Αναδύει άρωμα κοσμοπολίτικο μιας άλλης εποχής, με περίτεχνες μάσκες και υπέροχα κοστούμια, μέσα σε ένα ζωντανό σκηνικό που έρχεται από το χθες. Είναι το βενετσιάνικο καρναβάλι της Κέρκυρας.
Σε κάθε δρόμο, στα καντούνια, στις πλατείες, στο Λιστόν, οι δόγηδες, οι κοντέσες και οι κοντεσίνες, κάνουν την «περατζάδα» τους, φωτογραφίζονται με τον κόσμο και δημιουργούν γιορτινή ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, που μοιάζει παραμύθι.
Πίσω από τα κοστούμια εποχής και τις αστραφτερές μάσκες, πρωταγωνιστούν δύο γυναίκες. Είναι οι κερκυραίες, Σοφία Χειμαριού και Μαρία Ασωνίτη.
Η Μαρία Ασωνίτη, φοράει ακόμη την πρώτη στολή που σχεδίασε και έραψε το 2000. Από τότε μέχρι σήμερα φιλοτέχνησε μάσκες και σχεδίασε και έραψε στολές. Συγγενείς και φίλοι της δίνουν ψυχή στα δημιουργήματά της και εντυπωσιάζουν στους δρόμους της Κέρκυρας.
Αν και λογίστρια στο επάγγελμα πάντα, όπως λέει, είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες, ήθελε να σπουδάσει σχέδιο μόδας. Οι ελεύθερες ώρες της σήμερα είναι αφιερωμένες στη Τέχνη. Το περιβάλλον της Κέρκυρας την επηρέασε, λέει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ και άρχισε να αναζητά την «δική της αλήθεια».
«Έχετε αναρωτηθεί άραγε ποτέ τις ευθύνες που κουβαλάει κάποιος που γεννήθηκε σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδος; Κάποιος που τάχτηκε να ζει ανάμεσα σε πίνακες ζωγραφικής, της γνωστής καλλιτέχνιδος Φύσης; Που γίνεται μάρτυρας της ιστορίας ανθρώπων που πέρασαν από αυτό τον τόπο και άφησαν τα σημάδια τους σε κάθε δρόμο, σε κάθε καντούνι, σε κάθε πιατσέτα του; Έτσι δεν ξαφνιάστηκα όταν στο πρώτο μου ταξίδι στη Βενετία βρέθηκα σε οικείους, γνώριμους δρόμους, κτίρια, εικόνες, χρώματα, μυρωδιές.
Όταν πέρασα δε το κατώφλι του πρώτου εργαστηρίου χειροποίητης μάσκας, ανάσανα βαθιά. Έφτασα σπίτι. Από εδώ αρχίζει το δικό μου παραμύθι», περιγράφει η Μαρία Ασωνίτου το ταξίδι της στην Τέχνη και συνεχίζει:
«Ταξίδεψα στη Βενετία ξανά και ξανά για να μυηθώ στην τέχνη της χειροποίητης μάσκας. Αργά μα σταθερά ήρθε η στιγμή που αποζητούσα, η μάσκα μου να υποστηρίζει ένα υπέροχο καπέλο, να ταυτίζεται με το κατάλληλο κουστούμι. Μέσα στα χρόνια η δημιουργικότητα και η επαφή με διαφορετικά υλικά με οδήγησαν σε ένα προσωπικό ύφος. Έχω ασχοληθεί για αρκετά χρόνια με την καλλιτεχνική διακοσμητική μάσκα, αλλά η υπερηφάνεια της ψυχής μου κορυφώνεται στη συνεργασία μου με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, κατασκευάζοντας όλες τις μάσκες για την παραγωγή του θεατρικού έργου «ο έμπορος της Βενετίας». Αυτή η συνεργασία έδωσε την ευκαιρία στα δημιουργήματά μου να ζωντανέψουν και να στήσουν το δικό τους χορό στο Ηρώδειο».
Η Σοφία Χειμαριού είναι σχεδιάστρια υψηλής ραπτικής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. Νιώθει μεγάλη συγκίνηση, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, γιατί τα τελευταία 4 χρόνια σχεδίασε και έραψε 150 ρούχα εποχής, αυθεντικές βενετσιάνικες στολές, για μικρούς και μεγάλους.
«Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι αρίστης ποιότητας. Μεγάλωσα και ζω σε έναν τόπο, με ιδιαίτερη κουλτούρα και ιστορία. Αποφάσισα να αφήσω μια παρακαταθήκη στο βεστιάριο του σχολείου της κόρης μου, που αγάπησε το κερκυραϊκό Καρναβάλι, που αναγνώρισε την σημασία του για τον ψυχισμό μικρών και μεγάλων, που θέλησε να αναδείξει την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας», αναφέρει με χαμόγελο η κ. Σοφία Χειμαριού.
Την τέχνη της ραπτικής της τη δίδαξε ο αδελφός της, Γεώργιος Παγκράτης. Πριν από δεκαετίες έραβαν κοστούμια για οδηγούς λεωφορείων, αστυνομικούς και αργότερα, μαζί με τον σύζυγό της μεταξύ άλλων, έφτιαχναν φορεσιές και για σχολές χορού, φιλαρμονικές και αποκριάτικες εκδηλώσεις. Με μεγάλη εμπειρία στο σχέδιο υψηλής ραπτικής, η κ. Σοφία, κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό της, που ήταν να σχεδιάσει και να ράψει πριγκιπικά κοστούμια εποχής.
Σημαντικό ρόλο στο Βενετσιάνικο Καρναβάλι έχει και το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας με τα υπέροχα κοστούμια εποχής που έχει στο βεστιάριο του. Εκτός από τις φανταχτερές εμφανίσεις στο ιστορικό κέντρο, διοργανώνει και μουσικές εκδηλώσεις με την Χορωδία του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ