Η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού δεν έπεισε για την αποτελεσματικότητα της
Κουρής: 5+1 ερωτήματα στο Θόδωρο για το Μουσείο Αργοστολίου
Πολιτισμός
07/03/2018 | 10:05

Προς τον Αξιότιμο κ. Περιφερειάρχη ΠΙΝ

ΘΈΜΑ :Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Το Μουσείο Αργοστολίου που σήμερα ειναι ενα κενό κτίριο κτυπημένο απο τούς σεισμούς του 2014 , περιμένει ακόμη τίς αποφάσεις των υπευθύνων κρατικών φορέων ( κυβέρνησης και Υπουργείου Πολιτισμού ) γιά την τύχη του στο μέλλον.

Το κτίριο αυτο που πολλοί αμφισβητούν τήν αρχιτεκτονική του εμφάνιση και άλλοι τήν στατική του επάρκεια , παραμένει ακόμη στο κέντρο της πόλης του Αργοστολίου χωρίς να προσφέρει τίς υπηρεσίες για τίς οποίες ανεγέρθηκε . Αντίθετα , μάλιστα , δημιουργεί μία αρνητική εικόνα εγκατάλειψης και ρυπαίνει την εικόνα του κέντρου της πόλης του Αργοστολίου. Τα εκθέματά του παραμένουν στίς αποθήκες και ετσι η πλούσια Ιστορία του τόπου μας δεν μπορει να εκτεθεί ούτε στους επισκέπτες μας αλλα ούτε και στην νεολαία μας . Σήμερα μάλιστα που η τουριστική κίνηση στον τόπο μας ειναι ανοδική στερείτε ο τόπος μας της ιστορικής και πολιτιστικής αναδειξής του .

Ειναι γεγονός πλέον αναφισβήτητο οτι η εγκατάλειψη του κτιρίου αυτού και η σημερινή του μορφή αμαυρώνει την εικόνα της πόλεως του Αργοστολίου και δημιουργεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της Κυβερνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού να χειριστεί το θέμα , τέσσερα χρόνια μετα τους σεισμούς .

Η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών για το Μουσείο Αργοστολίου δεν έπεισε για την αποτελεσματικότητα και την θέλησή της να προχωρήσει σε λύσεις . Όχι μόνο δεν παρουσίασε τους προγραμματισμούς του Υπουργείου για το θέμα αυτο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του αλλα ” πέταξε ” τίς ευθύνες στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ,προκειμένου , όπως είπε , να εκπονηθεί μελετη που θα αφορά το κόστος επισκευής και αποκαταστασης του υφιστάμενου Μουσείου και στο κόστος ανέγερσης νέου Μουσείου στην ίδια θέση .

Κύριε Περιφερειάρχα , επειδή το θέμα αυτο ειναι πολυ σοβαρό και εχει αμεση σχέση με την Πολιτιστική μας ταυτότητα και Κληρονομιά , ερωτάστε .

Α. Έχετε αναλάβει πρωτοβουλία για την υλοποίηση συνολικής διαχείρισης του Μουσείου Αργοστολίου ( μελέτη , επισκευή ή κατασκευή νέου );

Β. Εάν έχετε αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία ποιές νόμιμες ενεργειες έχετε ακολουθήσει ώστε , αφ ενός να ειναι δυνατόν να υλοποιηθεί η συμφωνία αφ ετέρου οι εμπλεκόμενοι να πληρωθούν;

Γ. Ποιές αποφάσεις Συλλογικών οργάνων εχουν ληφθεί ώστε να νομιμοποιούν τίς ενέργειές σας ;

Δ. Ποιό το αποτέλεσμα των μελετών που εχουν γίνει και ποιά τα αποτελέσματά τους;

Ε. Υπαρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των των μελετών και των έργων αποκαταστασης του Μουσείου ή ανέγερση του Νέου Μουσείου . ,

ΣΤ. Υπάρχει συζήτηση ή συμφωνία , με τον Δήμο Κεφαλονιάς για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος;

Σωτήρης Κουρής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΙΝ

τ. Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνιας καί Ιθάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ