Εκ νέου την ανιούσα έχει πάρει η επιδημία της Covid-19 στην Ελλάδα, με τον ημερήσιο απολογισμό να κυμαίνεται πλέον μεταξύ 400 και 500 κρουσμάτων, εντείνοντας τους φόβους για τους χειμερινούς μήνες, όταν ο καιρός θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τη μεταδοτικότητα και δεν θα είναι «σύμμαχος» στην αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Το «μοντέλο» της Κοζάνης δεν αποκλείεται σύντομα να επιβληθεί και σε άλλες «πορτοκαλί» περιοχές, την ώρα που η θνησιμότητα εξακολουθεί να προβληματίζει ιδιαίτερα – εννέα θύματα χθες. Συρροές επιδημικής έξαρσης που δημιουργούνται συνέχεια σε όλη τη χώρα, προβληματίζοντας τους ειδικούς και την κυβέρνηση. Ακόμη ένα γηροκομείο, στη Γλυφάδα, προστέθηκε στη λίστα με τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που έχουν καταγράψει κρούσματα και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξημένη θνησιμότητα, ενώ ένα ακόμη εργοστάσιο, στη Φθιώτιδα, μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των ειδικών. Η απειθαρχία, πάντως, στην τήρηση των μέτρων εξακολουθεί να υπάρχει, παρά την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν περιστατικά έντονου συνωστισμού στη Θεσσαλονίκη, η οποία «βράζει» από τα πολλαπλά κρούσματα κορονοϊού – έχοντας πλέον ανατρέψει την πολύ καλή επιδημιολογική πορεία που διέγραφε από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το σαββατόβραδο εκατοντάδες νέοι στριμώχθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους για να παρακολουθήσουν δρώμενο από νεαρούς, ενώ λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε πάρτι σε προαύλιο χώρο του ΑΠΘ. Μιλώντας στον «Ε.Τ.», ο πρύτανης του πανεπιστήμιου Νίκος Παπαϊωάννου διέψευσε τα όσα αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες για πάρτι με συμμετοχή 1.500 φοιτητών. «Ηταν μερικές δεκάδες οι οποίοι έκαναν μάζωξη στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής. Το πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό για τους φοιτητές του. Οι φύλακες δεν μπορούν να εμποδίσουν την είσοδό τους στο campus, εφόσον επιδείξουν την ταυτότητά τους. Αν κάποιος ενοχλήθηκε από το πάρτι και την παρουσία των φοιτητών, ας καλούσε την Αστυνομία», είπε.
Τις τελευταίες ημέρες η συμπρωτεύουσα έχει ξεφύγει από τους μονοψήφιους αριθμούς νέων διαγνώσεων που δήλωνε και βρίσκεται ψηλά στον μολυσματικό χάρτη μετά την Αττική. Το Σάββατο καταγράφηκαν επιπλέον 78 περιστατικά κορονοϊού και χθες ακόμη 53.
Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν, και 14 κρούσματα σε μαθητές του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, ο οποίος προχώρησε σε απολύμανση των σχολικών μονάδων.
Εστίες μετάδοσης προκύπτουν συνεχώς και παντού, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Τουλάχιστον 14 κρούσματα έχουν γίνει γνωστά σε οίκο ευγηρίας στη Γλυφάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για 12 ηλικιωμένους και δύο εργαζομένους, με τη δομή να έχει τεθεί σε «καραντίνα», όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι οίκοι ευγηρίας αποτελούν συχνές εστίες του κορονοϊού, προβληματίζοντας ιδιαίτερα τους ειδικούς σε σχέση με την τήρηση των μέτρων, κι αυτό γιατί, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως, η θνησιμότητα στους ηλικιωμένους είναι υψηλή, γι’ αυτό σε τέτοιες δομές απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή.
Την ίδια στιγμή, ακόμη ένα εργοστάσιο προστέθηκε στη λίστα παρόμοιων χώρων εργασίας όπου κατάφερε και «τρύπωσε» ο ιός. Αυτή τη φορά στη Φθιώτιδα, όπου εργαζόμενος εργοστασίου εντοπίστηκε θετικός, με αποτέλεσμα να τεθούν σε απομόνωση όλοι οι εργαζόμενοι. Συνολικά στην περιοχή της Φθιώτιδας, σε καραντίνα βρίσκονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, 200 κάτοικοι.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 438 νέα κρούσματα, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για Κυριακή, καθώς συνήθως τα Σαββατοκύριακα τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη εβδομάδα, καθώς πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 164 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ τα Ιωάννινα, που βρίσκονται μία ανάσα πριν μπουν στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) του επιδημιολογικού χάρτη, δήλωσαν χθες ακόμη 23 κρούσματα. Οσον αφορά στις υπόλοιπες περιοχές με πολλαπλά κρούσματα, η Κοζάνη, όπου ισχύουν μέτρα τύπου lockdown, καταγράφηκαν 33 νέα περιστατικά, δέκα περιστατικά καταγράφηκαν στην Καστοριά -ακόμη μια περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο- και 19 κρούσματα στη Λάρισα.
Στο κέντρο της Αθήνας, τα rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε «κόκκινες» περιοχές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με στόχο την αναχαίτιση της μεταδοτικότητας. Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες τεστ πραγματοποιούνται στην πλατεία Βικτωρίας. Ετσι, και το Σάββατο ελέγχθηκαν 266 άτομα, από τα οποία 12 βρέθηκαν θετικά. Δέκα εξ αυτών αφορούν σε Ελληνες και δύο σε αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία τα 48,5 έτη.
Εν τω μεταξύ, θετικοί στον νέο κορονοϊό βρέθηκαν δύο εργαζόμενοι στη Βουλή, σε υπηρεσίες εκτός του μεγάρου του Κοινοβουλίου. Αρνητικά ήταν, ωστόσο, τα αποτελέσματα των rapid tests που διενεργήθηκαν σε όλες τις επαφές τους.
Lockdown στην Κοζάνη με κοσμοσυρροή στον πεζόδρομο
Μπορεί να ισχύει γενικό τοπικό lockdown στον Νομό Κοζάνης, όμως η ζωή στην πόλη συνεχίζεται σχεδόν σαν να μη συμβαίνει τίποτα! Τα καταστήματα είναι κλειστά, αλλά ο κεντρικός πεζόδρομος παραμένει γεμάτος από πολίτες που κάνουν βόλτα, αρκετοί από τους οποίους δεν φορούν καν την προστατευτική μάσκα!
Την ανησυχία του για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους εκπροσώπους φορέων της περιοχής. Τόνισε ότι από την Κοζάνη ξεκίνησε το πρώτο κύμα του περασμένου Μαρτίου και «από την ίδια περιοχή διαπιστώνουμε ότι ξεκινά και η δεύτερη φάση της πανδημίας». Εξέφρασε αισιοδοξία ότι «η Δυτική Μακεδονία, όπως με συνταραγμένο τρόπο κέρδισε τη μάχη την περασμένη άνοιξη, το ίδιο ακριβώς θα πετύχει και σήμερα με την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος». Ζήτησε από τους πολίτες, ανεξάρτητα από την ένταση, τον εκνευρισμό ή την κόπωση, να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα, ώστε η περιοχή να επιστρέψει στο επίπεδο 3. Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαμαρτυρίες του δημάρχου Κοζάνης ως προς τη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, δήλωσε πως η συνεργασία του με το δήμαρχο είναι καλή, όσα έπρεπε να γίνουν για την περιοχή έχουν γίνει από τον ΕΟΔΥ και συμπλήρωσε: «Ως παλιός αυτοδιοικητικός έχω μια διαφορετική άνεση επικοινωνίας με τους δημάρχους της περιοχής».
Μάλιστα, αναφέρθηκε σε τουλάχιστον τέσσερα καφέ-μπαρ της Κοζάνης όπου υπήρξαν κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με το kozanimedia.gr, πέραν των τεσσάρων καφέ-μπαρ, ως εστία μετάδοσης λειτούργησε και ένα «πάρτι γενεθλίων» που έγινε στο Χρώμιο, με 70 άτομα, και το οποίο οδήγησε σε έντεκα κρούσματα. Μάλιστα, όπως είπε, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, έψαξε να βρει το όνομα του χωριού, διερωτώμενος αν «υπάρχει χωριό Χρώμιο». Αλλες τρεις εστίες υπερμετάδοσης διαπιστώθηκαν σε δύο κηδείες και σε ένα γάμο.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία των δράσεων για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν οι Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, για την Παρασκευή προκύπτει ότι διενεργήθηκαν περισσότεροι από 400 έλεγχοι σε δομές και κεντρικά σημεία του νομού. Συγκεκριμένα, στις αποστολές που οργανώθηκαν πραγματοποιήθηκαν συνολικά 482 έλεγχοι (402 αντιγονικοί έλεγχοι γρήγορου τεστ -rapid tests- και 80 μοριακοί – PCR). Οι έλεγχοι αφορούσαν ιχνηλατήσεις στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Κέντρο Υγείας Κοζάνης (47 δείγματα) και μαζικούς ελέγχους σε κεντρικές πλατείες της Πτολεμαΐδας (100 τεστ) και τις πλατείες Νίκης και Λασσάνη στην Κοζάνη (335 τεστ). Από τα αποτελέσματα των 402 rapid tests ανευρέθηκαν 27 κρούσματα (1 στην πλατεία Πτολεμαΐδας και 26 στις πλατείες της Κοζάνης), ποσοστό 6,7%. Τέλος, να σημειωθεί ότι αρνητική εντύπωση προκάλεσαν τα όσα είπε ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, κ. Παύλος, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Κοζάνης, ο οποίος κάλεσε τους πιστούς να φέρουν και τα παιδιά τους να κοινωνήσουν «από την ίδια λαβίδα»!
Πηγή: ελεύθερος τύπος