύσιμο. Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχουν νέες κατασκευές, αλλά και πολλά υπάρχοντα πλοία να τοποθετούν πλυντηρίδες καυσαερίων (scrubbers) για να πληρούν τις εν λόγω εξελίξεις» λέει και συνεχίζει:

«Δύο βέβαια είναι τα ερωτηματικά που προβληματίζουν τους πλοιοκτήτες και operators.

– Για την χρήση του LNG (world wide) θα είναι εύκολη και διαθέσιμη η εξυπηρέτηση των πλοίων στην παραλαβή (bunkers stations); Ιδιαίτερα δύσκολο στους προορισμούς κρουαζιέρας.

– Θα υπάρχει διαθέσιμη ποσότητα καυσίμων με μειωμένη περιεκτικότητα σε θείο; Και σε τι τιμή;»

Οι αποφάσεις

Πολλές εταιρείες κρουαζιέρας τηρούν στάση αναμονής μια που πρέπει να συνυπολογίσουν και άλλους παράγοντες μέχρι να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις όπως:

  • Η υπόλοιπη χρονική διάρκεια λειτουργίας της εκάστης μονάδος είναι ένας βασικός παράγων.
  • Επίσης η κατανάλωση, οι προορισμοί και οι υποδομές λιμένων είναι πάρα πολύ σοβαρή προϋπόθεση για να παρθεί μία τέτοια σοβαρή απόφαση που αφορά αρκετά υψηλή επένδυση.

Πηγή: newmoney.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ