Κοιτάμε μπροστά, βάζουμε στόχους και δουλεύουμε
Κώστας Πρέντζας: Βράβευση Γαλάζια Σημαία. Όχι πού, αλλά πόσες!
Τουρισμός
14/09/2017 | 01:09

Με αφορμή την αφαίρεση της Γαλάζιας Σημαίας από τον Μύρτο

Το ερώτημα δεν είναι

«γιατί έχασε τη Γαλάζια Σημαία ο Μύρτος»;

αλλά, «γιατί έχει τόσες λίγες γαλάζιες σημαίες η Κεφαλονιά και γενικότερα τα Επτάνησα».

Εν συνεχεία, το ερώτημα θα ήταν

«πόσο κατανοείται η αναγκαιότητα για ακόμα περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες»;

Τα δύο αυτά κρίσιμα ερωτήματα εμπεριέχουν την αλήθεια στις απαντήσεις τους.

Τι είναι όμως το πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες;

Το πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες του FEE είναι μία βράβευση, παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας, από έναν περιβαλλοντικό οργανισμό με έδρα τη Δανία και διαχειριστή του προγράμματος στην Ελλάδα, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Βραβεύονται παραλίες, μαρίνες και εσχάτως σκάφη.

Κάθε χρόνο Μάιο μήνα ανακοινώνονται οι παραλίες που πήραν Γαλάζια Σημαία και υπάρχει ένας άτυπος αγώνας μεταξύ Ισπανίας, Ελλάδας και Τουρκίας ( έτσι κατατάχθηκαν οι χώρες για το 2017) για την κατάληψη της πρώτης και δεύτερης θέσης.

Η Διεθνής Επιτροπή για το 2017 βράβευσε συνολικά 3.574 ακτές σε 47 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και η Ελλάδα επανήλθε στη δεύτερη θέση με 486 βραβευμένες παραλίες.Ξαναπήραμε τη δεύτερη θέση όπου για το 2016 κατείχε η Τουρκία.

Μόνο η Γαλλία μπορεί να μπει σφήνα στην πρώτη τριάδα, ενώ Πορτογαλία, Ιταλία και Αγγλία είναι αρκετά πίσω από την Ελλάδα σε βραβευμένες ακτές.

Το Υπουργείο Τουρισμού δίνει μεγάλη σημασία στο θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας, βοηθά στη διαχείριση του προγράμματος και ο συνολικός αριθμός των Ελληνικών παραλιών με Γαλάζια Σημαία αποτελεί κάθε χρόνο ένα σημαντικό εργαλείο του marketing για την προώθηση και ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος.

Τα κριτήρια για την απόκτηση της Γαλάζιας Σημαίας είναι 33 και κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες :

  • Ποιότητα νερών κολύμβησης
  • Ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις
  • Περιβαλλοντική διαχείριση
  • Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση

Υπάρχουν βασικά κριτήρια που όταν δεν πληρούνται είτε δεν δίνεται η Γαλάζια Σημαία είτε αφαιρείται (μη ύπαρξη ναυαγοσώστη σε χαρακτηρισμένες πολυσύχναστες παραλίες, ανά δημοτική ενότητα υποχρεωτικά υποδομές για ΑΜΕΑ, τουαλέτες για τους λουόμενους κ.α.) και κριτήρια όπου αν δεν τηρούνται γίνεται σύσταση ή υποστέλλεται για κάποιες μέρες η σημαία.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι Δήμοι είναι που έχουν τον πρώτο λόγο και εκπονούν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες υποβολής αιτήματος για να βραβευθούν οι ακτές που επιλέγηκαν με Γαλάζια Σημαία , διότι αυτοί θεωρούνται οι διαχειριστές των παραλιών, όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία πρωτοστατεί για την απόκτηση της Γαλάζιας Σημαίας (π.χ. Ξενοδοχείο Méditerranée, παραλία Αγίας Κυριακής για το 2018 κ.α.) ενώ πολλές παραλίες δεν θα μπορούσαν να έχουν Γαλάζια Σημαία αν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ακτή δεν συνέβαλλαν τα μέγιστα ώστε να τηρούνται τα κριτήρια του προγράμματος (π.χ. Πετανοί, Άμμες, Άγιος Ιωάννης Λευκάδας, παραλία Δεξιά στην Ιθάκη για το 2018 κ.α.).

Ως πιστοποιημένος επιθεωρητής του προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες, και από την εμπειρία που έχω αποκομίσει από τις επιθεωρήσεις, εκτιμώ ότι:

Μια σύμπραξη, δημοτικής αρχής με το επιμελητήριο και τους συλλόγους ξενοδόχων και ενοικιαζομένων θα ήταν η απαραίτητη κίνηση για να τεθούν στόχοι, να εκτιμηθεί το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η τήρηση των κριτηρίων και η συμμετοχή στο πρόγραμμα και εν συνεχεία να διερευνηθεί η πρόθεση του Υπουργείου και της Περιφέρειας στο κατά πόσο μπορούν να συνεισφέρουν για να αυξηθούν οι Γαλάζιες Σημαίες όχι μόνο στην Κεφαλονιά αλλά στα Επτάνησα, και έτσι όλοι μαζί να στοχεύσουμε τη θέση που, δικαιωματικά θεωρώ μας αξίζει παγκοσμίως, την 1η θέση, αυτή με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες (θέση που επί 30 χρόνια δεν έχουν χάσει οι Ισπανοί).

Ότι έγινε, έγινε και δεν σβήνει.

Κοιτάμε μπροστά, βάζουμε στόχους και δουλεύουμε.

Όχι μόνο στις Γαλάζιες Σημαίες, αλλά παντού και σε κάθε έκφανση της ζωής μας.

Χρειάζεται όμως η γνώση αντάμα με το πάθος και τη θέληση για να πετύχεις.

Η ικανότητα αποδεικνύεται στην πράξη και όχι με τα λόγια.

 

Κωνσταντίνος Πρέντζας

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ