Κορωνοϊός: Νέα μέτρα με εκπλήξεις για όλους
Κοινωνία
31/10/2021 | 10:05

Τα νέα μέτρα είναι μπροστά μας καθώς η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι πλέον εκτός ελέγχου. Οι εκπλήξεις που μπορεί να έρθουν και το ενδεχόμενο να συνεχίσουμε όπως είμαστε…

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό, τα νέα κρούσματα, τους θανάτους, ακόμη και με τα νέα μέτρα στην Ελλάδα. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά για την τακτική που ακολούθησε η Ελλάδα ανοίγοντας όλες της δραστηριότητες, ενώ έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού πέριξ του 60%. Η Ελλάδα έκανε όσα κάνουν χώρες με εμβολιασμό 80% και τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Οι ΜΕΘ γεμίζουν, οι νεκροί είναι σα να χάνουμε ένα λεωφορείο καθημερινά και η κατάσταση δείχνει ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος και χειρότερος από πέρυσι. Τα νούμερα είναι αμείλικτα και πίσω από αυτά βρίσκονται νεκροί και οικογένειες που θρηνούν τους ανθρώπους τους.

Τον Οκτώβριο του 2020, έναν χρόνο πριν ακριβώς, στις 30 το μήνα η Ελλάδα είχε 1.690 κρούσματα, πέντε νεκρούς και 128 διασωληνωμένους.
Χθες, 30 Οκτωβρίου του 2021, η χώρα είχε 4.696 νέα κρούσματα, 38 νεκρούς και 404 διασωληνωμένους.
Η διαχείριση που έχει γίνει αποκαλύπτει μόνη της ότι έρχεται ένας βαρύς χειμώνας και τα νέα μέτρα είναι μπροστά μας.

Την προσεχή Τετάρτη συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας και όπως αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης -μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ- στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για μια σειρά από μέτρα, ειδικά για περιοχές που προκαλούν ανησυχία, όπως η Θεσσαλία, η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, όμως, εκπλήξεις. Δηλαδή είτε να μην ληφθούν ουσιαστικά νέα μέτρα, είτε να υπάρξει ξαφνικά μια αυστηρότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η επιτροπή θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Δηλαδή περαιτέρω περιορισμοί τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Για παράδειγμα οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης θα έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο. Αν υπάρχουν πλαϊνά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,30 ύψος, ειδάλλως θεωρούνται κλειστοί χώροι.

Στο τραπέζι είναι επίσης και η πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο τέστινγκ. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test 3 φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Self test και μετακίνηση εκτός νομού

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε έπεσαν στο τραπέζι και άλλα μέτρα, καθώς ξεκίνησαν και οι χειμερινές εκδρομές μετά το περσινό πολύμηνο lockdown. Η μετακίνηση εκτός νομού μπαίνει ξανά στο στόχαστρο και έχει πέσει η πρόταση να ταξιδεύουν με υποχρεωτικό self test και οι εμβολιασμένοι.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε συνέντευξη που έδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα «Real News» προειδοποίησε για την ανάγκη να γίνονται έλεγχοι στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Όπως εξήγησε, «με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος, είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των γειτονικών περιοχών».

Τα οφέλη, είπε, από την αύξηση του αριθμού των self tests «θα γίνονται μεγαλύτερα, καθώς θα οδεύουμε στη χειμερινή περίοδο».

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας προ ημερών στον ΑΝΤ1, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διασπορά στη Βόρεια Ελλάδα, την ώρα που η Θεσσαλονίκη πλησιάζει τα κρούσματα της Αθήνας. Πρότεινε, μάλιστα, την αύξηση των τεστ, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά, καλώντας την Πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτική διενέργεια ενός self test την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως με το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα 10% με 12% πιθανότητα να κολλήσει ο εμβολιασμένος και στη συνέχεια να επιμολύνει. Και το πιθανότερο είναι να μην έχει καθόλου συμπτώματα. Πέρα από το ότι πρέπει να παίρνουμε μέτρα προστασίας και αποστάσεις χρειάζεται να αυξήσουμε τα τεστ. Προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά πρέπει να διπλασιάσουμε τα τεστ που γίνονται. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα με το να γίνει υποχρεωτικό ένα self test την εβδομάδα σε όλους τους εργαζόμενους εμβολιασμένους ή όχι» είπε.

Αρνητική η κυβέρνηση

Όλα αυτά είναι ακόμα σενάρια και η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις εισηγήσεις της Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάσει στην ολομέλειά της την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για κατηγοριοποίηση περιοχών ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα, ωστόσο στο επίκεντρο θα βρεθούν κυρίως οι μεικτοί χώροι.

Θα συζητηθεί το κατά πόσο σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο θα επιβληθεί η χρήση μάσκας παντού και κατά πόσο στην διασκέδαση -και στους αμιγείς χώρους- θα είναι όλοι καθιστοί.

Η κυβέρνηση πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, δεν συζητά σε αυτή τη φάση καθορισμό περιοχών μέγιστου κινδύνου και θεωρεί αμφίβολης αποτελεσματικότητας την καθολική χρήση μάσκας.

Αρνητική φαίνεται να είναι και σε επιβολή νέων μέτρων σε αμιγείς χώρους εστίασης και διασκέδασης, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα σε μεικτούς χώρους.

Έκτακτα νέα μέτρα ζητά η αντιπολίτευση

Tην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζητάει με ανάρτηση του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε αυτό: Ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να αποφύγουμε μια νέα εκατόμβη νεκρών τους επόμενους μήνες. Και ας αναθέσουμε σε μια ολιγομελή επιστημονική επιτροπή με πρόσωπα κοινής αποδοχής, να σχεδιάσει και να προτείνει μέτρα που όλοι θα αποδεχθούμε, χωρίς τη σκέψη μας στο πολιτικό κόστος», επισημαίνει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε: «Μέχρι πολύ πρόσφατα το κόμμα του υπονόμευσε τον εμβολιασμό. Σήμερα χωρίς ούτε μια πρόταση για τον εμβολιασμό, κατηγορεί την κυβέρνηση που αγωνίζεται μαζί με τους επιστήμονες για να επιστρέψει η ζωή στην πληρότητας της. Αναρωτιόμαστε ο κ Τσίπρας θέλει μια κοινωνία περίκλειστη; Με υποτυπώδη οικονομική δραστηριότητα; Με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά; Αυτή είναι η πρόταση του στους πάνω από 6.500.000 Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί».

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα κι ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στην κανονικότητα του διχασμού

«Στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για στοιχειώδη συνεννόηση μπροστά στην πανδημία που καλπάζει και τη συγκρότηση μιας επιτροπής επιστημόνων κοινής αποδοχής για τη συντονισμένη αντιμετώπιση της, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά απάντησε με ένα παραλήρημα συκοφαντίας εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

«Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα κι ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στην κανονικότητα του διχασμού.

Σ’ αυτό το μακάβριο μικροκομματικό παιχνίδι, όμως, θα μείνει μόνος του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην ανάγκη αντιμετώπισης της τραγωδίας, που δοκιμάζει τη χώρα, με όρους σοβαρότητας και υπευθυνότητας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΚΚΕ: Η αναζωπύρωση της πανδημίας έχει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής

«Η αναζωπύρωση της πανδημίας, με τα νέα ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά, έχει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής που, από τη μια μετέτρεψε τον αναγκαίο εμβολιασμό σε μέσο εκβιασμού κι εμπέδωσης της αποκλειστικότητας της ατομικής ευθύνης, ενώ από την άλλη αρνείται πεισματικά να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής του λαού», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμες προσλήψεις, έκτακτη χρηματοδότηση και επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων» προσθέτει το ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας:

«Όσον αφορά τα σχέδια της, για περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας (νέο ΕΣΥ) και τις τροπολογίες που ανακυκλώνουν το ήδη μειωμένο υγειονομικό προσωπικό, άμεσα να μπουν στην άκρη, γιατί είναι η συνέχεια της πολιτικής που μας έφερε ως εδώ και η εφαρμογή τους αποτελεί πλέον συνειδητό έγκλημα».

«Να απαγορευτούν οι μεικτοί χώροι στην εστίαση»

Την πρόταση του να πάψουν να υπάρχουν μεικτοί χώροι στην εστίαση μετέφερε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η απαγόρευση των μεικτών χώρων στην εστίαση μπορεί να αποτελέσει μια λύση στην έξαρση της πανδημίας.

Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν τα καταστήματα εστίασης λειτουργούσαν μόνο για εμβολιασμένους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με όσα υποστήριξε. «Tα μέτρα δεν τηρούνται σχεδόν πουθενά, ο κόσμος έχει αποφασίσει ότι δεν θα τα ακολουθεί», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με αρκετό κόσμο. «Είναι αστείο σε ένα κατάστημα όλοι οι θαμώνες να πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και εργαζόμενοι να μπορούν να είναι ανεμβολίαστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο καθηγητής προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί αύξηση τον κρουσμάτων, αλλά δεν θέλησε να κάνει κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη γιατί με αυτόν τον τρόπο «χάνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη», αν τελικά δεν επιβεβαιωθεί.

Πηγή: ieidiseis.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ