Για την πραγματική κατάσταση της Υγείας στο νομό μας
Κραυγή απόγνωσης για το Νοσοκομείο Αργοστολίου από τον Γ. Χριστοδουλάκη – Δεν λειτουργεί το μηχάνημα ανίχνευσης κορωνοιού
Κοινωνία
01/11/2020 | 13:47

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την κατάσταση των υγειονομικών εγκαταστάσεων του ΕΣΥ στο νησί μας ο υπό παραίτηση παθολόγος του Νοσοκομείου Αργοστολίου κ. Γ. Χριστοδουλάκης.

Σε ανακοίνωση του που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος δηλώνει πως εμμένει στη δήλωση παραίτησης που έχει καταθέσει από τις 19 Οκτωβρίου αν δεν αλλάξει κάτι, περιγράφει κομμάτι κομμάτι τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας στο νησί μας και ειδικά το Νοσοκομείο Αργοστολίου.
Με την αναλυτική και γλαφυρή του περιγραφή αναδεικνύει τα κενά σε προσωπικό, τα οποία εξακολουθούν να είναι μεγάλα παρά τις μέχρι τώρα προσλήψεις, την έλλειψη ετοιμότητας της πτέρυγας covid να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο ΔΙΕΚ το οποίο παρά την κατάρτιση που παρέχει στους φοιτητές λειτουργεί περισσότερο ως πάροχος δωρεάν εργαζομένων στο Νοσοκομείο μέσω του προγράμματος μαθητείας των φοιτητών του.

Είναι σαφές ότι το εν λόγω κείμενο θα προκαλέσει αναταράξεις, ενώ αποτελεί ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου για την λειτουργία του νοσοκομείου μας.

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο του κ. Χριστοδουλάκη παρακάτω:

Για την πραγματική κατάσταση της Υγείας στο νομό μας

 

Στην απάντησή του σε δημοσίευμα συμπολίτη μας ο κος βουλευτής περιγράφει τα

 

πεπραγμένα της μέχρι τώρα θητείας του για τα θέματα του νοσοκομείου Κεφαλονιάς.

Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε ότι οι δομές υγείας στα νησιά μαςενισχύθηκαν με 45 άτομα νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, εκ των οποίων 35 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Επίσης πληροφορούμαστε ότι καλύφθηκαν στο 100% οι θέσεις ιατρών στα αγροτικά ιατρεία.
Η κάλυψη των αγροτικών ιατρείων δεν οφείλεται σε κάποια ενέργεια του βουλευτή ή της διοίκησης αλλά στο γεγονός ότι η υπηρεσία υπαίθρου είναι υποχρεωτική για τη λήψη τίτλου ειδικότητας. Υπενθυμίζω από την άλλη, ότι υπάρχουν τεράστια κενά σε ειδικευόμενους ιατρούς στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα ενώ στην παθολογική κλινική υπάρχουν επτά θέσεις ειδικευόμενων δεν υπηρετεί κανείς. Τα αγροτικά ιατρεία καλύπτονται περιστασιακά από τους ιατρούς που είναι αποσπασμένοι στο νοσοκομείο. Δεν μπαίνω καν στη συζήτηση για την κατάσταση της πρωτοβάθμιας υγείας στην πόλη του Αργοστολίου που ενώ έχει το ένα τρίτο του πληθυσμού εξυπηρετείται από τη μοναδική Παθολόγο του ΕΟΠΥΥ τη στιγμή που για το υπόλοιπο νησί υπάρχουν -και σωστά- έξι γενικοί ιατροί.

Ως σημαντικό επίτευγμα περιγράφεται ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου ως «άγονο Α’ ζώνης».
Το κύριο κίνητρο που συνεπάγεται αυτός ο χαρακτηρισμός είναι η δυνατότητα μετάθεσης του γιατρού σε κενή θέση νοσοκομείου της επιλογής του μετά από πέντε χρόνια παραμονής στην άγονη και προβληματική περιοχή. Το νοσοκομείο Ληξουρίου, το ΚΥ Σάμης και το ΚΥ Ιθάκης ανήκουν σε αυτή την κατηγορία από το 1987. Από το 2007 που πρωτοήρθα στην Κεφαλονιά οι μόνοι γιατροί που έκαναν χρήση αυτού του κινήτρου ήταν μία παθολόγος που έφυγε από την Ιθάκη για τη Χαλκιδική και εγώ που ήρθα από το Ληξούρι στο Αργοστόλι. Ήδη με την ανακοίνωση του μέτρου μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον δύο συναδέλφους που θα το χρησιμοποιήσουν για να φύγουν από το νοσοκομείο της Κεφαλονιάς προς κάποια άλλη πόλη. Το κίνητρο αυτό είχε νόημα τις εποχές που στα μεγάλα νοσοκομεία προκηρύσσονταν λίγες θέσεις και χρειαζόταν μεγάλη προϋπηρεσία για να τις διεκδικήσει ένας νέος γιατρός. Σήμερα που προκηρύσσονται μόνο θέσεις επιμελητών Β’ το κίνητρο αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη αξία. Άλλωστε αυξάνονται κάθε τόσο και τα νοσοκομεία που δίνουν το κίνητρο αυτό, όπως το νοσοκομείο του Διδυμότειχου που αναφέρει ο βουλευτής ή το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας παλιότερα.

Ως εξίσου σοβαρό επίτευγμα περιγράφεται το ότι δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους δήμους του νομού μας και στις τοπικές κοινωνίες να ενισχύουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για δαπάνες στέγασης και σίτισης.
Με τον τρόπο αυτό απεμπλέκεται το κράτους από τη συνταγματική του υποχρέωση για ισότητα όλων των κατοίκων της χώρας στην πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες (μεταξύ αυτών και υπηρεσίες υγείας) αλλά και για εξασφάλιση επαρκούς εισοδήματος για τους λειτουργούς των υπηρεσιών αυτών. Αν θέλετε γιατρούς, καθηγητές, πυροσβέστες στην

Σύμφωνα με την καταμέτρηση που έχει κάνει ο απερχόμενος διοικητής, τα κενά της

νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι 59, της δε ιατρικής 22 (ίσως και 23). Κάθε αύξηση του

προσωπικού είναι καλοδεχούμενη αλλά και κάθε κενή θέση σημαίνει υποβάθμιση των

παρεχόμενων υπηρεσιών. Απτό παράδειγμα η αδυναμία πλήρους 24ωρης λειτουργίας του

ακτινολογικού τμήματος.

Κεφαλονιά θα τους πληρώνετε από την τσέπη σας. Στην είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη έκπτωση ούτε βέβαια όσοι υποκαθιστούμε αυτούς που λείπουν σύμφωνα με τα οργανογράμματα λαμβάνουμε τις αμοιβές τους. Σε επόμενο βήμα μπορεί να προτείνουμε στους πολίτες που προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες να κουβαλάνε και κανένα αυγό ή κανένα μπουκάλι λάδι !!!!

Παράλληλα με τα παραπάνω λειτούργησε κλινική για ασθενείς με Covid-19 και το νοσοκομείο εξοπλίστηκε έγκαιρα με μοριακό αναλυτή PCR.
Όσο το νοσοκομείο Κεφαλλονιάς διέθετε ΜΕΘ από τον καιρό που ολοκληρώθηκε η πτέρυγα Βεργωτή, άλλο τόσο διαθέτει και κλινική COVID. Αυτό που διαθέτει είναι ένας απομονωμένος χώρος νοσηλείας (η πρώην μαιευτική κλινική που άδειασε λόγω των σεισμών του 2014) με επαρκή εξοπλισμό σε ό,τι αφορά την αναπνευστική υποστήριξη ασθενών με πνευμονία COVID, αλλά ΧΩΡΙΣ ξεχωριστό προσωπικό ούτε νοσηλευτικό, ούτε, πολύ περισσότερο, ιατρικό. Ο εξοπλισμός προέρχεται από τις δωρεές που έγιναν με την έναρξη της πανδημίας, ενώ τα κρεββάτια που τοποθετήθηκαν εκεί ήταν τα παλιά χειροκίνητα που ανασύρθηκαν από τα υπόγεια του νοσοκομείου μετά τη σταδιακή αντικατάστασή τους από δωρεές του συλλόγου «Άγιος Λουκάς ο Ιατρός».

Η προμήθεια του μηχανήματος ανίχνευσης του ιού COVID-19 έγινε, όπως και για όλα τα μηχανήματα των μικροβιολογικών εργαστηρίων, ΔΩΡΕΑΝ από την κατασκευάστρια εταιρεία η οποία πληρώνεται για τα αναλώσιμα. Επειδή μάλιστα το κόστος αυτό είναι δυσβάσταχτο για το νοσοκομείο, γίνεται προσπάθεια τα δείγματα όσων εμφανίζουν καθόλου ή ελάχιστα συμπτώματα να στέλνονται εκτός νοσοκομείου.

Μάθαμε ακόμη από το δελτίο τύπου του βουλευτή ότι ξεκίνησε με μεγάλη συμμετοχή η σχολή Δ.Ι.Ε.Κ. για Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων ΕΚΑΒ στο Αργοστόλι.
Θα επαναλάβω εδώ το σχόλιο μου, που λίγοι είδαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο μέτρο. Γνωρίζει κάποιος από τους υπεύθυνους του ΔΙΕΚ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας τι ποσοστό των αποφοίτων του προσλαμβάνεται κάθε χρόνο από το νοσοκομείο ; Μήπως η κύρια λειτουργία του είναι να προσφέρει δωρεάν εργασία των σπουδαστών του στο νοσοκομείο, υπό τη μορφή της μαθητείας, με αντάλλαγμα ένα πιστοποιητικό σπουδών ελάχιστης έως μηδαμινής αξίας, αν σκεφτούμε πόσοι από αυτούς που το λαμβάνουν συνεχίζουν να απασχολούνται ως υγειονομικοί και μάλιστα στο ΕΣΥ; Το κύριο πρόβλημα των δομών υγείας στις μέρες μας, δεν είναι η έλλειψη μηχανισμών εκπαίδευσης, όσο καλοί και αν είναι, αλλά οι μηδαμινές προσλήψεις προσωπικού. Διαφορετικά οι κάθε είδους σχολές θα παράγουν εξαιρετικά καταρτισμένους άνεργους.

Τέλος πληροφορηθήκαμε ότι δρομολογείται μέσω του ΠΕΠ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η εγκατάσταση Πλωτού Περιπολικού-Ασθενοφόρου EKAB για Κεφαλονιά και Ιθάκη. Οποιοδήποτε μέσο ταχείας και ασφαλούς διακομιδής ασθενών είναι ευπρόσδεκτο. Υπενθυμίζω απλώς ότι, ειδικά για το νοσοκομείο Κεφαλονιάς η αξία των πλωτών μέσων είναι πολύ περιορισμένη για το λόγο ότι η από τη θάλασσα πρόσβαση στο νησί, γίνεται κατά κανόνα μέσω Σάμης ή Πόρου και επομένως απαιτείται και μεγάλο κομμάτι χερσαίας διακομιδής και μάλιστα από οδικό δίκτυο που δεν είναι και το καλύτερο. Το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί σε σχέση με τις διακομιδές ασθενών, είναι η δυσκολία των γιατρών των περιφερειακών νοσοκομείων να συνοδεύουν ασθενείς που πρέπει να μετακινηθούν σε τριτοβάθμια νοσοκομεία, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Το ίδιο το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό γιατρών ώστε να μπορεί να αναλάβει αυτό το

έργο. Δεν είναι δε λίγες οι φορές που γιατροί, οι οποίοι συνόδευαν διακομιζόμενους ασθενείς, αφέθηκαν να επιστρέψουν στην Κεφαλονιά από την Πάτρα με το ΚΤΕΛ

Συμπέρασμα όλων των παραπάνω; Γίνονται πολύ λίγα πράγματα και με πολύ αργούς ρυθμούς.

Η παραίτηση του κου Μεσσάρη από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου, επιβεβαιώνει ότι όσοι διαμαρτυρόμαστε χρόνια τώρα δεν είμαστε κάποιοι γραφικοί αντιπολιτευόμενοι γκρινιάρηδες.

Δυστυχώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες και η απουσία προοπτικής άμεσης λύσης με έχουν ξαναφέρει στη δυσάρεστη θέση να έχω καταθέσει και εγώ δήλωση παραίτησης από τις 19/10 την οποία δεν προτίθεμαι να ανακαλέσω εκτός εάν δοθεί σοβαρή και άμεση λύση στο πρόβλημα της απο- (και όχι υπο-)στελέχωσης της Παθολογικής κλινικής.

Αργοστόλι, 29/10/2020

Γ. Χριστοδουλάκης Παθολόγος

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer